Türkiye’de yıllar önce birçok alanda tamirci bulunuyordu. Tamirciler çarşısı bile vardı. Sonrasında bu tamircilik  alanındaki bir çok meslek gelişen teknoloji ile yok oldu. Bunun en büyük nedenlerinden biri de çırak bulunmaması. Yok olmaya yüz tütmüş mesleklerden biri de sat tamirciliği. 41 yıldır saat tamirciliği mesleği yapan Gürhan Girgin, Avrupa’da 30 yıldır çırak yetişmediğini belirterek, bu nedenle Avrupa’nın bir çok yerinde müşterisi olduğunu, üstelik  Türkiye’de de çırak bulamadıklarını dile getirdi.
41 yıldır Çanakkale’de saat tamirciliği yapan ve mesleğini severek sürdüren Saat Tamircisi Burhan Girgin, mesleği ile ilgili yaptığı açıklamada “İnönü Caddesindeki dükkanımda başladığım ve uzun zamandır uğraştığım saat tamircilik mesleğinin son temsilcilerinden biriyim  Mesleğimizin geleni yok, çırak bulamıyoruz. İki kişi yetiştirdim  ancak kimisi işi beğenmedi kimisi parasını beğenmedi ve işi bıraktı.  Ben de bu meslekte 41’inci Yılım ve mesleğimi çok seviyorum.  Yanımda çalışabilecek biri ile devam etmek istiyorum ancak, gençler bu işe ilgi duymuyor ve bu meslek nasıl devam edecek bilemiyorum.  Avrupa’da 30 yıldır saat tamircisi yok yetişmiyor. Bu nedenle Avrupa’dan hatta Kanada’dan müşterim var.
Bana gelen saatlerin %90’ı su kaçmaktan dolayı geliyor.  Çok pahalı yada çok ucuz bir saatiniz bile olsa  bu işi tasarlayan saatçilerin dışında olan, yani markadan bağımsız olarak söylüyorum  mutlaka saatlerinizi sudan kollayın.  İkincisi ise saat alırken mutlaka güvendiğiniz, esnafları tercih edin.  Çünkü herhangi bir bozulma durumunda eğer o satıcının yerelde bir tamircisi yoksa   saatin tamiri ile ilgili size geri dönüş hizmeti veremiyor.  Ben de satıcı olarak değil, tamir ağırlıklı olarak çalışıyorum. Saatler pilli ise pilinin garantisini isteyin eğer  makinalı ya da mekanik ise makinanın arızası için garanti alın,  Ama en çok karşılaştığımız sorunlardan biri olan su geçirmeyen saatlerle ilgili  olduğu için saati alanlar mutlaka su ile ilgili garantiyi istesinler” dedi.

Turgut Engin
Foto: BHA