Geçtiğimiz gün, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Çanakkale’de etkinlikler düzenlendi. Saat 09.30’da Truva Atı’ndan kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikler, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk töreniyle devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile devam eden tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Çelenk törenine, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Törene; Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Tuba Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, il müdürleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Muharrem Şahin, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katılım sağladı.
 
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından; yeni eğitim ve öğretim yılının ilk haftası programı kapsamında Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu’nda Vali Aktaş’ın da katılım sağladığı törene geçildi. İlkokuldaki tören, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duruşu ve ardından istiklal marşı ile başladı. Törende şiir okuyan öğrencilerin ardından söz alan Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu Müdürü Özge Demir, ‘’İlköğretim Haftası’nın kutlandığı bu günde, çağdaş uygarlık düzeyeninin ancak, bilgi ile mümkün olması bilinciyle, 2022-2023 eğitim öğretime başlıyoruz. İlköğretim haftası eğitimin gerçeklerinin konuşulduğu, ilköğretimin okuma yazmanın öneminin kişiye ve topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır. Kendimize ailemize, çevremize ve ulusumuza insanlığa yararlı olmak okuma yazma öğrenmekle başlar. Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak Türk milletinin gayesidir. Bu gayeyi gerçekleştirmede en önemli kılavuzumuz ise bilgi olmalıdır. Bu bilgileri kullanan öğrenciler bilimi ve teknolojiyi kabul etmiş edindiği bilgileri yaşamda karşıladığı problemleri çözmede kullanabilen insanlar olmalıdır. Eğitim kurumları arasında önemli bir yere sahip olan ilköğretim okulları bu bilgilerin temelinin atıldığı kurumlardır. Kişilerin önce kendilerine sonra aile ve çevrelerine yararlı olmaları ancak eğitim ile mümkün olacaktır. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eğitimli insan sayısı ile ölçülür. Okula gelmek ve okuldan elde edilen bilgilerden yararlanmak insan hayatında çok önemli bir aşama ve başlangıç tır. Atatürk bir sözünde şöyle diyor; ‘İlk ilham, ana baba kucağından sonra okuldaki öğretmenin dilinden vicdanından eğitiminden alınır.’ Yeni bilgiler, yeni dostluklar ve güzel günler çağdaş fikirlere kavuşmamız dileğiyle ilköğretim haftamız kutlu olsun saygılarımla arz ederim” dedi. 
 
Okul müdürü Demir’in ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, “Bugün yeni bir eğitim öğretim dönemine başlamanın heyecanın içindeyiz, bizle bu heyecanı her yıl yaşamaktan ve sizlerle paylaşmaktan, mutluluk duyuyoruz. Değerli meslektaşlarım, bir insana ulaşabilmenin ona dokunabilmenin ne kadar değerli olduğunu sevginin eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz. Sevgi saygı ve hoşgörü ve değerlerimiz özünde sağlam atılmış temeller ile gelecek nesilleri atalarına layık şekilde yetiştireceğimize yürekten inanıyor. Sizlere yeni eğitim öğretimin yılında başarılar diliyoruz. Kıymetli anne babalar çocuklarınızın ilk eğitmenleri olarak, eğitimin mihenk taşı olduğunuz söylemek isterim. Bunun bilincinde öğrencilerimize daha faydalı olabilmek için sizleri bu yıl, aile okulu projesinde dâhil etmek ve iş birliğimizi güçlendirmek istiyoruz. Her zaman yanımızda olduğunuzu hissederek bize duyduğunuz güven için teşekkür ediyoruz. Geleceğimizin umudu sevgili öğrenciler bu yıl ilk kez ders kitaplarının yanında kaynak ve yardımcı kitaplarımız, siz okullarınıza başlamadan sıralarınızda yerleri aldı. Devletimiz ve bakanlığımızın sağlamış olduğu, olanaklar ile okullarımızda iyileştirmelere gerçekleştirildi. Temel eğitimde 10 bin okul, çevre dostu bin okul, temel eğitimde demokrasi bilincini güçlendirme, köy yaşam merkezleri gibi projelerle bizler tüm yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz daha güçlü bir yapı il eğitim öğretim yılına hazırız. Çanakkale’nin kutsal toprağına layık Asım'ın nesli bir gençlik yetiştirmek adına, tüm eğitim öğretim kurumlarımız ile daima yanınızdayız. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm eğitim şehitlerini saygı ve minnetle anıyor. İlköğretim haftasının coşku ve sevinci ile 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm öğretmen öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Törende yeni eğitim-öğretim yılı için konuşma yapan Vali İlhami Aktaş ise, “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılına geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız, değerli velilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte girmenin büyük heyecan ve mutluluğunu paylaşıyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu eğitim-öğretim yılında göz bebeğimiz çocuklarımızın çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, ufku geniş, özgüveni yüksek, millî ve manevi değerlere bağlı bireyler olarak yetiştirilmesi en önemli hedefimizdi” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından, okulun halk oyunları grubu öğrencileri gösteri yaptı ve toplu hatıra fotoğrafı çekildi. Böylece, yeni eğitim ve öğretim yılı resmen başlamış oldu.
 
Bünyamin Nami Tonka