Aynı zamanda biberiye suyu faydaları sayesinde bazı rahatsızlıklarında ortadan kaldırılması sağlanır.

 

Biberiye suyu kısaca biberiye olarak da bilinir. Biberiye, ballıbabagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Özellikle ülkemizin Akdeniz kesiminde biberiye yetiştirilir.

 

Bu bitki bahçelerde süs bitkisi olarak da kullanılır. Salvia rosmarinus ismi ile bilinen bu bitki kokusu ile dikkat çeker.

 

2017 senesine kadar ise biberiye bitkisine rosmarinus officinalis denirdi. Rosmarinus latince kökenli bir kelimedir ve "deniz çiyi" anlamına gelir.

 

İlerleyen süreçte ise biberiye, sinonim ismi ile anılmaya başlandı. Bitkinin iğneye benzeyen bir yapısı vardır. Yaprak dökmez ve pembe, mavi, mor ya da beyaz renge sahiptir.

 

Ballıbabagiller, birçok sağlıklı bitkinin olduğu bir familyadır. Ballıbabagiller familyasına ait olan birçok bitki mutfakta kullanıma uygundur.

 

Naneler de bu familyaya aittir. Biberiye bitkisi, ballıbabagiller familyasının nane kategorisine ait bir bitkidir.

 

Lifli köke sahip olan biberiye su ve yağ olarak hazırlanabilir. Aynı zamanda biberiye çayının da oldukça faydalı olduğu bilinir. Biberiye suyunun saça faydaları da biberiye suyu kullanılmasının en temel nedenleri arasında yer alır.

 

Biberiye suyunun farklı çeşitleri olup olmadığı hakkında net bir bilgi yoktur. Farklı markaların ürettiği biberiye suları olduğu bilinir.

 

Biberiye suyunun faydalarından daha fazla etki almak için sizlerde evinizde kendi biberiye suyunuzu hazırlayabilirsiniz.

 

Bunun için ise ilk önce evde biberiye suyu nasıl yapılır bunu öğrenmek gerekir.

 

Biberiye suyu nasıl yapılır kısaca bahsetmek gerekirse; ilk olarak bir litre suyu tencerenin içerisine koymak gerekir.

 

Daha sonra ise bir demet biberiye otu suyun içerisine ilave edilir. Biberiye otu yerine suyun içerisine ortalama dört kaşık kuru biberiye otu eklemek de mümkündür.

 

Biberiyeleri suda karıştırmak gerekir. İyice karıştırıldıktan sonra su kaynatılır. Su kaynadıktan sonrasında biberiyeler suyun içerisinde 5 - 10 dakika kadar bekletilir.

 

Yaklaşık 10 dakika sonrasında biberiyeler sudan çıkarılır ve su süzülerek bir şişeye doldurulur. Böylelikle biberiye suyunuz hazır hale gelir.

 

Biberiye Suyunun Faydaları Nelerdir?

Biberiye ve biberiye suyu sağlık, saç problemleri ve cilt problemleri için oldukça faydalıdır.

 

Biberiye suyu faydaları arasında en sık bilinenlerinden biri ise hafızayı güçlendirmesidir. Bunun haricinde ise biberiye suyunun saça faydaları olduğu da bilinir.

 

Biberiye suyunun bilinen diğer faydaları ise şu şekildedir;

 

Biberiye suyu,bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Migren sorunu olan kişilerin baş ağrısının hafifletilmesine destek olur.

Ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlar.

Stresi azaltıcı etkisi vardır.

Eklem iltihabının tedavisinde destekleyici rol oynar.

Biberiye Suyu Ne İşe Yarar?

Biberiye Suyu Ne İşe Yarar?

 

Biberiye suyunun saça faydaları olduğu ve sağlık için de oldukça önemli olduğu bilinir. Birçok kişi saç ve cilt bakımında biberiye suyu kullanımını tercih eder.

 

Biberiye suyunun saça faydalarından birisi de saç dökülmesini azaltmasıdır.

 

Aynı zamanda saç köklerini güçlendiren bu su sayesinde yeni saçların da çıkmaya başladığı hakkında bazı bilgiler bulunur.

 

Biberiye suyu saça nasıl uygulanır öncelikle bunu bilmek gerekir.

 

Genellikle bu su saça uygulanırken saç diplerine sürülür ya da sıkılır.

 

Kolay bir kullanım elde etmek için evde hazırlanan suyu sprey kapaklı şişelere doldurmak daha doğru olur.

 

Dışarıdan alınan biberiye sularında da yine sprey kapaklar tercih edilebilir. Saç diplerini ıslatacak miktarda su saça sıkılır.

 

Biberiye suyu ile saç diplerine masaj yapılır. Biberiye suyunun saça faydalarını görebilmek için bu uygulamayı düzenli olarak yapmak gerekir.

