Artan maliyetlere vurgu yapan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, servis ücretlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Oda olarak artan mazot maliyetlerini, sigorta ücretlerini ve geri kalan kalemleri değerlendirdiklerini belirten Başkan Demir, yüzde 100’ün üzerine bir artış gözlemlendiğini aktardı. Sabah-akşam servisinde standart tarifenin 1000 TL olarak belirlendiğini söyleyen Demir, öğrencinin etüde kalması durumunda fiyat değişikliğinin olduğunu ancak servis şoförlerinin fiyat konusunda yardımcı olduklarını belirtti.
 
Başkan Demir; geçtiğimiz yıl 600 TL olan servis fiyatlarında, maliyetlerin iki katı oranında artmasına rağmen benzer artışı yapmadıklarını ifade etti. Özel okullarda servisçilik yapanların devlet okullarına göre daha çok para kazandığını söyleyen Demir, ‘’Bizim esas sıkıntımız, şu an herhalde 6-7 tane özel okul var. Biz Çanakkale'ye özel okular geldi diye sevindik. Hem iş açısından hem eğitimde rekabet açısından sevindik ama şimdi son zamanda şunu görüyoruz: Veliden servis parası diye 12- 13 bin TL para isteniyor. Yalnız arabacıya verilen servis parası 5 bin 500 TL, Şimdi ara yerde servisçi esnafı üzerinden servisçinin kazandığından daha fazla para kazanılıyor. Ben eğitimciysem, ben eğitim yapıyorsam, eğitimden para kazanmam lazım. Servis yapıyorsam servisten para kazanmam lazım, burada en büyük sıkıntı çeken veliler, velilerden alınıyor para, aynı şeyin yemekte de olduğunu düşünüyorum’’ diye ifade etti.
 
ÖZEL OKULLARDA EN BÜYÜK SIKINTIYI VELİ ÇEKİYOR
Özel okulların velilerden 9 ay için 13 bin 500 TL talep ettiğini ancak servisçilere 5 bin 500 TL verdiğini aktaran Demir, “En büyük sıkıntıyı veli çekiyor. Ben bunu daha evvelde sosyal medyamdan da paylaştım. Artık vatandaşta uyansın, bir tane veli o okullardan birine biz kendimiz özel servis tutacağız. Okul, Özel servis tutarsanız kapıda indirir diyor, ne demek ya, bende velilere söyle dedim, siz özel servis tutun, onlarda sizi içeri almasın kapıda indirsin bende oraya basını yığıyor muyum, yığmıyor muyum görsünler dedim. Ne demek ya sen benim çocuğumdan para kazanıyorsun tabi bir emek sarf ediyorsun, ama ben özel servis tuttum diye ne demek kapının önünde indirmek böyle bir şey olur mu ya, çok ayıp bir şey” dedi.
 
MALİYETLER DÜŞERSE, FİYAT DA DÜŞER
Akaryakıt indirimi yapıldığı takdirde servis ücretlerinin düşüşe geçeceğini ifade eden Demir, “Ticari araçlara indirsinler, hani diyorlar ya İstanbul'da domates şu para tarlada, bunun nakliyesini düşünmüyor. Antalya'dan ne kadara geldiğini düşünmüyorlar. Maliyetleri düşürsün zaten yani sebze meyvede de nakliyede de öğrenci servisinde de düşecek’’ diye konuştu.
 
SERVİS KAYITLARI BAŞLADI
Bu sene 200’den fazla servis aracıyla hizmet vermeye hazırlanan Şoförler Odası Başkanı Demir, “Çocuğunu kendi aracı ile okula götüren çok fazla veli var. Okullar özel araç dolu ama yeterli servis var. Geçen sene servis araçların, 30-40 tanesi çalışmadı hiç kontak açmadı. Öğrenci yoktu. Maliyetlerden birde pandemiden dolayı özel aracı ile götürmek istedi veliler çocuklarını, öğrencelerini ondan biraz kaynaklandı. Kayıtlar başladı” şeklinde konuştu.
 
Gülçin Akın