Bu meyve sıkımı ile meyve suyu tüketimi de bir hayli arttı. Bu konuda meyve suyu yerine meyve yemenin önemini Diyetisyen Bihter Taşdelen ele aldı.
 
Son günlerde tüketimi oldukça artan meyve sular hakkında açıklama yapan, Diyetisyen Bihter Taşdelen;  ’Kışın gelmesiyle birlikte bağışıklığı güçlendirmek adına meyve sularına yönelim arttı. Popüleritenin ve sosyal medyanın ise öncü olduğu smoothie akımı da meyve suyu tüketimini yadsınamaz derecede arttırmaktadır. Durum böyleyken meyve tüketiminin azaldığını bunun yerini renkli smoothielerin ya da meyve sularının aldığını görmekteyiz. Ancak diyetinize meyve eklemek söz konusu olduğunda, meyve suyunu değil, meyvenin kendini tercih edin. Harvard'da yapılan bir araştırma, her gün bir porsiyon meyve suyu içmenin diyabet geliştirme riskini %21'e varan oranda artırdığını buldu. Ek olarak, meyve suları daha hızlı emilir, kan şekeri ve insülin seviyelerinde katı bütün meyvelerden daha fazla değişikliklere yol açar. İyi haber şu ki, haftada en az iki porsiyon tam meyve- özellikle yaban mersini, üzüm ve elma- tüketmek, diyabet geliştirme riskini %23 oranında azaltıyor.’dedi.
 
‘’Meyve yemenin meyve suyu tüketmekten daha iyi olmasının 5 nedeni: 
1. Temel besinleri içerirler:
 
Meyve suyu bütün meyvelerden elde edilir. Meyve suyu yaparken meyvelerin kabuklarını soyuyoruz. Ancak birçok meyvenin eti ve kabuğu, vitaminler ve diğer besinler açısından yüksektir.
 
 
 
2. Diyet lifi içerirler:
 
Meyve suyu içmenin en büyük dezavantajı lif eksikliğidir. Sıkma, meyvede şekeri serbest bırakır ve lifi ortadan kaldırır. Bu nedenle lif oranı yüksek olduğu için her zaman meyve tüketmelisiniz. “Meyvenin kabuğunda ve posasında diyet lifi ve diğer besinlerin bulunması, onu meyve suyundan daha sağlıklı bir seçenek haline getiriyor. Böylece sindirim sürecinizi kolaylaştırabilecek ve kabızlıktan kurtulabileceksiniz.
 
 
 
3. Meyve çiğnemek iyi bir egzersizdir:
 
Herkes yiyeceklerini yutmadan önce iyice çiğnemelidir. Yiyecekleri yavaş ve düzgün çiğnemek diş ve ağız sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, besinlerin emilmesi sayesinde sindirime yardımcı olur. Ayrıca kilo alımına neden olan aşırı yemeyi de önler. Bu nedenle, tüm faydalardan yararlanmak için yemeğinizi en az 24 kez çiğneyin.
 
 
 
4. Açlık krizlerini yönetin:
 
Açlık sancılarınızı gidermenin en iyi yolu meyve yemektir. Atıştırmalık sırasında yenen meyveler, iştahınızı ve açlıkla ilişkili isteklerinizi düzenleyerek açlık sancılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. 
 
 
 
5. Tok Tutar
 
Meyveler kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve aşırı yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olur, bu da kilonuzu, diyabetinizi ve kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olabilir. 
 
 
 
1 Porsiyon Kış Meyveleri ve Kalorileri: 
 
 
 
Armut (1 küçük adet): 85 kcal
 
Elma: (1 orta boy): 52 kcal
 
Portakal (1 orta boy): 101 kcal
 
Greyfurt: (1/2 orta boy): 75 kcal 
 
Mandalina (2 orta boy): 120 kcal
 
Ayva (1 küçük boy): 78 kcal
 
Muz: (1/2 orta boy): 75 kcal
 
Kestane: (3 orta boy: 360 kcal
 
 
İbrahim Akın Kazancı