Kolay Sindirilebilir: Keçi sütü, diğer süt çeşitlerine göre daha fazla protein ve daha az laktoz içerdiğinden vücutta daha kolay sindirilebilir. Keçi sütü, kolay sindirilen ve hazmedilen bir süt olduğu için özellikle laktoz intoleransı olan kişiler için tercih sebebi olabilir.
Daha Az Süt Alerjisi: Keçi sütü, inek sütüne oranla daha az alerji riski teşkil eder. Yapılan araştırmalar, inek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerin büyük çoğunluğunun keçi sütüne karşı alerji göstermediğini ortaya koymuştur. Keçi sütünden inek sütüne göre daha az kazein bulunduğu için çoğu kişide alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.
Kolesterol Dostu: Keçi sütü yüksek kolesterolü olan kişilerde kolesterolu düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli keçi sütü tüketmek, arterlerdeki ve safra kesesindeki kolesterolün yönetilmesine fayda sağlayabilir.
Vitamin Deposu: Keçi sütü iyi bir A vitamini kaynağıdır ve yapılan araştırmalar A vitamini yönünden zengin bir beslenmenin, katarakt ve bazı kanser türleri riskini azaltabileceğini belirtmiştir. Keçi sütü ayrıca B kompleks vitaminler, protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum gibi vitamin ve mineralleri içerir. Bu bileşikler kemik sağlığı, enerji üretimi ve vücudun diğer bazı işlevlerini yerine getirmesi için gereklidir.
 
Keçi Sütü Sabunu Faydaları
Keçi sütü sabunu, keçi sütü kullanılarak geleneksel yöntemlerle elde edilen ve kremsi, yumuşak bir formda bulunan sabun türüdür. Keçi sütü sabunu, zengin doymuş ve doymamış yağlar içerir ve doymuş yağlar sabuna hafif köpürme özelliği katarken, doymamış yağlar ise nemlendirici ve besleyici özellik katar. Keçi sütü sabununun etkisini artırmak için, hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı gibi diğer bitkisel yağlar katılabilir. Keçi sütü sabunu faydalarından bazıları ise şöyle sıralanabilir:
 
Nazik temizleme: Klasik sabunlar cildin doğal nem dengesini ve bariyer özelliği bozarak cildi kurutup hassaslaştırabilir. Keçi sütünden yapılmış sabunlar ise zengin içeriği sayesinde cildi kurutmadan temizlemeye ve nemlendirmeye yardımcı olur.
Yaşlanma karşıtı etki: Keçi sütü iyi bir A vitamini ve selenyum kaynağıdır. Bu bileşenler cildi yaşlanma etkilerine karşı korumaya ve cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Nemlendirme: Cilt ve saç derisindeki düşük lipit seviyeleri kuruluk, kaşıntı veya pullanmaya sebep olabilir. Keçi sütündeki yüksek yağ asidi ve kolesterol seviyeleri, cildin lipit bariyerini korumaya yardımcı olarak nemin ciltte tutunmasını kolaylaştırabilir.
Doğal peeling etkisi: Keçi sütündeki AHA’lar (alfa hidroksi asitler) cildi nazikçe soyarak, akne, hiperpigmentasyon ve yaşlanma etkileri gibi çeşitli cilt sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Keçi sütündeki AHA’lar en nazik laktik asitlerdir ve keçi sütü sabunu bu sebeple hassas ciltler için bile uygun bir seçenek olarak kabul edilebilir.
Akne karşıtı: Keçi sütünde bulunan laktik asit, akne problemlerinin giderilmesi ve kontrol altına alınması için fayda sağlayabilir. Keçi sütü sabunu gözeneklerde biriken yağ, kir ve siyah noktaları temizleyerek cildi akne oluşumuna karşı korumaya yardımcı olabilir. Keçi sütü sabunu ayrıca akneli ciltte oluşan ölü hücre tabakasını nazikçe soyan doğal peeling etkisi sağlayabilir.
Keçi sütü sabunu genel olarak cildi nazik bir şekilde temizler ve nemli kalmasına yardımcı olabilir. Ancak nadir de olsa bazı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açabileceğinden, kullanmadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak faydalı olabilir.
 
