Sürücülere önerilerde bulunan Eğitmen Çakan trafik kurallarının da canavarının da cinsiyet tanımadığını o yüzden de kadın şoför ya da erkek şoför değil, dikkatli şoför olmanın önemini unutmamak gerektiğini vurguladı.
 
Kendinizden bahşeder misiniz?
Ben Nuray Çakan.   1980, İstanbul doğumlu evli biri kız biri erkek iki çocuk annesi bir kadın.Çanakkale 18 Mart üniversitesi büro yönetimi ve sekreterlik bölümünde 2 yıl okuduktan sonra Anadolu üniversitesi kamu yönetimi bölümünde lisans eğitimimi tamamladım.

Ne zamandır ehliyet hocalığı yapıyorsunuz? Çanakkale'de bu işi yapmak nasıl ?
“Bu işe ilk adım attığım tarih ile bugün arasında çocukları yetiştirmek için verdiğim aralarla birlikte toplam 11 yıl oldu. Bu işe başladığımda İstanbul’da yaşıyordum, son 6 yıldır Çanakkale'de yaşıyorum ve yaklaşık 1,5 yıldır da hedef sürücü kursundayım. Çanakkale'de bu işi yapmak, modern ve çeşitli kültürlerden insanların yaşadığı bu şehirde oldukça keyifli derslerimiz oluyor.”

Bir kadından teknik ders almak bazı erkekler için zor oluyordur…  Zor mu kadın eğitmen olmak.
 “Bu soruyu sondan başa doğru cevaplayayım politik olacak ama Türkiye'de sadece trafik ortamında değil sosyal hayatın genelinde maalesef kadın olmak zor. Kadın sürücü olmak konusu ise oldukça uzun bir konu bence kadın eğitimci olmanın benim adıma bir zorluğu yok ama bazen tüm direksiyon hocalarınız kadın mı erkek hocanız var mı araç tekniği dersini de siz mi anlatacaksınız sorularını duyuyor ve biraz üzülüyorum.”

Çok tartışmalı bir soru belki ama trafikte kadınlar mı? Erkekler mi daha kurallara uyuyor?
“Kurallara uymak konusunun kişilerin karakter yapısı eğitimi ve sorumluluk bilinci ile alakalı olduğunu düşünüyorum bu sebeple kadın_ erkek diye ayıramayız ama trafik için yorumlayacak olursak kadınların bir miktar daha kurallara uyduğunu düşünüyorum.”  

Trafik kazalarında genç kayıplar hepimizi çok üzüyor. Gençler bu hız sevdalarını nasıl sınırlandırmalı veya nerde hız yapabilirler ?
“Bu konu biraz sıkıntılı gençler arasında hız tutkusu olanlar var maalesef fakat trafik ortamı hata kaldırmayan bir ortam olduğundan kötü sonuçlara yol açabiliyor gençlerin hız sevdalarını sınırlandırmanın bir yolu varsa da maalesef cevabı bende yok derslerde aşırı hızın tüm olumsuzluklarını anlattığımız halde etkisiz olabildiğimiz örnekler mevcut çünkü. Teknoloji ile iç içe yaşadığımız günümüz ortamında hız tutkunlarına internet ortamı, sanal gerçeklik gözlükleri vs önerebilirim ama trafikte asla! Sürat felakettir!”

 Son olarak ehliyet hocalığını sevdiğimiz mesleği kadınlara öneriyor musunuz?
“Direksiyon koltuğunda kadın gördüğünde yadırgayan zihniyetlerin olduğu döneme denk gelen yaşta sürücü belgesi aldım. Kadınlar araba kullanır ve hatta kullanmayı öğretir bile diyerek başladığım ve severek yaptığım bu mesleği tüm canım kadınlara elbette öneririm.”

Gülçin Akın