Anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonunda yasalaştı. 18 maddelik teklif 339 ‘evet’ oyuyla kabul görürken böylece referandumun da yolu açıldı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Nisan ayının üçüncü ya da son haftası sandık kurulması beklenirken, politik gündem de referanduma kilitlendi. Çanakkaleli politikacıların mesajları şöyle;

PATRON MİLLETTİR
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, anayasa değişikliği teklifinin Cumhuriyet tarihinin en büyük reform denemelerinden biri olduğunu ifade etti. CHP’ye rağmen teklifi millete götürdüklerini belirterek, “Patron milletdir. Onun vereceği karar basımız, gözümüz üzerinde”dedi. Anayasa paketinin sadece Cumhurbaşkanlığı sistemi ile anılmasının eksiklik olacağını dile getiren Turan, bunun kapsamlı bir demokratik reform paketi olduğunu kaydetti. Askeri yargının kaldırılması, seçilme yaşının 18’e indirilmesi örneğini veren Turan, “Anayasa paketi, AK Parti’nin 2002’den bu yana sürdürdüğü sessiz devrimin bir devamı niteliğindedir. Askeri mahkemelerde sivillerin yargılanması usulünü daha evvel AK Parti kaldırdı. Yine aynı şekilde askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu da AK Parti açtı. Bugün bunu bir adım ileri taşıyoruz ve askeri mahkemeleri tamamen kaldırıyoruz. Bu şekilde yargı alanında teklik sağlanacak. Yine aynı şekilde, HSYK’nın mevcut yapısı birçok eleştiriye neden oluyordu. HSYK seçimleri, siyasal çekişmelere sahne olduğu için herkes tarafından eleştiriliyordu. Yeni düzenlemeyle HSYK demokratik bir tarza bürünecek. HSYK üyelerini Meclis ve Cumhurbaşkanı seçecek. Üstelik Meclis’in seçeceği üye sayısı daha fazla olacak. Gençlerimize seçilme yolunu açıyoruz. Daha evvel 25’e indirdiğimiz seçilme yaşını 18’e indiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
‘HAYIR’ ÇIKACAĞINA İNANIYORUM
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; Anayasa referandumunda 2010 yılındaki referandumda olduğu gibi Çanakkale’den “Hayır” oyu çıkacağına inandığını belirtti, “Ben açıkçası Çanakkale’den ‘Hayır’ oyu çıkacağına inanıyorum. Çünkü daha önceki referandum sürecinde de böyle olmuştu. Türkiye’de evet çıkmasına rağmen, Çanakkale’de hemşerilerimiz bu referanduma ‘Hayır’ demişlerdi. O zaman 2010 yılıydı. Şimdi 2017’deyiz ve 7 yıl geçti. Şimdi insanlar doğal olarak her şeyi hatırlamak mümkün değil, ama bir inceleme, araştırma yapıldığında o referandumda söylenen birçok konu maalesef hayata geçirilmedi. Yani Türk milleti kandırıldı. Bir kez daha kandırılmamamız gerekir” dedi. 

YÜZDE 62 EVET
ORC'nin anayasa değişikliği teklifinin Meclis'te oylandığı dönemde yaptığı ankette referanduma evet oranı yüzde 62 oranına ulaşmıştı..ORC'nin anketinde "İçeriğinde Cumhurbaşkanlığı Sisteminin de yer aldığı anayasa değişikliği, referanduma giderse tercihiniz ne yönde olur?" sorusuna "Evet oyu veririm" diyenlerin oranı yüzde 62 oranına ulaşmıştı.. Şimdi politikacılar,  Evet- Hayır’a kilitlendi.
 
 BICAK SIRTINDA 
7 Haziran'da yapılan seçimlerde 4 milletvekili çıkarabilen Çanakkale ilinin 2 milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi'ne, 1 milletvekili Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, 1 milletvekili Milliyetçi Hareket Partisi'ne aitti.İlk kez CHP en çok oyu alarak ipi göğüslemişti. 1 Kasım 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde Çanakkale ilinin 4 milletvekili seçildi. Ak Parti ve CHP;  milletvekilliklerini 2’şer – 2’er paylaşmıştı. Merkez sağ parti konumundaki Ak Parti, en çok oyu alarak 1. Parti oldu, 2 milletvekili çıkardı. MHP’nin yarel barajı aşamamasından dolayı da, ikinci sıradaki CHP 2 milletvekilliği kazanmıştı.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi