Temmuz 2022 dönemine ait iş gücü istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Kurumun açıkladığı verilere göre, Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 10,1 olarak belirlendi. Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve üzeri yaştaki kişilerde işsiz sayısı, 2022 yılı Temmuz ayından bir önceki aya göre, 113 bin kişi azalarak 3 milyon 445 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,6 iken kadınlarda yüzde 13,1 olarak tahmin edildi.
 
MEVSİMLİK İŞLER SAYISI DÜŞÜRMÜŞ OLABİLİR
Güncel işsizlik verilerini değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay, “Sayısal olarak bakıldığında düşmesi temel olarak yazlık süreçte mevsimsel işlerden kaynaklı bunlar özellikle sezonluk işlerde çalışanların yazları ürün hasadı yapanların tarım işçilerinden kaynaklı sayısal bir düşüş ama devamlı olarak işsiz kalanlarda özellikle büyük kentlerde bir düşüş çok yok, dediğimiz gibi yaz ayları tarım işçileri, turizm çalışanları ve diğer en büyük kesim olan, yazın çok daha iş sezonu açan restoran, kafe, butik gibi işletmelerde günlük işerde çalışanlar aylık bazda rakamları düşürmüş olabilir. Ama hala ülkenin en büyük gerçekliği işsizliktir” ifadelerini kullandı.
 
İSTİHDAM DÜŞÜŞÜ DEVAM EDİYOR
Açıklanan rakamlardan istihdamdaki genel düşüşün devam ettiğinin okunabildiğini ifade eden Karabay, “Rakamların bize verdiği diğer örnekler ise, istihdamda genel düşüşün devam ettiği, peki ama buna diğer finansal sebepler nelerdir. En büyüğü faizden kaynaklı likitide problemleri her ne kadar faiz düşmüş görülse de, piyasa faizi ise oldukça yüksek, bu büyük çok kazançlı yüksek işletme sahiplerinde avantajlı çalışmalar olabilir, fakat gel gelelim küçük işletmelerde bu durum böyle değil, çok fazla istenilen evrak ve şartlar istenince bu fonu alabilen çok az işletme, bu dolaylı yoldan istihdam üzerinde etkileri oluyor” dedi.
 
SÜREÇ NE ZAMAN TERSİNE DÖNER?
Sürecin ne zaman tersine dönebileceğine yönelik değerlendirmede bulunan Karabay şunları kaydetti: “Bu süreç ne zaman tersine döner diye soruluyor. Çünkü yüksek ihracat hesaplamaları yapılıyor. Bu yüksek ihracat elbette üretimle olur. Üretim istihdamı getirir, ama gel gör ki istihdam bu ay düşüş gösterdi, yıl bazında arttı. Rakamları daha sağlıklı değerlendirmek için yılsonuna kadar beklemek lazım, ama bunlar hepsi birbirine bağlanan zincirler gibidir.”
 
İSTİHDAM ORANI YARIDAN AZ
İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 148 bin kişi azalarak 30 milyon 608 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık azalış ile yüzde 47,3 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 64,6 iken kadınlarda yüzde 30,3 olarak gerçekleşti.
 
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI AZALDI
İşgücü 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 262 bin kişi azalarak 34 milyon 52 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 52,6 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70,7, kadınlarda ise yüzde 34,9 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %16,2, kadınlarda ise yüzde 24,7 olarak tahmin edildi.
 
HAFTALIK ÇALIŞMA SAATİ ORTALAMASI NORMAL
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,2 saat azalarak 43,1 saat olarak gerçekleşti.
 
Arzu Baladur