Kahramanmaraş merkezli depremlerinin yaşattığı acılar ve yıkımların etkisi devam ederken, vatandaşlar oturdukları evlerin sağlam olup olmadığını merak ediyor. Çanakkale Belediyesi, binaların sağlamlığını incelemek için kurduğu Yapı Malzeme Test Laboratuvarı’nda çalışmalar başlıyor.
 
Meydana gelen deprem felaketlerinden sonra deprem kuşağında bulunan Çanakkaleliler de olumsuz etkilendi. Depremden uzun süre vatandaşlar bir birlerine binalarının sağlam olup olmadığını soruyordu. Bu sorular son zamanlarda azalsa da vatandaşlar halen tedirgin. Vatandaşların tedirginliği devam ederken, Çanakkale Belediyesi depremden hemen sonra bazı kararlar aldı.
 
Çanakkale Belediye Meclisi aldığı kararla depreme hazırlık çalışmasını başlattı. Çanakkale Belediyesi 10 maddelik yeni deprem kararnamesi hazırladı. Yaklaşan olası bir depremin yıkıcı etkisinin önüne acil geçebilmek amacı ile Çanakkale Belediyesi çalışmalara hız verdi. 2001’den önce yapılan 5 bin 800 binanın öncelik sırasına göre risk analiz raporlarının hazırlandı. 5 bin 800 yapının risk analiz raporlarının bir kısmının hemen, bir kısmının 31 Aralık’a kadar, geri kalan kısmının ise 2025’in sonuna kadar yapılmasına karar verildi.

LABORATUVAR KURULDU
Çanakkale Belediyesi, olası deprem risklerine yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Son olarak Çanakkale Belediyesinde Yapı Malzeme Test Laboratuvarı kurularak, çalışmalara başlandı.
Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetim Binası ve Kültür Merkezinde kurulan Yapı Malzeme Test Laboratuvarında, yapıların risk analiz testleri yapılacak. Tahribatlı veya tahribatsız olduğuna bakılmaksızın, kentteki eski binalardan alınan örnekler, laboratuvarda incelenerek, risk tespitine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Laboratuvarda yürütülen çalışmaları, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da inceleyerek, teknik ekipten bilgi aldı.

TEBLİĞLER BAŞLADI
Laboratuvarın kurulmasının ardından binalara tebligatlar gönderilmeye başlandı. İlk öncelik eski binalara verilecek. Bina yönetimlerinden geri dönüş olması durumunda binalarda test çalışması başlanacak ve binalarda parçalar alınarak kurulan laboratuvarda teste tabi tutulacak. Test sonucu kötü çıkması durumunda binada güçlendirme çalışması yapılacak ya da yıkımı gerçekleştirilecek.
 
Sedat Uz
Foto: belediye