Köpek memesi hastalığı tedavisi ile hastalık semptomları iyileştirilebilir ve tekrarlama sıklığı azaltılabilir. Ancak hastalığın tamamı ile tedavisi zordur ve genellikle ömür boyu tekrarlanabilme potansiyeline sahiptir. Hastalığın kötüleşmesini önlemek adına hastalığın erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erken tedavi ile hastalık, ilaçlarla kontrol altına alınabilir veya gelişebilecek semptomların şiddeti hafifletilebilir. Şiddetli veya tedaviye yanıt alınamayan vakalarda cerrahi müdahalelere başvurulabilir.
 
Dermatolog tarafından gerçekleştirilen görüşme ardından hastanın durumuna yönelik ilaç tedavisi planlanır. Hastada ağrı, iltihap veya irin sızdıran yumruların gelişmesi halinde bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişip gelişmediği tespit edilir. Bakterilere rastlanması halinde antibiyotik tedavisine başvurulur. Enfeksiyon olmaması halinde ise iltihap gelişimini önlemek üzere düşük doz antibiyotikler reçete edilir.
 
İlaç tedavisini desteklemek adına antiseptik sabunlar ile ilgili bölgenin günlük olarak yıkanması tedaviye eklenebilir. Klorheksidin gibi antiseptik bileşen içeren ürünler ile cilt yıkanır.
 
Tedavinin etkinliğinin arttırılması gereken bazı vakalarda retinoid, kontraseptif veya steroid içerikli ilaç tedavilerine de başvurulabilir. Şiddetli vakalarda ise bağışıklık sistemini baskılayan immünsüpresif tedavilere ihtiyaş duyulabilir.
 
Köpek memesi hastalığı doğal tedavi yöntemleri ile desteklenebilir. Bu noktada hastalara yaşam değişiklikleri yapmaları önerilir. Fazla kilolu bireylerde görülme sıklığı artan köpek memesi hastalığında hastaların fazla kilolarını vermesi önerilir. Sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Doktor kontrolünde antiseptik sabun kullanılabilir. Tahrişi önlemek adına bol giysiler giyilebilir ve ilgili bölge tıraş edilmemelidir.
 
Uygulanan ilaç tedavileri ve yapılan yaşam değişikliklerine rağmen hastalıkta iyileşme görülmemesi durumunda cerrahi müdahalelere başvurulabilir.
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr