Çanakkale siyaseti son zamanlarda en hareketli günleri yaşıyor. İl Genel Meclisi’nde 40 yıllık CHP’li Nejat Önder’in  partisinin grup kararı dışında çıkarak bağımsız aday olması AK Parti ve MHP’nin oyları ve CHP’den bir kişinin de oyu alması ile başkan seçilmesi şok etkisi yaşatmıştı. Bu şok etkisi geçmeden Nejat Önder’in Ankara’ya gidip Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından takılan rozetle AK Parti’ye geçmesi ikinci bir şok etkisi yarattı. Kent bu olaylarla çalkalanırken, AK Parti bu transfer ile Ankara’da adeta şov yaparken, başta CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Çanakkale teşkilatı büyük zarar gördü.

Bu gelişmelerde en büyük payı olanlardan biri olan CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ise suçlu arayışına girdi. Süreci iyi yönetmediği için eleştirilen kişilerin başından gelen Başkan Ural, olayların ardından düzenlediği basın açıklaması ile CHP’yi satan diğer meclis üyesini ağır sözlerle eleştirdi.
Tüm bu gelişmeler uzun bir süre kentin gündeminden düşmeyeceğe benziyor. 
 
CHP’nin çeşitli kademelerinde sırasıyla Merkez İlçe Başkanlığı ve İl Başkanlığı olmak üzere yaklaşık 40 yıl görev yapan, son olarak bağımsız aday olarak girdiği seçimde İl Genel Meclis Başkanlığı görevine seçilen Çanakkale siyasetinin deneyimli ismi Nejat Önder dün itibariyle AK Parti saflarına katıldı. Önder’e rozetini, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı.
Nejat Önder’in rozet töreninde AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz da hazır bulundu.
Meclis Grup Toplantısında düzenlenen törende Önder’e AK Parti rozetini takan ve aralarına katılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Erdoğan, parti çalışmaları ve İl Genel Meclis Başkanlığı görevinde Önder’e başarı temennilerini iletti.
 
“AK PARTİ’NİN BAŞARISI İÇİN ÇALIŞACAĞIMDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN”
 
Kendisine gösterilen yakın ilgi ve sıcak karşılama için Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm partililere teşekkür eden Nejat Önder, AK Parti çatısı altında Çanakkale’ye en iyi şekilde hizmet etmek için var gücüyle çalışacağını belirtti.
Önder açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ““Ben uzun yıllar CHP’de hizmet vermiş bir arkadaşınızım. Beni bugün AK Parti saflarına getiren, gelmemde en büyük neden, bizim partimizde Atatürk’e sadece lazım olduğunda sahip çıkılıyor. Atatürk demekten yüksünen üst düzeydeki partililerimizin çoğalmış olması, PYD ile komşuluğa bile razı olan Genel Başkan Yardımcılarının olmasından dolayı, bundan sonraki siyasi yaşamıma AK Parti saflarında devam etmemi sağlayacak olan, bu gururu yaşatan Çanakkale Milletvekilllerimiz Bülent Turan’a, Jülide İskenderoğlu’na ve İl Başkanımız Naim Makas’a teşekkür ediyorum. Ben de bu saatten sonra AK Parti başarısı için çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.”
ERKEK’İN KARİZMASI ÇİZİLDİ
Türkiye, Çanakkale İl Genel Meclisi’nde yaşanan olayla çalkalanıyor. CHP, günlerce kulis yaptı ve seçime az bir süre kala ön seçime gitti. Ön seçimle ortaya çıkan tablo, il genel meclisi seçim sonucuna yansıdı ve CHP büyük darbe aldı. Tüm bu gelişmelerin başında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural geliyordu. CHP’nin ön seçiminden önce Çanakkale’ye gelen ve il genel meclis üyeleri ilde görüşen Erkek’in olaya müdahil olduğu daha önce de konuşuldu. Ortaya çıkan tabloda Erkek’in büyük katkısı olduğu da ifade ediliyor. Seçimi iyi yönetemediği ve meclis üyeleri arasındaki kopuşa neden olduğu için çıkan sonuca sebep olanlardan birisinin de Erkek olduğu ifade ediliyor.
 
 
SEÇİMİ KAYBETTİREN İL BAŞKANI SUÇLU ARAYIŞINA GİRDİ
AK Parti bu olay üzerine haklı şovunu yaparken, Başkan Ural ise suçlu arayışına girdi. Süreci iyi yönetmediği için eleştirilen kişilerin başından gelen Başkan Ural, olayların ardından düzenlediği basın açıklaması ile CHP’yi satan diğer meclis üyesini şu sözlerle eleştirdi; “İl genel meclisi grubunuz çoğunluktaydı ve il gene meclisi başkanı bizdeydi. Dolayısıyla şu anda bu çoğunluk 17 üye ile var. Ama Az önce söyledim şimdi tekrar söyleyeceğim 17 arkadaşımızdan bir arkadaş daha Nejat Önderi’n seçilmesine destek olmuştur. Bu arkadaşımız çıkacaktır gurur ve onuru varsa istifa ederek ayrılacaktır o, ya da bundan sonraki süreçte kendi özeleştirisini yaparak örgütüne teslim olacaktır. Örgütte gerekeni yapacaktır. İl Genel Meclis Bakanımız olmasa da bütün komisyonlar bizim başkanlığımızda  yürüyecektir. Komisyon seçimlerinde olay aynı şekilde cereyan etmemiştir. Dolaysıyla elimizden gelen halkımız için, elimizden geleni il genel meclisinin mücadelesine vereceğiz. Hakikaten  burada da genel yönetimin uygulayacağı taktikler ortaya çıkarsa da bir araya gelerek alacağımız kararlarla her türlü kararı almayı biliriz.” dedi.
Ural basın toplantısında şu açıklamaları yaptı; “
“Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Genel Meclisi Grubu olarak 05.04.2021 tarihinde toplanmış ve İl Genel Meclis üyemiz Sayın Nihat Öner, İl Genel Meclis Başkanı adayı olarak grup kararı ile belirlenmiştir. Tüm partililerimizin bildiği üzere Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü alınan grup kararlarına uymayı gerektirir.
 
Buna rağmen 06.04.2021 tarihinde yapılan İl Genel Meclis Başkanlığı seçiminde partimizin başkan adayı olarak Sayın Nihat Öner demokratik bir seçim sonucunda grup kararı ile belirlenmiş olmasına rağmen beklenmedik bir şekilde Nejat Önder son dakikada başkanlık adaylığını açıklamış, AKP - MHP ve 1 CHP Üyesinin oylarıyla İGM Başkanı seçilmiştir.
 
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; partimizin grup kararına uyan tüm İl Genel Meclis üyelerimize ve 2 yıldan beri İl Genel Meclis Başkanlığı görevini sürdüren Sayın Sadık GÖĞÜSGEREN’e hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.
 
İl Genel Meclis Üyelerimizin bundan sonraki 3 yıl içinde görevlerini başarıyla sürdüreceklerine ve Çanakkale halkına en üst düzeyde hizmetlerine devam ettireceklerine olan inancımız tamdır.
 
Çünkü Cumhuriyet Halk Partisinin İlke ve etik değerlerinde hizmet etmek için makam ve koltuğa ihtiyaç yoktur. İlkeli ve Ahlak sahibi olmak yeterlidir.
 
Burada üzerinde durulması gereken, defalarca partimizin İlçe Başkanlığı ve bir dönem İl Başkalığını yapmış bir kişiliğin grup kararının üzerinden 24 saat geçmeden siyasi etiğe, insanlığa ve de Sosyal Demokrat değerlere uymayan ihanetidir.
 
Bu yapılan partimize, Çanakkale halkına ve kendisine oy veren seçmenin iradesine ihanettir. Bu ihaneti Çanakkale halkı unutmayacaktır. Çünkü bizim inancımıza göre makamlar gelir geçer, kalıcı olan insanlık onurudur. Gerek dünya gerek Ülkemizin tarihi siyasi ihanetlerin örnekleriyle doludur. Bu ihanetleri yapanların hepsi tarihin çöplüğünde yerlerini almışlardır.
 
Nejat Önder AKP’nin ülkemize getirdiği çürümüş ve kaypak siyasetin bir sonucudur. Nejat Önder makam için, rant için tüm değerlerin yok edildiği, pazarlık aracı haline dönüştürüldüğü AKP Siyasetinin kirli bir örneğidir.
 
Tüm Kamuoyunun bilmesini isteriz ki ;
 
CHP Çanakkale İl Örgütü tüm üyeleri ile birlikte dimdik ayaktadır. Bu ihanete prim vermeyecek ve iktidar yürüyüşünü her zamankinden daha kenetlenmiş bir şekilde devam ettirecektir.”
 
Arzu Baladur