Programı bir yıl süren gümüş kategoride tamamlayarak Aralık ayında İstanbul’daki ödül töreninde deneyimlerini de aktaracak olan Defne Akı, bu başarısı ile de burs başvurusu yapabilecek.

Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü, 14-24 yaşlarındaki tüm gençlerin katılabileceği, dünyanın önde gelen gençlik başarı ödülü. Programın amacı; gençleri, yaşadıkları toplumda ve dünyada bir fark yaratmalarını sağlayacak yaşam becerileri ile donatmak ve hayata hazırlamak.
Dünyada 130’dan fazla ülkede uygulanan ve Türkiye’de Akfen Holding desteğiyle Türkiye İnsan Kaynakları, Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) temsilciliğinde 19’ncu yılına giren ‘14-24 yaş aralığındaki gençlere yönelik kişisel gelişim programı’ Uluslararası Gençlik Ödül Programı faaliyetlerini sürdürüyor.
Çanakkale’de ilk defa  Defne Akı, programı bir yıl süren gümüş kategoride tamamlayarak Aralık ayında İstanbul’daki ödül töreninde deneyimlerini de aktaracak.  Bu başarısı ile de burs başvurusu yapabilecek.
Projede çeşitli eğitim öğretim destek hizmetlerinde görev alan Defne AKıi 15 Ortaokul öğrencisine 1 yıl boyunca online Almanca eğitimi verdi. Kişisel gelişimde ise MEB Bale Mezunu olmasına rağmen, kişisel bale eğitimlerine 1 yıl süreyle devam etti. Tüm bunları düzenli olarak tamamladıktan sonra Eskişehir’de düzenlenen ‘Macera ve Keşif Yolculuğuna’ katılmayı hak ederek, programı başarıyla tamamladı.
Esas amacı başarının mücadele gerektirdiğini öğretmek olan ödül programının en önemli aşamalarından birisi olan Macera ve Keşif Yolculuğu ise sadece sıradan bir kamp tatili değil, o yüzden bir çok öğrenci bu aşamada programdan ayrılıyor.  3 gün boyunca  çadır kampında kalan öğrenciler, hedef  noktalara  on beş kiloluk sırt çantaları ile  harita aracılığıyla ulaşmayı hedefliyor.

20 BİN GENCE ULAŞTI
Uluslararası Gençlik Ödülü Programı, 130’dan fazla ülkede uygulanan, dünyanın önde gelen gençlik programı olarak biliniyor. Programa 14-24 yaş aralığındaki tüm gençler katılabiliyor. Katılım tamamen gönüllü olmakla birlikte ödül programı, gençlerin kişisel olarak kendilerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine, özgüven ve öz disiplin kazanmalarına destek olmayı hedefliyor.Gençlerin ödülü almak için gönüllü hizmet, fiziksel gelişim ve beceri geliştirme bölümleri için haftada birer saat faaliyetlerde bulunmaları ve macera ve keşif yolculuklarına katılmaları gerekiyor. Dünyada 13 milyon gence ulaşan programın dünyada iş ve üniversitelere kabul edilmede başlıca seçme kriteri sayılması dikkat çekiyor. Uluslararası Gençlik Ödül Programı, 2022 yılı itibariyle, Türkiye’de 139 aktif Ödül Merkezi, 8 binden fazla aktif katılımcısı, bini aşkın aktif gönüllüsü ile faaliyetlerine devam ediyor.Ödül Programı kapsamında pandemi döneminden bu yana 27 ödül merkezi ile alt lisans sözleşmesi imzalanarak kapsam genişletildi. Bununla birlikte 2021 yılının eylül ayında, toplumdaki tüm gençlere fırsat eşitliği yaratarak, gönüllülük esasına dayanan çalışmalar yürütülmek üzere, Serebral Palsili Çocuklar Derneği ile hem alt lisans sözleşmesi hem de stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

EDİNBURGH DÜKÜ ULUSLARARASI ÖDÜL PROGRAMI HAKKINDA
İlk kez 1956'da The Duke of Edinburgh's International Award adıyla Birleşik Krallık'ta Edinburgh Dükü Prens Philip'in desteği ile başlayan Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı kapsamında bugüne kadar dünyada 130'u aşkın ülkede 8 milyondan fazla gence ulaşıldı. Program, Türkiye'de 'Gençlik Ödül Derneği' olarak 2003 yılında, İngiltere Uluslararası Ödül Vakfı (International Award Foundation) ile imzalanan Lisans Sözleşmesi ile de 'The Duke of Edinburgh's International Award-Türkiye' (DoEIA-TR) adıyla 2013 yılında TİKAV temsilinde uygulanmaya başlandı.

Dilek Akşen