DEVA Partisi 3. İl Başkanları Toplantısına DEVA Partisi Çanakkale İl Başkanı Berkan Karaca da katıldı. İl Başkanları ile bir araya gelen Karaca, toplantıda ülke gündemine ilişkin konuşulduğunu ifade ederek, ülkemizde yaşanan yangınlarla ilgili ‘’Afet döneminde belediyelere ‘öteki, beriki’ diye bakılmaz’’ dedi.

DEVA Partisi 3. İl Başkanları Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya DEVA Partisi Çanakkale İl Başkanı Berkan Karaca da katıldı. Toplantıya İlişkin açıklamalarda bulunan İl Başkanı Karaca, “Yakın zamanda olan bir gündem maddesini konuştuk, ülkemizin durumunu konuştuk. Çok verimli bir toplantı oldu. Ülkemiz adına ne kadar yapılacak iş olduğunu anımsadık. Zorluklarla geçen günlerde neler yapılmalıydı ve bizim neler yapacaklarımızı konuştuk. Genel başkanımız Sayın Babacan ülke adına hele son felaket adına söyledikleri konu başlıklarını da çok kıymetli buluyoruz. Cennet vatanımızı yakan bir anlayış adına üzülüyorum’’ dedi.

‘’HÜKÜMETİN GÖREVİ SEBEBİ NE OLURSA OLSUN YANGINA KARŞI HAZIR OLMAKTIR’’
Babacan, günlerce süren orman yangınlarına ilişkin, ”Orman yangınlarını tabiat koşulları tetikleyebilir, kaza olabilir, kasıt olabilir ancak hükümetin görevi, sebebi ne olursa olsun yangına karşı hazır olmaktır, tedbir almaktır. Ülke dışından yardım alalım mı, almayalım mı polemiği başlattılar. Bir yandan Cumhurbaşkanı telefonla başka ülkelerin liderlerini arayarak yangın söndürme uçağı talep ediyor. Yardım eden ülkelere teşekkür ediyor. Öte yandan kendisine bağlı propaganda aygıtı, dışarıdan yardım eden vatandaşlarımızı devleti aciz göstermekle suçluyor. Büyük bir ayıp. Bırakın şu laf cambazlığını’’ dedi.

‘’ÜLKENİN ORMANLARI, HAYVANLARI YANARKEN DEVLET YOKTU’’
“Cumhurbaşkanlığı envanterinde bildiğimiz kayıtlı sekiz makam uçağı var’’ diyen Karaca, ‘’Yangın söndürmek için bir tane uçak yok. Cumhurbaşkanlığı filosundaki en küçük uçağın fiyatına en az 10 tane yangın söndürme uçağı alınabiliyor. Geniş gövdeli uçağın fiyatına en az 50 tane alabiliyorsunuz. Geçtiğimiz pazar Manavgat’taydım. Genç bir arkadaşımız ‘Yangının başladığı günden itibaren burada devlet yoktu’ dedi. Bu çok ağır bir ifade. Vatandaşın evi yanarken, ülkenin ormanları, hayvanları yanarken ‘devlet’ yoktu. Aklıma 99 depremi geldi. O gün de vatandaşımız ‘Nerede bu devlet’ diye feryat ediyordu. O gün de halkımız zaten ekonomik krizin içinde tek başına can mücadelesi verirken, göçük altında da yalnız bırakılmıştı. Tablo farklı değil.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜR”
Karaca, “İktidarın ‘yükseliş’ masalı yangın karşısında çaresizliğiyle beraber küle dönmüş durumda. 99 depreminde de bir ortaklık hükümeti vardı. O hükümetin bir ortağı vardı, krizlerin ortağı Sayın Bahçeli. Bugün yine ekonomik kriz var, yine doğal afetler yaşıyoruz ve yine ortak. İrili ufaklı ortaklarıyla bugünkü iktidar ülkemizin yangın yerine dönmesine sebep olmuş durumda. Biz ülkemizin gücüne inanıyoruz. Ne kadar kötü ve beceriksiz de yönetseler bu ülke güçlüdür. Bu ülkenin potansiyeli çok yüksek ama hükûmeti zayıf. Yönetenler zayıf. Halkımız güçlü, yönetim zayıf. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çökmüştür. Yetkinin merkezden yerele devredilmesi gerekiyor. Yerinden yönetim anlayışı bu tür doğal afetlerde daha önemli şekilde ortaya çıkıyor. Yangın söndürme faaliyetinin başlaması için Cumhurbaşkanı’nın talimatı beklenmez. Sistemin otomatik yürümesi lazım. Ona ulaşana, talimat alana, cumhurbaşkanı yurtdışında sağa sola telefon edip bulana kadar memleketin ciğerleri yandı” dedi.

‘’DEVLETİN KRİZ MASASINI YÖNETENLER KRİZİN TA KENDİSİDİR’’
“Sağda solda tedbirsizliğin sorumlusu kim diye aramaya gerek yok. Propaganda aygıtı ilgiyi kurumlara çeviriyor. Sık sık bakanları gösteriyor. Projektörler başkalarının üzerinde ama Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nde yetki ve sorumluluk bir kişide. Gittiği yangın yerinde acılı insanlara çay fırlatması Sayın Erdoğan’ın adeta bir akıl tutulmasına düştüğünü gösteriyor. Devletin kriz masasını yönetenler krizin ta kendisidir.            Öteki beriki belediye diye ayrımcılık yaptığına tanık oluyoruz. Afet döneminde belediyelere ‘öteki, beriki’ diye bakılmaz. Vatandaşlarımızdaki dayanışma ruhunu ülkeyi yönetenlerde görmüyoruz. Bu kötü yönetim ülkeyi yönetebilecek bir kapasiteye sahip değil.” “Haber kanalında THK’nın başındaki kişiye diyalogu görmüşsünüzdür. ‘Bu uçaklara niye bakım yapılmadı?’ diye soruyor, ‘Ben kayyum heyeti başkanıyım’ diyor. Elçiye zeval olmaz diye bir laf vardır. Herhalde onların yeni mottosu ‘Kayyuma zeval olmaz’. Öyle anlaşılıyor. Niye bu kurumu ayağa kaldırmıyorsunuz? Sebebi varsa, kapatacaksanız kapatın. Duruyorsa da ayağa kaldırın, bu ne vurdumduymazlık? Bayrak taşıyıcı havayolumuza, Türkiye’nin ihtiyaçlarını görecek sayıdaki yangın söndürme uçağının işletilmesini ve yönetilmesini işletmecilik açısından vereceğiz. Masrafları ilgili bakanlık tarafından ödenecek.”  Dedi.

Hülya Öz