Çanakkale Belediyesi’nin Youtube propgramına konuk olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ‘’Gribi diğerlerinden ayıran önemli faktörlerden bir tanesi her yıl değişime uğraması aslında. Bu değişim sürecinde hep COVİD-19’da da artık alışır hale geldik.’’dedi.
 
Katıldığı programda konuşan Aşper Şener bir çok başıkta önmeli açıklamalar yaptı. Şener; “Kış sezonunda karşı karşıya kaldığımız solunum yolu virüsleri içerisinde en sık gördüğümüz kış ayının başlamasıyla birlikte hatta bitecek zamana kadar Mart ayının sonuna kadar karşı karşıya kalacağımız viral enfeksiyonları toplu bir havuz olarak kabul edecek olursak %30’u bu grup. Sadece gribal enfeksiyon dediğimiz grip durumu. Diğer grupta ise nezle, diğer korona virüsler COVİD-19 ve diğerleri Adenovirüs, RSV insan Rhinovirüs dediğimiz kalan grupsa %70 ama bu grubun içerisinde zaten en az 10-25 tane farklı virüs var solunum yolu virüsü anlamında baktığımızda.” dedi.
 
‘’Önemli faktörlerden bir tanesi her yıl değişime uğraması aslında’’
 
“Gribi diğerlerinden ayıran önemli faktörlerden bir tanesi her yıl değişime uğraması aslında. Bu değişim sürecinde hep COVİD-19’da da artık alışır hale geldik. Farklı konaklarda enfeksiyon tablosu oluşturduğu zaman tekrar insana döndüğü zaman ara konak eğer dolmuşsa domuz gribi gibi, kuş gribi gibi işte at gribi gibi deve gribi gibi farklı farklı adlandırmalarla gribal enfeksiyonlara ayırıyoruz.” derken
 
 
Grip ve nezleyi birbirinden ayırmak için ise üst solunum yolu enfeksiyonu denilen zaman semptomlar aynı çoğunlukla eklem ağrısı, baş ağrısı, kas eklem ağrısıyla başlıyor, nezlede ise burun akıntısının ve burun tıkanıklığının daha ön planda olduğunu vücut ağrısı, ateş yüksekliği çok fazla görülmediğini belirtti.“Parainfluenza da ise daha çok soluk borusunda ağrı kuru öksürük ve ses tellerinde kalınlaşma görüyoruz. RSV dediğimiz ise solunum yollarında erişkinlerde daha az ama çocuklarda daha belirgin kuru öksürükle karşı karşıyayız. Adeno virüsü çok yaygın gözde sulanma kızarıklık gibi yanında ishal ve bulantı da yapabiliyor.” Diyerek şuan rövanşta olan virüsleri ve hastalıkların belirtilerini tanıttı.
 
 
 Alper Şener RTV Virüsü gelişmeleri hakkında ise; “Hastalık gündemine yeniden oturdu.” Şeklinde değerlendirdi.Şener,solunum yolu virüslerinin iyileşme dönemini hızlandırmak için odanın nemli tutulması,C vitamini olan mandalina, portakal, limon, havuç, nar gibi besinlerin tüketilmesini önerdi.Kronik hastalıkları olanlar için ise “10 yıldan daha uzun süredir diyabeti olanlar astım olan, kronik bronşit olmuş olan hastalar, siroz hastaları kalp yetmezliği hastalığı bir de bağışıklığı ilaç kullanımı mesela romatizma nedeniyle bağışıklıkların ilaç kullanan hastalarımız var bu hasta grubu bu viran enfeksiyonları enfekte oldukları zaman ağır geçirme riskli olan tabii de kanser hastalarına dahil etmek gerekiyor.” Şeklinde konuştu ve sözlerine “Pamuklara sararak  takip ettiğimiz hasta grubu” dedi.
 
Alper Şener, konuşmalarında aşının da önemini vurguladı.Özellikle yandaş hastaların ve 65 yaş üstünün aşıdan taviz vermemesi gerektiğini belirtti. Kışı rahat geçirebilmek için de aşı olunması gerektiğini söyledi.COVİD-19 önlemleri kapsamında aşılanmış olan popülasyonun da kapalı alanlara, toplu taşımalardaki mesafelere, maske takılmasında özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
 
 
Murat Yüksel