Son zamanlarda hiç gündemden düşmeyen GESTAŞ, son olarak bölgede tek başına kalmak içlin tek rakibi GELÇAR’ı bitirme planları ile anıldı. Yeni genel müdürün gelmesi ile şirkette olaylar bitmezken CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, çok konuşulacak bir iddiada bulundu. 

Ural, tamamı Çanakkalelilerin malı olan GESTAŞ’ın satılacağını belirterek, “GESTAŞ İktidarın arka bahçesi olarak 18 yıldır kullanılıyor ve kullanılmaya devam ediliyor.  Çok net söylüyorum ve hepimiz göreceğiz, Çanakkale halkı da bunu görecek.  GESTAŞ özelleştirme yolunda gidiyor” dedi. 
2020 yılının son ayına damga vuran GESTAŞ’ın Gelibolu ile Çardak arası 40 yıldır çalışan GELÇAR’ın feribotunu iskeleye yanaştırmaması gündemden silinmedi. GESTAŞ’ın özel bir şirket gibi arka arkaya izlediği sert politikalar sonucu vatandaşlar tarafından konu hakkında pek çok iddia da ortaya atıldı. Çanakkale gündemini değerlendirmek üzere  CHP İl binasında Milletvekili Muharrem Erkek’in de katılımlarıyla bir basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak 2021 bütçesi konuşuldu.

‘’BÜTÇENİN YAPILMASI ÇOK NET’’
Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyeleri tarafından hazırlanan ancak Vali tarafından meclise iade edilen bütçe konusuna değinen İl Başkanı Metin Ümit Ural “Ben ilk defa İl Genel Meclisi Bütçesi ile ilgili konuşuyorum  Çünkü bu konuda üzerimize çok geliyorlar. Bir yandan İl Başkanının basın açıklaması, bir yandan Valinin bütçeyi tekrar tekrar geri göndermesi.  Bütçenin yapılması çok net. Bütçeyi İl Özel İdaresi yapar.  Ancak şöyle bir şey var. Bir ailede bile Baba, gelen parayı  harcayacak parayla denkleştirerek bir  bütçe elde eder.  Ancak çocuk derki şöyle bir eksiğim var  onu da eklenmesini istiyorum  der ve bütçeden iç transferlerle baba  çocuğunun bütçesine aktarma yapabilir.   Çanakkale’de de yaşanan hadisenin gerçeği şudur;   Bütçede İl Genel Meclisi Üyelerimiz , bütçeyi komple revize etmemişlerdir.  İl Genel Meclisinin toplam bütçesi,   İl Genel Meclisinin toplam bütçesi 140 Milyon mertebesinde.  Bu bütçenin sadece yüzde 10’luk kısmını  iç aktarımlarla, binevi iç transferlerle  daha iyi hizmeti götürmeye  çalışmıştır İl Genel Meclisi Üyelerimiz.  Ben de bu işin içindeyim ve ilk defa konuşuyorum.  Burada bizim yenice ilçemizde dahil, İl Genel Meclisi Üyemiz olmamasına rağmen,  Cumhuriyet Halk Partili İlçe Başkanımız  İl Genel Meclisi Üyesi olarak çalışmış, köy muhtarları ile görüşmeler yapmış en zor durumdaki köylerin ihtiyaçlarını tespit etmiş  ve o tespitlerle ortaya çıkan  ve talep edilen bir bütçe var. Bütün İlçelerimiz taleplerini gündeme getirdiklerinde  bu bütçenin ayarlama yapılması gereken 140  Milyon Liradan  20 Milyon Lira gibi bir paranın ortaya çıkması gerekiyor. Ama bu para yüzde 10’lar gibi  14 Milyon Lira pay olduğu için de  her ilçeden belirli incelemeler yapılarak    ihtiyaç görülen köylerimize  zorunlu hizmet götürmekten başka bir şey değildir” dedi.

‘’TAMAMEN BİR SİYASET YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR’’
 Vali’nin meclise iade ettiği bütçede en çok göze çarpılan maddesi ise Valiliğin bütçesinden 2 milyonun kısılması olmuştu. Kısılmanın sebebine değinen Metin Ümit Ural, pandemi dolayısı ile seyahatlerin ve konaklanmaların olmaması olduğunu belirterek “Buradaki en önemli sorun Pandemi döneminde  Sayın Çanakkale Valisinin 3,5 milyon TL olan, gelen harcama bütçesi  2 Milyon TL kısılarak 1,5 Milyon TL’ye düşürülmüş.  Bunun nedeni çok net.  Pandemi döneminde  restoranlar kapalı, siz birbirinizi ağırlamıyorsunuz.  18 Mart törenlerini bile yapamıyorsunuz.  Nasıl olacak bu iş. Burada tamamen bir çarpıtma, tamamen bir siyaset yapılmaya çalışılıyor. Bizim yaptığımız bütçede her şey doğru ve kontrolümüzde. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” dedi.

