Bitter çikolata içerisindeki kakao maddelerinin etkisiyle çok güçlü bir antioksidan kapasitesine sahiptir. Ham kakao içeriği ne kadar yüksekse antioksidan içeriği o kadar yüksektir denilebilir. Kötü kolesterol yani LDL üzerinde yapılan çalışmalarda bitter çikolata ürünlerinin lipit kolesterol seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yüksek antioksidan içeriğinden dolayı vücuttaki toksinlerin atılmasına da destek olur.
Bitter çikolatanın yüksek tansiyon hastalığına iyi geldiğine dair çalışmalar da vardır. Bitter çikolata içerdiği zengin flavonoid ve epikateşin maddesi sayesinde nitrik oksit üretimini destekler. Artan nitrik oksit damarların genişlemesini sağlar ve böylece kan basıncı düşer. Bu da tansiyonun düşmesini sağlar. Böylece bitter çikolatanın damar sağlığında önemli bir yere sahip iken yüksek tansiyon ve buna bağlı oluşabilecek hastalıkların risklerinin düşürülmesinde de etkisi vardır.
Öte yandan nitrik oksit sentezinin desteklenmesi yağ asidi sentezinin azaldığı, glikoz ve yağ oksidasyonunun yani yıkımının ise arttığı yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Aynı zamanda kakao tüketimi bazı sindirim enzimlerini destekler. Bu durumda bitter çikolata içerisindeki maddelerin etkisi ile yağ oluşumunu azaltır ve kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu bağlamda bitterin faydaları olarak sayılabilecek bir diğer özelliği obezite riskini düşürücü etkisidir.
 
 
kaynak: www.medicalpark.com.tr