Yeni Azerbaycan Partisinin Gence Seher ilinin Gençler Kolunun Üyesi Teymur Aliyev Boğaz Medya’nın canlı yayınına konuk olarak Azerbaycan’ın durumunu değerlendirdi. Çanakkale ile gönül bağlılığını ifade ederek ‘’Çanakkale Türklerin Gurur menbaıdır. ‘Çanakkale geçilmez’ bu sözü ağzımıza geldiğinde gururla söyleriz’’ dedi.

Azerbaycan 28 yıl aradan sonra Laçin kentini işgal altından kurtarmasının ardından,  Boğaz Medya sosyal medyası üzerinden Gazeteci İbrahim Akın Kazancı moderatörlüğünde Azerbaycan’da yaşayan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in ailesinden İktidar Partisi olan Yeni Azerbaycan Partisinin Gence Seher ilinin Gençler Kolunun Üyesi ve Gence Eğitim Dershaneler Başkanı Teymur Aliyev, Azerbaycan'daki son gelişmeleri konuştu.

Laçin 28 Yıl aradan sonra alındı duygularınız nedir neler hissediyorsunuz?
Öncelikle Türkiye halkını selamlıyorum. Bizim savaşa başladığımızdan itibaren yanımızda oldu kederimizde sevincimizde ortak oldukları yanımızdılar oldular. 30 Yıla yakındır Ermenistan'ın bize yönelttiği toprak tecavüzü bizleri çok sıktı, aynı zamanda milli gururumuz denilen bir şey vardı ama şükürler olsun ki sayın cumhurbaşkanımız ilham ailevin rehberliği altında Azerbaycan ordusu dağlık Karabağ'da galibiyet kazandı. Azerbaycan toprakları Karadağ azat oldu. Sayın Hulusi Akar’ın; ‘’Zafer sonrasına geldiğinde sizin 44 günlük zaferiniz 44 yıl boyunca konuşulacak’’, demesi bunun için Bence de 44 yıl dillerde dolaşacaktır. Laçin şehrinin alınması ile Karabağ sorunu bitti. Biz ordumuza Aliyev başkomutanımıza güveniyorduk bu zafer sevincimize sevinç kattı. Bu hisleri siz Türkiye halkı ile paylaşmak mutlu etti.

Yabancı basının Azerbaycan üzerinde provokasyon haberleri hakkında ne söylersiniz? Azerbaycan kuvvetleri toprak aldıkları yerlerde yaşayanlara nasıl davranıyorlar?
Biz Azerbaycan halkı daima milletçe Türkler hümanist bir millet olmuşuz. Bizde hümanistliğimizi göstermek Ermenilerin verilen vakitte uygun olarak topraklarımızda çıkmaları şartını koymuştuk. Biz hatta onlara Kerbeçer Ahdam’ı boşaltmaları için vakit vermiştik. Çıkarken evlerini, ağaçları yaktılar barbarlık ediyorlar. Bundan ötürü insanın karşısında düşmanın bile iyisi var, olanda bir düşman olmalıdır. Resmi malumat dışında dahi haberlere inanmayın bize şu an bir saldırı olmadı. Bizim ordumuzda kurallara uyuyor.

Ermenistan tarafında durum nedir? Ermeni Hükümeti ve halkı şu anda nasıl bir halde?
Biz de bu durumu basında izliyoruz. Paşinyan Hükümetinin sonu gelmiş. Psikolojik problemleri olan bir şahsın Ermenistan üzerinde başbakanlık yapması, Azerbaycan karşısında savaşa kalkması onu rezil duruma düşmesini sağladı, orada binlerce insanın akıbetinden haberi olmadı. Anneler babalar hesap soruyor. Paşinyan batıdan destek görmek istedi, ama bizim sayın cumhurbaşkanım İlham Aliyev'in mantıklı siyaseti sayesinde hem masada hem ordu sayesinde Paşinyan’ı başarısız etti, şimdi çok büyük karışıklıklar başladı, düşünüyorum çok kısa sürede Paşinyan hükümeti istifa etmek zorunda kalacak. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmek istiyordu ama Putin’in defalarca reddetmesinin ardından artık bu gösteriyor ki devlet başkanı gibi saygınlığı yoktur.
 
Biz öyle bir milletiz ki ‘’Bir Milet iki devletiz’’ geçmişte Çanakkale’de savaşan geçmişimiz var. Bizde TSK Karabağ teskeresi ile alana geldi geliyor, neden Türkiye sahada olmalı?
Biz iki devlet bir milletiz hakikaten bu söz çok anlamlı söz bu anlamı terk ettiğimiz zaman ben kendimi Azerbaycanlı olduğumu gibi Türkiyeli gibi Türkiye gibi hissediyorum. Benim ulu babalarım savaşlara eşlik etmişler. Vaktiyle Nuri Paşanın Komutanlığı altında savaşmışız dünümüze bakıldığında böyledir bugünde böyledir. Türk ordusunun buraya yerleşmesinde TBMM’de Sayın Cumhurbaşkanını Erdoğan kabul etmiştir. Burada Karabağ'da 1 yıl kalacaktır bizde öz kardeşlerimiz görmemekten mutluluk duyuruyuz.
 
Çanakkale'de Azerbaycan Türkiye Anıtı yapılmak isteniyor bu konuda düşüncen nedir?
Çanakkale Türklerin Gurur menbaıdır.‘’Çanakkale geçilmez’’ bu sözü ağzımıza geldiğinde gururla söyleriz filmlerin kitapların yazılması o merminin belinde taşıyan kahramanları görünce canından kanından geçmiş insanlar görünce sadece hayra kalıyor ve etkileniyoruz, elbette bizi bir arada tutacak her şey yapılmalı ve desteklenmeli.
 
 
Hülya Öz