‘’GESTAŞ İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ OLARAK KULLANILIYOR’’
Ural’ın ilk kez konuştuğu bir başka konu ise GESTAŞ oldu. Özellikle geçişlerde uygulanan pahalı ücretler üzerinden yıllardır eleştirilen GESTAŞ ile ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya attı. “İl Başkanı olduğumuz  günden bugüne GESTAŞ konusu gündemde’’ diyerek sözlerine başlayan Ural ‘’Bu GESTAŞ konusunu da hepiniz biliyorsunuz ve defalarca söyledik. Sınırsız kefalet istediler.  Bir baba bile sınırsız kefalet ile bir yere imza atmaz.  Çok tehlikeli bir şey. Ne oldu peki? Şimdi gemiler alındı ve alınmaya çalışılıyor.  GESTAŞ ile ilgili çok özel bir konu anlatacağım;  İzmir’de İzdeniz vardır. İzdeniz,  İzmir’in deniz ulaşımını yapan bir şirket.  Bostanlar İskelesinden  Üçkuyular iskelesine  bir geminin geçiş süresi 22 ile 25 dakika arası.  Çanakkale’den Kilitbahir’e geçiş 12 dakika,  Çanakkale’den Eceabat’ta 25 dakika.  Fiyatlara bakacak olursak İzmir’de İzdeniz aynı mesafeyi  15 TL ile yapıyor.  Çanakkale’de bu rakam 62 TL  yani dört buçuk  kat.  Siz aynı hizmeti dört buçuk katlık bir bedelle yapacaksınız  sonra da bu şirket zarar ediyor diyeceksiniz.  Elimizde Sayıştay raporlarımız var. 2018 yılında GESTAŞ’ın bütçesi 158 milyon  790 bin TL. Bunun yanında görülen kar miktarı,  4 Milyon 713 bin TL’dir.  2019 yılında ise GESTAŞ’ın bütçesi  215 milyon 614  bin  TL’dir.  Bu yılki karı  6 Milyon 200 bin TL’dir.  Şu anda İl özel İdaresi  şirketi olan  GESTAŞ’ın, özellikle İl Özel İdaresine olan  borcu 25 Milyon TL’dir. Gelibolu Belediyemize  taşıma ile ilgili İskeleye yanaşma yaptıkları için  borcu 10 milyon mertebesindedir. Bu nasıl iş? Buradan şu sonucu net olarak çıkartıyoruz,  GESTAŞ İktidarın arka bahçesi olarak 18 yıldır kullanılıyor ve kullanılmaya devam ediliyor.  Çok net söylüyorum ve hepimiz göreceğiz, Çanakkale halkı da bunu görecek.  GESTAŞ özelleştirme yolunda gidiyor” dedi.

‘’GESTAŞ SİZİN ÇİFTLİĞİNİZ DEĞİL’’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’de GESTAŞ yönetimine dikkat çekerek yaptığı açıklamada “GESTAŞ konusu açılmışken, GESTAŞ yönetim kurulunda bir Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclis üyesi var mı?  Bilindiği gibi İl Genel Meclisinin iki temsilcisi GESTAŞ yönetiminde.  İl Genel Meclisinde Çanakkale Halkının seçildiği birinci parti Cumhuriyet Halk Partisi , hani demokrasiye saygı nerede? Yasadan doğan haklarını kötüye kullanıyorlar.  Ve bugün GESTAŞ yönetiminde AK Parti’nin MHP’nin üyesi var Cumhuriyet Halk Partisinin yok.  Önce bu demokrasi ayıbını ortadan kaldıracaklar.  Bunun dışında birçok iddia var. Bunların araştırılması lazım. GESTAŞ’ın ilişki içerisinde olduğu denizcilik ortaklarına bir bakmak lazım.  Satın aldığı, kiraladığı gemiler, kurduğu ilişkiler.   Siyasi etikten o kadar koptular ki. Onun için ne diyoruz biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak,  GESTAŞ’ın sermayesi Çanakkale Halkının sermayesidir.  GESTAŞ sizin çiftliğiniz değil” dedi.

Muzaffer Cirtel