Ankara’da arkalarının güçlü olduğunu belirterek, hiçbir yerden izin almadan Lapseki ilçesine Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurma çalışması yapan şirket, kanun dinlemiyor. Geçen Cuma günü inşaat alanına baskın yapan yerel parlemento temsilcileri olan İl Genel Meclis üyeleri, olayı yargıya taşıyor. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder, İl Özel İdare Müdürlüğü’ne bağlı imar müdürlüğünün inşaatı iki kez mühürlenmesine rağmen kaçak inşaatın devam ettiğini söyledi.
 
Geçen yıl Lapseki’ye bağlı Çamyurt, Dumanlı ve Beyçayır köyleri arasındaki alana 32 yerden izin alması gerekirken hiçbir yerden izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı (RES) kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığını ortaya çıkmıştı. Bu bölgede RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu Sone Enerji Şirketinin yaptığı usulsüzlükler bir bir ortaya çıkmıştı. Şirketin Lapseki'nin Çamyurt, Dumanlı, Beyçayırı köyleri bölgesinde işe başladığı, ruhsat alanının dışında imar izni olmadan başvuru yaptığı tribünlerden 7'sine ret, bir tanesine olur verildiği hâlde bir başka şirketin maden sahasını işgal edip, şahıs arazilerini usulsüz kiralayarak ormanı tahrip edip inşaat yaptığı belirtilmişti.  İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonlarının hazırladığı rapora göre Orman Bölge Müdürlüğü’nün konuyu savcılığa bildirmesi, Tarım İl Müdürlüğü’nün şirket tarafından tarım alanlarının işgal edildiğine dair tutanak tutarak İl Özel İdaresi’ne bildirmesine karşın şirketin çalışmalara devam etmişti.
 
MECLİS ÜYELERİ BASKIN YAPTI
Konu aylardır Çanakkale’nin gündeminde. Daha önce bu şirketin defalarca gündeme geldiği İl Genel Meclisi bu sefer yerinde inceleme yaptı. Konu ile ilgili tespitlerde bulunmak amacıyla Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç inşası süren RES’lerin bulunduğu Dumanlı ve Beyçayır köylerine giderek yerinde incelemelerde bulunup rapor tuttular. Yerinde yapılan incelemelere göre asbestli yer olduğu iddiası doğrulandı. İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgören, Çanakkale halkını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini vermeye davet ediyorum’’ dedi.
 
NEJAT ÖNDER: KANUN DİNLEMİYORLAR
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder,  Lapseki Dumanlı’daki Sone Enerji’nin İl Özel İdaresine ve yasal hiçbir kuruma müracaatı olmadan, imar müdürlüğünün inşaatı iki kez mühürlemesine rağmen kaçak inşaata devam ettiği hatırlatarak, “Beraberinde meclis başkanı Sadık Göğüsgeren, Lapsekı il genel meclis üyemiz Ali Özkan Aldemir, CHP Lapseki ilçe başkanımız Yaşar Şaban Genç  ve iki bayan yöneticiyle yerinde incelemeye gittik.
 
2011 yılında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dumanlı asbest kaynaklı bölgede akciğer kanseri tespit edilmiş bunun üzerine ÇÖMÜ jeoloji mühendisliği bölümünden yer bilimcileri ve tıp fakültesi göğüs hastalıkları ana bilim dalı tarafından araştırma yapıldı.
 
Yörede asbest yatakları olduğu tespit edilmiştir. Kanser vakalarının asbest kaynaklı olduğuna karar verilmiştir. Dumanlı köyünde  yılda dokuz ölümün beşinin kanser vakası olduğu tespit edilmiştir. Asbest bölgesinde ki toprakları ara yol yapımında kullandıklarını gözlemledik. Doğayı ve insan sağlığını tehdit eden bu işletmeyi itiraz süresinde itiraz ederek , yargıya taşıyacağız.”
 
 ‘’ASBESTLİ YER OLDUĞU TESPİT EDİLDİ’’
İncelemeler sırasında açıklama yapan CHP Lapseki İl Genel Meclis Üyesi Ali Özkan Aldemir, RES inşası için kazılan yerlerde asbest olduğunun tespitinin yapıldığını ifade etti. Aldemir, “Bölgemizde kurmuş olduğu bu rüzgar güllerinden 8 tane var. Birincisini Beyçayır Köyümüze başlamışlardı. Beyçayır Köyümüzde sistemi kurdular, bitmiş vaziyette. Dumanlı Köyüne de ikincisini yapmak üzereler fakat yaptıkları alanın asbest toprak üzerine kurulduğu köylüler tarafından ihbarı geldi. Olay yerinde incelememizi yaptık. Asbestli yer olduğu tespit edildi. İl Genel Meclisi’ne konu iletildi. İl Genel Meclisi’nde komisyon başkanlarımız, İl Genel Meclis başkanımız da olaya haiz bir şekilde incelemeye geldik. Halkımızla görüşüyoruz, onların sıkıntılarını dinledik. Komisyon başkanımız gerekli incelemeleri yapıyor, ona göre hareket edeceğiz’’ diye ifade etti. 
 
‘’BU KONUNUN SİYASETTEN AYRI DEĞERLENDİRİLMESİ LAZIM’’
İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgören ise, Cumhurbaşkanının adını kullanarak izin alacaklarını belirten yetkililer için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konu ile ilgili bilgisi olmadığını düşündüğünü belirtti. Göğüsgeren, “Bu konu; ruhsatlı maden sahasına konulmak istenen rüzgar gülü ile ortaya çıktı. Bu konuda mecliste Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanımız Sayın Nejat Önder gerekli çalışmaları yaparak meclisimize bildirdi. Öncelikle kendisine bu konuda çok teşekkür ediyoruz. Haberimiz bile olmadan 8 tane Reskondu Çanakkale’mize konulup, kimsenin haberi olmayacaktı. İnsanların izinsiz yaptıkları bir kümese bile yıkım çıkartırken bugün bağlayıcı devlet aktörlerini kullanırken, kocaman kocaman pervanelere kayıtsız kalmak çok üzücü. Bu köye geldiğimde şu dikkatimi çekti; sayın cumhurbaşkanımızın ismi kullanılarak ‘Siz yerlerinizi bize vermeseniz de, cumhurbaşkanımızın emriyle biz alacağız, arkamızda cumhurbaşkanı var’ ibarelerini biraz önce dinledik. Sayın cumhurbaşkanımızın bu konudan haberdar olduğunu ben düşünmüyorum. İsminin böyle bir ticari projede kullanıldığından haberdar olduğunu düşünmüyorum. Kendisine de mail yoluyla ulaşmaya çalışacağız. Çünkü bu konunun incelenmesi kararını sadece Cumhuriyet Halk Partili meclis üyeleri ile değil, komisyon kurma kararını oy birliği ile aldık. Bu konunun siyasetten ayrı değerlendirilmesi lazım. Köylü burada mağdur. Hatta bir iddia da şu; alınan sondaj kuyusu ruhsatının söylendiği yere çakılmadığı, başka bir mesafeye çakıldığı. Bu konuda Devlet Su İşleri’ne yazılı talepte bulunacağız. Şimdi itiraz süresi var. 5 Mart’ta itiraz süresi bitiyor. Buradaki vatandaşımız itiraz edecek. Ondan sonraki süreçte mahkeme süreci başlayacak. Burada kendimiz için yokuz. Burada vatandaşlarımız yaşıyor ve vandalca, barbarca bu işin yapılmasına karşı vatandaşımızın talebiyle buradayız. Halkımız için buradayız. 5 Şubat’a kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz süreci devam ediyor. Çanakkale halkının böyle bir barbarlığa maruz kalmamasını adına Çanakkale halkını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini vermeye davet ediyorum. Burası çevre adına müdahale edilecek ve hak aranacak bir yer’’ şeklinde konuştu.
 
Mehmet Kuzey