 

Biberiye aynı zamanda çay olarak da kullanılabilen bir bitkidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ya da sindirimi kolaylaştırmak için biberiye çayı içilebilir.

 

Biberiye çayı aynı zamanda kilo vermeyi de destekler. Biberiye suyunun ve biberiye çayının fazla tüketilmesi de sağlık açısından zararlıdır.

 

Biberiye çayının zararlı hale gelmemesi adına belirli bir dozda tüketmek gerekir. Günde bir bardak biberiye çayı tüketmek faydalı olacaktır.

 

Biberiye Suyu Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

 

Bitkiler genellikle alternatif tıp alanında kişilerin tedavi edilmesi için kullanılır.

 

Evde bitkiler sayesinde sağlık problemlerinizin azaltılmasını ya da ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Her hastalıkta bitkilerin iyileştirmesini beklemekte ne yazık ki doğru bir davranış değildir.

 

Bitkiler her ne kadar sağlık açısından faydalı olsalar da kişinin hangi sağlık problemlerinin bulunduğu bilinmeden bu tarz uygulamalar yapılması zararlıdır.

 

Sağlık sorunu yaşayan kişilerin her zaman öncelikli olarak en yakın sağlık kuruluşunu ziyaret etmesi gerekir.

 

Bazı bitkilerin faydası olduğu kadar zararı da vardır. Bu sebeple de bitkilerden ya da bitki çaylarından destek almadan önce muayene olmak daha doğrudur.

 

Bitkiler ile hazırlanan sular ya da çaylar bir hastalığın tedavisini gerçekleştirirken farklı bir hastalığa da sebebiyet verebilir.

 

Bitki çaylarını ya da bitki içeren suları ve yağları kullanmadan öncesinde, sağlık sorununuza bağlı olarak alanında uzman hekimlere danışmanız gerekir.

 

GÜNLÜK BİBERİYE SUYU TÜKETİMİ NE KADAR OLMALIDIR?

Biberiye suyunun genellikle uyumadan birkaç saat öncesinde tüketilmesi tavsiye edilir. Biberiye suyunun belirli bir süre içilmesi gerekir.

 

Bu sürede içilmesi gereken miktar da oldukça önemlidir. Biberiye suyu ortalama 2 ya da 3 hafta boyunca tüketilebilir.

 

Tüketilen sürenin 3 haftayı geçmemesi gerekir. Günlük olarak ise iki bardak biberiye suyu içmek yeterlidir. Maksimum ise üç bardak biberiye suyu tüketilebilir.

 

Günde iki bardak biberiye suyu içilmesi halinde yaklaşık üç hafta boyunca bu sürece devam etmek gerekir.

 

Günde üç bardak tüketilmesi halinde ise iki hafta boyunca biberiye suyu tüketmek yeterli olur.

 

BİBERİYE SUYU İLE HANGİ YEMEKLERİ YAPABİLİRİM?

Biberiye suyu yemeklere katılan bir içecek değildir. Yemeklere tat vermesi için kuru biberiye kullanılması tercih edilir.

 

Biberiye kullanarak hazırlayabileceğiniz bazı yemekler vardır. Bu yemekler şu şekilde bilinir;

 

Tarhana çorbası

Makarna (genellikle makarna soslarında kullanımı tercih edilir)

Et yemekleri

Güveçte hazırlanan yemekler

Kahvaltılıklar

Omlet

Patates püresi ve diğer birçok yemekte biberiye kullanılabilir. Aynı zamanda farklı çorbaların içerisine biberiye koyarak da farklı tatlar elde etmek mümkündür.

BİBERİYE SUYUNUN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Biberiye suyu cildin yağ dengesini sağlar. Ciltte yağlanma problemi olanlar ya da cilt kuruluğu yaşayanlar, biberiye suyu ile ciltlerine bakım yapabilir.

 

Biberiye suyunun tüm cilt tiplerine ve saç tiplerine uygun olduğu bilinir. Bu sebeple de herkes cilt bakımında rahatlıkla doğal olarak hazırlanmış olan biberiye sularını kullanabilir.

 

Cildi solgun olan kişilerin biberiye suyu kullanması, ciltte canlı bir görünüm oluşmasına imkan sağlar.

 

Bu etkileri görebilmek için ise cilt bakım rutinine biberiye suyunu eklemek gerekir. Bitkisel ürünleri cilt bakımında kullanmak istiyorsanız mutlaka düzenli olarak bakım yapmaya özen göstermeniz gerekir.

 

Tek sefer uygulanan bakımlar maalesef ki istenilen sonucun elde edilmesine imkan sunmaz. İlk olarak cildinizin bu suya alışması gerekir.

 

Biberiye suyu aynı zamanda ciltteki gözeneklerin açılması için de kullanılan bir üründür. Cildin pürüzsüzleşmesini ve ferahlamasını sağlar.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr