Fiyatı boylarına göre değişen kornişonların büyükleri 7 TL’den satılırken en küçük boyunun fiyatı 18 TL oldu.  Turşuluk için alınan plastik bidonların fiyatı ise 10 TL’den başlıyor. 3 kiloluk bir kornişon turşusunun maliyeti sarımsak, tuz sirke, bidon ya da cam kavanoz gibi diğer masrafları da eklenince 100 TL’yi buluyor. Karışık turşu da ise maliyet daha da artıyor.
Gıdada geleneksel yöntemlerin en gözdesi olan turşu yapımı için kollar sıvanmaya başlandı. Turşuluk kornişonlar pazar tezgahlarında yerini aldı. Fiyatı boylarına göre değişen kornişonların büyükleri 7 TL’den satılırken en küçük boyunun fiyatı 18 TL oldu.  Turşuluk için alınan plastik bidonların fiyatı ise 10 TL’den başlıyor.
3 kiloluk bir kornişon turşusunun maliyeti sarımsak, tuz sirke, bidon ya da cam kavanoz gibi diğer masrafları da eklenince 100 TL’yi buluyor. Karışık turşu da ise maliyet daha da artıyor.

TURŞU DA PÜF NOKTALARI NELERDİR?
TURŞU kurmaya salamura suyunun hazırlanmasıyla başlayın. Salamura için kullanılan musluk suyunun en az bir gece dinlendirilmesi gerekmektedir. 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır. Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir. İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor. Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılmasıdır. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.

SALATALIK TURŞUSU
MALZEMELER
 Bir su bardağı soyulmuş sarımsak
 4 yemek kaşığı kaya tuzu
 3 kilo kornişon salatalık
 3 su bardağı sirke
 Bir tutam maydanoz
 Bir avuç nohut
 4 5 adet defne yaprağı
 Bir tatlı kaşığı limon tozu
YAPILIŞI: Salatalık seçimi yaparken kornişon turşu almaya özen gösterin. Günlük tükettiğimiz salatalıklar ile kurulan turşu çabuk eriyebilir. Körpe salatalık kullanmak en iyisidir. İlk olarak salatalıkları yıkayın ve iğne yardımıyla iki yerden delin. Ardından sarımsakların hepsini soyun. Eğer salatalık turşusuna biber de katmak istiyorsanız sivri, körpe biberleri tercih etmelisiniz. Biberleri de yıkadıktan sonra acısının iyice çıkmasını istiyorsanız uç kısımlarını bıçak yardımıyla hafifçe kesmelisiniz. Turşu için 4 ya da 5 kiloluk cam kavanoz kullanabilirsiniz. İlk olarak bir avuç nohudu kavanozun dibine koyun. Kavanozun içine deldiğiniz salatalıkları, soyulan sarımsakları ve uçları kesilen biberleri yerleştirin.

Gülçin Akın