Ülkemizde bu yaz pandemi kısıtlamalarının da kaldırılmasıyla düğün sezonu oldukça hareketli geçti. Bununla birlikte de kuyumcular başta olmak üzere birçok sektörün işlerinde artışlar yaşandı. Ancak döviz kurunun yüksek olması dolayısıyla altın fiyatlarında yaşanan artış dolayısıyla evlenen çiftlere de çeyrek altın takma geleneği yerini gram altın ve çeşitlerine bıraktı.
 
Bu sene çeyrek altın biraz pahalı olduğu için ortalama bin 700 lira civarında satıldığını söyleyen kentin tanınmış kuyumcularından Sedat Algönül, "Şimdi bir gramlar var. Ortalama bin lira. Onu daha çok satıyoruz. Bir de onun alternatifi 0,50 gram var. 500 lira gibi. Onunda alternatifi 250 lira 0,25 gram var. Daha çok gram altın tarzında 0,25, 0,50 ve bir gram olarak, çeyrek altından daha fazla onları sattık" diye konuştu.
 
“ALTIN ALAN, SAKLAYAN ALDANMAZ”
Şuan altının onsuna baktıklarında Kapalı Çarşı'da 1725 geldiğini ifade eden Sedat Algönül, " Altının onsunda bir sıkıntı yok. Altının fiyatlanmasına tek sebep doların 18 lira ve üstünde olması. Altının gidişatında genelde ons bazında bir yükselme yok. Doların biraz 18 lira üzerinde olması için şuan bin lira üzerinde, bin 23 lira gibi gözüküyor. En fazla bin 30-37'ye çıktı. Bin lira ile bin 30 lira arasında bu yazı geçirdik. Ben daha fazla dolar yükselmezse, doların dünyada olan bir yükselişi de var değer bakımından.  Ben genelde altının buralarda dolacağını, bin liranın altına inmez, bin lirayla bin 30, en yüksek bin 50 lira arasında bir iki böyle seyredeceğini düşünüyorum. Her zaman güvenli liman yatırımı, altındır. Altını aldığınızda hemen ertesi gün kazanç yok. Alırsanız orta ve uzun vadede bir kazanç olur. Altın alan, saklayan aldanmaz. Zaten Türkiye'de üç tane yatırım var. Ya altına yükleneceksiniz veya döviz alacaksınız ya da faize yatıracaksınız. Üç tane yatırım aracı var. Ya da bunları ev, arsa ve araba alırken, alırken alıp satacaksınız. Türkiye'de bu şekilde oluyor" şeklinde konuştu.
 
“ÇEYREK ALTINDAN DAHA FAZLA SATTIK”
Düğünlerin her sene olduğunu belirten Algönül, "Bir enflasyonda olsa evlenmeden olmuyor. Daha evvel kayıtlarıma göre zannedersem senede Türkiye çapında 500 bin civarında bir düğün oluyor. Bu sene çeyrek biraz pahalı olduğu için ortalama işte bin 700 lira, bin 650 lira ve bin 730 lira civarında satıldı. Şimdi bir gramlar var. Ortalama bin lira. Onu daha çok satıyoruz. Bir de onun alternatifi 0,50 gram var. 500 lira gibi. Onunda alternatifi 250 lira 0,25 gram var. Daha çok gram altın tarzında 0,25, 0,50 ve bir gram olarak, çeyrek altından daha fazla onları sattık. Bazı insanlarda şu da var. Ona daha evvel oğlunun ve kızının düğününde çeyrek takılmış. Bu bir emanet diyor. Çeyrek alıyor. Bin 700 lira pahalı da gelse almak zorunda hissediyor. Borç ödemek olarak görüyor bunu. O şekilde işlerimiz oluyor. Ama şimdi okullar açıldı. Bizim işler yüzde 50 bitti. Biraz daha düğünler devam eder. Eylül, Ekim sonuna kadar diyelim. Kasım deyince, düğün sezonu fiilen bitmiş olur" dedi.
 
TASARRUFA DAYALI ALTIN ALINIYOR
Evlenen çiftlere daha fazla takı takımının daha çok kırsal kesimde devam ettiğini belirten Algönül, " Ama bir şehirli evlenmesinde genç kızlarımız bakıyor. 22 ayar bilezikleri pek almak istemiyorlar. Ama anneleri onlarda öyle gördükleri için alıyorlar. Alın ama takmayacağım diyorlar. Anneler de düğünde ortamda kızımızda bir bilezik, hediye takıldı densin diye, kız istemese de alıyorlar. Kızlarda bunlar duracak diyor. Yarın biz bir şey aldığımızda, bu genelde ev ve araba oluyor. Bunları satarız diyorlar. O yüzden tasarrufa dayalı çeyrek altın ve bilezik alıyorlar. Genelde yeni evlenen çiftlerde şehirde oturan ve çalışanlarda genelde fazla bir altın merakı görmüyorum. Ama kırsal kesimin gençlerinin bu merakı devam ediyor" ifadelerini kullandı.
 
Mine Yel