Çanakkale Savaşları’nda batırılan ve deniz dibinde yıllardır duran düşman gemileri turizme kazandırılma çalışması devam ediyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından 'Dünya Okyanuslar Farkındalık Günü' ve 'Çevre Haftası' kapsamında 1'inci Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nın tanıtımı amacıyla 'Tarihin Derinliklerini Keşfet' isimli çalıştay düzenlendi.
 
1'inci Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı özelliğini taşıyan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı'nın tanıtımı amacıyla 'Tarihin Derinliklerini Keşfet' isimli çalıştay düzenlendi. Bir otelde düzenlenen çalıştaya Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Avustralya Hükümeti Çanakkale Konsolosu Harry Hall, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı Yarbay Ercan Oran, daire müdürleri, su altı sporcuları ile yurt dışından gelen konuklar katıldı. Program saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi. Çanakkale'de ve bölgede 10 dalış merkezinin olduğunu söyleyen Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın, "2022 yılında yapmış olduğumuz bir incelemede 4 bin 340 tane dalgıç bu bölgede dalış yaparken, toplam dalış sayısı ise 8 bin 610'dur. Çocuk dalışı, teknik dalış ve dalış turizminin parlayan yıldızı olan Çanakkale ilimizin önümüzdeki yıllarda 20 binli rakamlara ulaşacağını hep birlikte göreceğiz" dedi.
Çanakkale Boğazı’ndaki savaşa dikkat çeken Başkan Kaşdemir, “1'inci Dünya Savaşı'na yön veren cephelerden olan Çanakkale Savaşları, dünya askeri ve siyasi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisi. Ancak unutulmamalıdır ki 1'inci Dünya Savaşı'nın önemli bir kısmı denizlerde gerçekleşti. Bugün suların derinliklerinde yatan gemi ve denizaltı enkazları bir zaman kapsülü niteliğinde bizleri 107 yıl öncesine götüren önemli birer bilgi kaynağıdırlar. 'Bilinmeyeni kimse koruyamaz' mottosu doğrultusunda başkanlığımız 2018 yılından itibaren 1'inci Dünya Savaşı'nda batan deniz araçlarının tespiti ve belgelenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. Çalışmalar kapsamında 150 kilometrekarelik alanın tamamında tarama gerçekleştirilerek savaştan kalan tüm batıkların tespiti gerçekleştirildi. 11 savaş batığı korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Kültürel miras olarak tescillenen batıklarla birlikte toplam 21 gemi enkazını içeren Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 1'inci Dünya Savaşı temalı su altı müzesi olarak dalış meraklıların ziyaretine açıldı" şeklinde konuştu.
 
Sektör temsilcilerinin sunumlarının ardından Gelibolu tarihi sualtı parkının dünyadaki bilinirliği arttırılarak savaş batıklarının korunmasının değerlendirildiği, “Tarihin Derinliklerini Keşfet" Çalıştayı, görüş ve öneriler ile devam etti.
 
Arzu Baladur
Foto: bha