Karanfilin kaynatılarak elde edilen suyu, çayı, yağı, tozu gibi çeşitli kullanım şekilleri vardır. Bu yazıda karanfilin faydaları, karanfil yağının, suyunun, tozunun faydaları gibi çeşitli başlıklar altındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Karanfil, sıklıkla baharat olarak kullanılır fakat karanfilin tarihte ilaç olarak kullanıldığı alanlar vardır. Bu açıdan şifalı bir bitki olarak anılan karanfilin sağlık üzerinde pek çok faydaları vardır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Karanfilin en bilinen etkisi doğal bir antiseptik oluşudur. Özellikle ağız sağlığında öne çıkan karanfil; ağız kokusu, diş ağrısı, diş eti hastalıkları gibi durumların giderilmesinde sıklıkla tercih edilir.
Karanfil antioksidan bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücutta serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif strese karşı etkisi büyüktür. Böylece hücrelerin daha sağlıklı olmasını sağlarken erken yaşlanmanın önüne geçilebilir. Aynı zamanda kanser gibi hastalıkların erken dönemde tedavi başarısını artırabilir.
Karanfil aynı zamanda antienflamatuar etkiye sahiptir. İltihaplanmaya karşı olan bu etki sayesinde çeşitli enfeksiyon hastalıkları, romatoid artrit gibi hastalıklara karşı karanfil kullanımı önerilebilir.
Karanfil doğal bir ağrı kesici olarak tanımlanabilir. Genellikle baş ağrısı, diş ve kas ağrıları gibi ağrıların hafifletilmesinde kullanılabilir.
Aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen karanfil mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinde önerilebilir.
Karanfil antibakteriyel özelliği sayesinde özellikle solunum yolları enfeksiyonlarında sıkça görülen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliği vardır.
Karanfilin kan şekerini düzenleme gibi etkileri de faydaları arasında sayılabilir. Bu durumda insülin direnci, diyabet gibi kan şekeri dengesizliklerinde karanfil tüketimi önerilebilir. Bu sayede aşırı şeker tüketimini önleyerek ortaya çıkması muhtemel obezite gibi rahatsızlıkların önüne geçmede yardımcı bir faktör olabilir.
Karanfil kontrolsüz tüketilmemelidir. Hastalıklara karşı karanfil kullanılmak istendiğinde alanında uzman doktora veya beslenme uzmanına mutlaka danışılmalıdır. Bu faydalar ideal ölçülerde kullanıldığında görülebilir. Fazla tüketimi farklı problemlere sebep olabilir.

Karanfil Yağı Faydaları
Karanfil yağı, kurutulmuş karanfilin buharda damıtılmasıyla elde edilen bir esansiyel yağdır. Karanfil yağının pek çok kullanım alanı vardır. Bu alanlara göre faydaları şu şekildedir:
Karanfil yağı özellikle solunum yolları hastalıklarındaki faydaları ile bilinir. Balgam söktürücü, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda karanfil iyileştirici özelliğe sahiptir.
Karanfil yağı doğal yolla ağrıların azaltılmasında etkilidir. Bu özelliği ile eklem ve kas ağrıları için topikal uygulama yapılarak romatizmal ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur.
Antiseptik özelliği sayesinde mantar, sivilce, akne gibi cilt hastalıklarında olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda böcek ısırması veya hafif yaralanmalara karşı antibakteriyel özelliğinden dolayı cilt üzerine tatbik edilebilir. Kızarıklık ve kaşıntının giderilmesinde etkilidir.
Karanfil yağı, karanfilin kendisi gibi ağız ve diş sağlığında önerilen faktörler arasında yer alır.
Karanfil yağı, stres ve depresyonun azaltılmasında önerilenler arasındadır.
Aynı zamanda saç diplerine uygulanan karanfil yağı, saç sağlığının iyileştirilmesinde etkileri vardır.
Karanfil yağı solunum, sindirim sistemleri hastalıklarına karşı tüketilmesi önerilir iken cilt hastalıklarına veya eklem ağrılarına karşı cilt üzerine sürülerek de kullanılabilir. Bu açıdan tüketilmesi önerildiği durumlarda önerilen damla miktarından fazlası tüketilmemelidir. Hassas kişiler için alerjik etkileri olabilir. Kullanımı konusunda hekiminize veya eczacınıza danışmayı unutmayınız.
Karanfil Suyunun Saça Faydaları
Karanfilin insan sağlığında pek çok faydaları olduğu gibi saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Antioksidan içeriği bakımından zengin olan karanfil, beta karoten ve A vitamini içeriği ile saçlar için besleyicidir. Aynı zamanda saç derisindeki hücrelerin yenilenmesi ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu sayede kepek oluşumuna karşı karanfil kullanımı önerilir. Diğer yandan toplumda sıklıkla karşılaşılan saç dökülmesi için de kullanıldığında saç dökülmesini azalttığına dair tecrübeler vardır. Karanfil kürü, saçlara kullanıldığında saçlar daha sağlıklı bir görünüme kavuşabilir.
Saçlar için önerilen karanfil kürü; ortalama 10-15 adet karanfil ve yaklaşık 2 su bardağı su ile hazırlanır. Suya ilave edilen karanfiller ile su bir süre üzeri kapalı bir şekilde kaynatılıp demlenmesi sağlanır. Sonrasında soğutulan karanfil kürü banyodan çıkmadan önce son defa bu su saçlara uygulanır ortalama 5-10 dk saçlarda bekletilir durulama yapılır.
Karanfil Çayının Faydaları
Karanfil çayı ortalama 5-6 adet karanfilin 1-2 bardak kaynamış suya atılıp ağzı kapalı olarak demlenmesi ile elde edilir. Süzülerek tüketilen bu çay yoğun bir aromaya sahiptir. Karanfil çayı genellikle kış döneminde solunum yolları enfeksiyonlarında tüketildiğinde tedaviyi destekler. Aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Sindirim sistemi üzerinde etkileri ile bilinen karanfil çay olarak tüketildiğinde mide bulantısının hafifletilmesini sağlayabilir. Diğer yandan karanfil çayı hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumların azaltılmasında etkilidir. Yine karanfil çayının tüketilmesi veya bu çay ile gargara yapılır. Antiseptik özelliğinden dolayı ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Günlük ortalama 1-2 fincan karanfil çayı önerilir. Bu miktarın üzerine çıkılmamalıdır.
Karanfil Çiğnemenin Faydaları
Karanfil çiğnemek özellikle ağız sağlığında ön plana çıkan bir uygulamadır. Genellikle ağız kokusuna karşı sıklıkla önerilen bu durum aynı zamanda diş ağrısı, diş eti rahatsızlıklarında faydalıdır. Bu sayede içerisindeki etkenler ortaya çıkarılarak ağır ve diş sağlığında fayda sağlayabilir.
Karanfil Tozunun Faydaları
Karanfil tozu, karanfillerin öğütülerek toz haline getirilmesi ile elde edilir. Karanfil tozu yemeklerde, soslarda, salatalarda, kek gibi çeşitli yiyeceklerin içerisinde kullanılabilir. Çeşitli şekillerde tüketilen karanfil tozunda aşırıya kaçılmaması önemlidir. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Karanfil Suyu Cilde Faydaları
Karanfilin ve karanfil yağının cilt hastalıkları üzerinde pek çok olumlu etkileri vardır. Karanfilin kaynatılmasıyla elde edilen karanfil suyu da aynı şekilde cilt sağlığında etkilidir. Karanfil antioksidan, antibakteriyel bileşenleri sayesinde hücrelerin yenilenmesi gibi etkileri ile cilde uygulandığında cilt hücrelerinin beslenmesini ve yenilenmesini sağlar. Bu sayede cilt dokusu daha pürüzsüz olabildiği gibi düzenli kullanımda cilt dokusunun beslenerek kırışıklıkların azaltılmasında da etkilidir.

Kaynak: Medicalpark