Kuşkonmaz, botanik bilimindeki adıyla Asparagus officinalis anavatanı Asya ve Avrupa olan çok yıllık bir bitkidir. Mısırlılar zamanına ait kaynaklarda ismi geçen ancak kullanımından bahsedilmeyen kuşkonmazın 15. ve 17. yüzyıllardan itibaren tanınmaya başladığı, bu tarihlerde daha çok ilaç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde sofralarda sıklıkla kendisine yer bulan kuşkonmaz lezzetli olmasının yanında sağlığa olan sayısız faydasıyla da bilinir. Kuşkonmaz, etli kökleri olan ve her yıl yeni kökler oluşan bir bitkidir. Kurşun kaleme benzeyen kuşkonmaz yeşil, mor, pembe ve beyaz gibi farklı renklerde olabilir.
 
Kuşkonmazın bileşiğinde çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birbirinden değerli besin maddeleri bulunur. Yaklaşık 100 gr kuşkonmazın besin değeri aşağıdaki gibidir:
 
39 kcal enerji,
0,10 gr yağ,
1,80 gr diyet lifi,
0,66 mg demir,
64 mg fosfor,
28 mg kalsiyum,
20 mg magnezyum,
30,3 mg C vitamini,
80 mcg folat
Yukarıda sayılanların yanı sıra kuşkonmaz B1, B3, B6 vitamini gibi B kompleks vitaminleri bakımından da zengindir.
 
Kaynak:www.medicalpark.com.tr