12 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2022-2023 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala eğitim masrafları da gündeme geldi. Geçen yıla göre yüzde 300 oranında zamlanan fiyatlar velileri ucuz ve kalitesiz ürünlere yönlendiriyor. Vatandaşlar zincir marketlere gelen indirimli kırtasiye ürünlerini takip ederken, okullardan verilen alışveriş listelerindeki markaların fiyatları cep yakıyor.
 
Kırtasiye alışverişi, okul kıyafeti, çanta, ayakkabı, servis ücreti derken velilerin cebinde öğrenciye verilecek harçlık kalmadı.
 
KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDEN KDV KALKMALI
 
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı öncesinde velilere ‘kırtasiye malzemelerinde KDV indirimi’ teklifini yineleyen bir açıklama yaptı. TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kırtasiye ürünlerinde yüzde 8 ile 18 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 1 olarak değiştirilmesini içeriyor.
 
KARŞILIKSIZ KIRTASİYE YARDIMI ALABİLİRSİNİZ
 
 Ayrıca,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç aileler için her yıl bir kereye mahsus olmak üzere verilen bin 300 TL kırtasiye yardımı yapılıyor. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımları kapsamında verilen karşılıksız yardım için başvuru, E-devlet üzerinden yapılabiliyor.
 
 
YEDEK FORMA DÖNEMİNE SON!
 
Bir veli, ilkokul öğrencisi için bin TL; ortaokul için bin 200 TL ve lise öğrencisi için ise 600-800 TL ödeyerek, aşağı yukarı 7 parçadan oluşan takımı alabiliyor. 7 parçanın içerisinde; 3 parçalı eşofman takımı, kısa ve uzun kollu tişört, kapüşonlu veya yelek ile pantolon veya etek bulunuyor. Geçtiğimiz yıla göre, 2 katı kadar fiyat artışında bulunduklarını beyan eden penye perakendecileri, minimum fiyatla satış yapabilmek için kar marjından feragatte bulunsa da öğrencilere yedek kıyafet almak mümkün görünmüyor. Çanta ve ayakkabıyı da dâhil etmek gerekiyor. Nispeten kaliteli okul çantaları Çarşı Caddesi’nde 360-450 TL arasında satılırken, yeni sezon çocuk ayakkabıları ise 350- bin 400 TL bandında müşteriye sunuluyor.
 
Aşağı yukarı 6 temel ders için yapılacak olan defter alışverişi için ürün başı 15 ile 60 TL harcanması gerekiyor. Temel derslerin yanında, resim-müzik gibi derslerin ayrı defterleri olduğu ve alana yönelik özel malzeme alışverişi gerektirdiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca; ataş, dosya veya renkli jel kalem gibi tüketimler, lüks olarak sayılıyor. Geçtiğimiz sene 20 TL’den satılan A4 fotokopi kâğıtları, 80 TL’den başlayan fiyatlar ile satılıyor.
 
 
OKUL ALIŞVERİŞİ YAKLAŞIK OLARAK 2 BİN TL TUTUYOR
 
Bu şartlar çerçevesinde; boya kalemleri gibi maddeleri de içeren bir okul alışverişi için, velilerin 2 bin TL’ye yakın para harcaması gerekiyor. Tek kalemde yapılan bu alışveriş içinde, sene boyunca ihtiyaç duyulacak ekstra malzemeler yer almıyor. Bir seferde 2 bin TL veremeyecek durumda olan veliler ise, alternatif çözümler aramaya koyuluyor. Uzmanlar, merdiven altı üretimli malzemeler satan kırtasiyelerden alışveriş yapılmaması gerektiği ve bu ürünlerin çocuk sağlığına zararlı içerikler barındırdığına karşı uyarıda bulunuyor.
 
 
 
Bünyamin Nami Tonka