Aralık ayının gelmesi ile gözler asgari ücrete çevrildi. Türkiye’de ücretli çalışanların büyük bir kesiminin  beklediği asgari ücret zammı için, gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısına çevrildi. Peki  yeni Asgari ücret ne kadar olacak ? Toplumun ve devletin yöneticilerinden gelen rakamların karşılığı nedir?
 
 
Asgari Ücret Tespit komisyonu toplantısına sayılı günler kala, toplumun büyük kesiminin çalışma ücreti olan, asgari ücretin ne olacağını merakla bekliyor. Geçtiğimiz gün bu konuda,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2023 asgari ücrete ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.Fuat Oktay şu ifadeleri kullandı: Vergi indirimleri vasıtasıyla vatandaşların fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmesi amacıyla 2022 yılında 276,8 milyar lira vergi gelirinden vazgeçilmiştir.1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere asgari ücret, net 5 bin 500 lira olmuştur. 2021 yılına göre net asgari ücretin kümülatif artış oranı yaklaşık yüzde 95'tir. Son iki kararını işçi ve işveren kesiminin oybirliği ile alan Asgari Ücret Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarına Aralık ayında başlayacaktır.
 
Asgari ücretin, toplumun tüm kesimleri bakımından memnuniyet sağlayacak bir düzeyde, işçi ve işveren taraflarının tam mutabakatıyla belirleneceğine inanmaktayız."Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı?" sorusuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den yanıt geldi. Bakan, sorulan soruya "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım." yanıtını verdi.
 
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
 
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyorSosyal devlet olarak yüksek enflasyon kaynaklı ekonomik maliyetin, çalışanlar ve emekçiler üzerindeki yansımasını engellemek mecburiyetinde olduklarını dile getiren Bilgin daha önce şu açıklamayı yapmıştı:"Bizim uyguladığımız sosyal politikaların esasında da bu var. Hem özel sektör ve kamudaki toplu sözleşme süreçlerine bakış açımız bu, hem de asgari ücretle gelir transferi yapmaya çalışıyoruz. Geçen yıl aralık sonunda yaptığımız tarihi asgari ücret artışıyla yüzde 50 artış yapıldı.
 
 
Toplumsal Beklenti Nedir?
 
Toplumun büyük kesimi verilecek zammın enflayon üzerinde verilmesi bununda 6 aylık verilecek enflayon ile yüzde 30’un üzerinde en az yüzde 10 eklenirse, yüzde 40 olması bununda 7500 TL seviyesine karşılık gelmesi bekleniyor. Vatandaşların büyük kısmı bu rakamı yetersiz bularak bu rakamın en az açlık sınırının altında olmaması bununda 9500 TL den fazla olduğu işaret ediliyor.
 
CHP Asgari Ücret Teklifi 10 bin liranın üzerinde olmalı
 
Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, asgari ücrete ilişkin partisinin yeni kararını kamuoyu ile paylaştı.CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun Partisinin Ordu İl Başkanlığında basın toplantısın da gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Torun, 2023 yılı asgari ücretle ilgili soru üzerine, her asgari ücret arttığında vatandaşın satın alma gücünün aynı paralelde düştüğünü söyledi. Torun,  Yeni asgari ücret 10 bin liranın üzerinde olmalı" dedi.
 
Mine Yel