Ekonomik krizle beraber alım gücünün düşmesi, en çok emeklileri vurdu. Düşük maaşları yetmeyen emekliler, yeni yılda çifte zam istiyor. Emekli şehri olan Çanakkale’deki emekliler zor geçindiklerini belirtiyor.
 
Kira ve gıda başta olmak üzere birçok alanda zamlar peş peşe geliyor. Enerji fiyatlarındaki artışla beraber vatandaşların geçim sorunu gittikçe büyüyor. Geçim sorunu en fazla emeklileri kapsıyor. Emekli maaşlarının düşüş olması nedeniyle emekliler geçinmekte zorluk çekiyor. Emeklilik günlerinde daha rahat bir hayat sürecekleri yerde ekonomik krizle beraber daha zor bir hayatın içinde kendilerini bulmuş durumda. Emeklilerin büyük bir kısmı asgari ücretinde aşağısında maaş alıyor. Son düzenlemeye göre en düşük emekli maaşı 3500 TL civarında yer alıyor. Bunun yoksulluk sınırının ve açlık sınırının çok altın kalması başta kira olmak üzere ulaşım ve faturalara yetmeyen milyonlarca emekli hayat mücadelesi yaşıyor.
 
ÇANAKKALE EMEKLİ ŞEHRİ
 
Türkiye genelinde emeklilerin en çok yaşandığı yerlerin başında Çanakkale geliyor. Emekli şehir olan Çanakkale’deki yaşayan en yoğun kesim olan emekliler bu durumdan çok rahatsız. Edilen bilgilere ve çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının çalışmaları doğrultusunda bu hayat pahalılığına karşı büyük bir iyileştirme bununda ocak ayında gerçekleşecek zam ile yapılması bekleniyor. Masada formüller ise ek zam ile gerçekleşmesi bekleniyor. 2023 Ocak ayında zam alacak emeklilere ek zam planlandığı öğrenildi. Daha önce 1500 liranın altında olan maaş en düşük 1500 liraya , daha sonra 2500 ve son olarak 3 bin 500 liraya sabitlenmişti. Edinilen bilgilere göre 2023 yılı Ocak ayında bu şekilde bir zam uygulaması yapılması ve üzerine enflasyon zammının yapılacağı öğrenildi. Emeklilere Ocak ayında, Orta Vadeli Programa göre yüzde 20 seviyesinde bir zam beklendiği öğrenildi.
 
SEÇİM ZAMMI OLACAK MI?
 
Genel seçimlerin 2023 'ün ilk çeyreğinde yapılması planlanıyor. Bu seçimin de maaşlara yansıması planlanıyor. Geçen sene olduğu gibi bu sene de önce emekli maaşlarına bir zam yapılması, zamma ek olarak enflasyon zammının yapılması bekleniyor. Bu kapsamda belirlenecek asgari ücrete göre en düşük emekli maaşının önce 4500 civarına yükseltilmesi ve buna ek olarak yüzde 20 enflasyon zammının yapılması bekleniyor. Sizce bu rakam yeterli mi? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.
Buradaki ama ise, emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılmadığı sürece , açlık sınırının üzerine çıkarılmadığı sürece sıkıntılar çözülecek gibi durmuyor.
 
Her ne kadar emekli maaş zammının çift halde yapılsa da bunun, Ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam ile bu farklın yine kapanmayacağı bununda asgari ücret ile her şeyin belirlendiği Türkiye’de emeklinin durumunu daha da kötüye  gitmesini engellemeyecek gibi görünüyor. Emekli burda talebi en düşük maaşın asgari ücret seviyesinde olması veya çok yakın bir rakam ile rahat edebileceğini düşünüyor.
 
Bünyamin Nami Tonka