Keçi Sütünün Cilde Faydaları
Keçi sütü cilt sağlığı için binlerce yıldır kullanılan sağlıklı bir içecektir. Keçi sütü insan derisinin pH oranı ile neredeyse aynı pH seviyesine sahiptir. Bu özelliği sayesinde keçi sütünü içerek veya keçi sütüyle elde edilen cilt bakım ürünlerini kullanarak cildin doğal nem bariyeri ve mikrobiyotası desteklenebilir. Keçi sütünün cilde sağladığı faydalardan öne çıkanları ise aşağıdaki gibidir:
 
İçerdiği aktif bileşenler sayesinde cilt tonu eşitsizlikleri ve lekelenme problemlerinde fayda sağlaması,
Sedef, egzama, keratoz pilaris (tavuk derisi görünümü) gibi bazı cilt sorunlarını iyileştirmeye katkı sağlaması,
Antienflamatuar etkisi sayesinde ciltteki ödemi azaltmaya ve iltihaplı durumların iyileşmesini hızlandırmaya destek olması,
Laktik asit özelliği ile ciltteki pütürlenmeleri, cildi tahriş etmeden ve çizmeden soymaya yardımcı olması,
İçerdiği AHA bileşiklerinin cilt hücrelerini oluşturan seramid üretimini artırmayı uyarması,
Esansiyel yağ asit içeriğiyle güneşten hasar görmüş cildin yeniden onarılmasına fayda sağlaması,
Cildin nem bariyerini güçlendirerek cildi bakteri, alerjen ve çeşitli patojenlere karşı korumaya yardımcı olması,
Cilt florasının normal büyümesini teşvik eden probiyotikler içermesi.
Keçi sütünün cilde olan faydalarından yararlanmak için keçi sütünü direkt içebilir veya keçi sütü katkılı cilt bakım ürünleri kullanabilirsiniz.
 
Keçi Sütünün Saça Faydaları
Keçi sütü yalnızca cilde değil, saça da birçok fayda sunan doğal bir üründür. Keçi sütünün saça faydaları cilde olan faydalarıyla benzer özellikler gösterebilir. Genel olarak keçi sütünün saça sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
 
Saç derisindeki kiri, yağı ve kimyasal birikintileri saçı kurutmadan temizlemeye yardımcı olması,
Saçı nemlendirmeye, beslemeye ve parlak bir görünüm kazandırmaya katkı sağlaması,
Saç derisi egzamasına iyi gelmesi,
Saçtaki pullanma, kepeklenme, kaşıntı ve iritasyonu azaltmaya yardım etmesi,
Saç uçlarını besleyerek kırıkların onarılmasına destek olması,
Saç köklerini besleyerek saç uzamasını desteklemesi.
Keçi sütünü saç bakımında kullanmak için keçi sütünden yapılmış sabunları, şampuanları, spreyleri kullanabilir veya çeşitli keçi sütü tarifleriyle saç maskesi hazırlayabilirsiniz.
 
Keçi Sütü Besin Değerleri
Keçi sütü yapısındaki besin öğeleri sayesinde zengin ve besleyici bir içeriğe sahiptir. Yaklaşık 1 bardak keçi sütünün içerdiği besin değerleri ise şu şekilde sıralanabilir:
 
Kalori: 168 gram
Protein : 9 gram
Yağ : 10 gram
Karbonhidrat : 11 gram
Şeker: 11 gram
Keçi sütü yukarıda belirtilen değerlere ek olarak, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Keçi sütündeki besin değerleri, keçinin yetişmesi, yaşı, diğer çevresel koşullar ve sütün saklanma koşulları ile tüketim şekline göre değişiklik gösterebilir.
 
Keçi Sütü Çiğ Olarak Tüketilebilir mi?
Keçi sütü bazı bölgelerde ve yörelerde çiğ olarak tüketilen bir süt çeşididir. Bazı araştırmalar keçi sütünü çiğ olarak tüketmenin, pastörize veya kaynatılarak tüketmeye oranla daha kolay sindirilebilir ve daha fazla sağlık yararları sunduğunu belirtmiştir. Ancak çiğ olarak tüketmeden önce mikrobiyal risklerin görülmemesi için bazı önlemler almak gerekebilir. Bunun için çiğ keçi sütünü tüketmeden önce az miktarda içip test edilebilir, filtreden geçirilebilir veya soğutulabilir. Çiğ keçi sütü satışı ülkelerin yasal koşullarına göre düzenlenir. Bazı ülkelerde çiğ olarak satışına izin verilmezken bazı ülkerde steril şartlarda ambalajlanmak koşuluyla satılabilir. Çiğ keçi sütü tüketimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ise keçinin yetiştirilme koşulları ve sağım işleminin sterilliğinden emin olmak olabilir.
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr