Hiçbir izin alınmadan adeta gece kondu gibi rüzgar güllerinin dikilmesine devam ediliyor. Bu olayın ortaya çıkması ile kent gündemini bu olayla meşgul olurken, rüzgar güllerinin kurulduğu Lapseki’de ise hiç ses çıkmaması dikkat çekiyor. Kanunlara aykırı yapılan bu projeye ilçenin üst kademedeki yetkililerinden bir tepki gelmemesinin nedenleri merak ediliyor.

Lapseki’ye bağlı Çamyurt, Dumanlı ve Beyçayır köyleri arasındaki alana gerekli izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı kurulması için kazı ve inşaat faaliyetleri yapılıyor. Uzun süredir devam eden skandal proje için yetkili hiçbir devlet kurumundan izin alınmadığı ortaya çıktı. Bu tepki çeken olayı Çanakkale İl Genel Meclisi Ekim ayı meclis toplantısında günden dışı söz alan CHP İl Genel Meclisi Üyesi Nejat Önder’in konuşması ile ortaya çıktı. Bu bölgede RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin Şalt merkezin ve Tribünlerinin kazı ve inşaatının başlamış olduğunun tespit edildiğini anlattı.
 
Şirketin bölgede sanki gerekli kurumlardan her tülü izni almış gibi davranarak çalışmalara başladığını ve bu çalışmalarını sürdürdüğünü de ifade eden Önder şirketin bu kadar rahat davranması nedeni ile bölgede bulunan köylüler tarafından şirketin tüm izinleri aldığının düşünülmesine neden olduğunu da söyledi. Önder, bölgedeki durumun Biga Kazmalı Köyünde Kömür Ocağı sahibi Çanakkaleli Bir maden firması tarafından fark edildiği bilgisini de il genel meclisine anlatarak “ Çanakkaleli madencimiz durumu fark etmiş. Enerji firmasının izinsiz bir şekilde Çanakkaleli maden firmasının ruhsat sahası içerisinde iş makinaları, ve dozerler ile Rüzgar Enerji Santrali tribün yeri hazırladıklarını görünce olaya müdahale etmiş. Çanakkaleli madenci, Firma yetkililerinin beyanı ile kömür rezervinin üzerine denk gelecek ve maden sahasını tam ortadan ikiye bölecek şekilde rüzgar santrali Tribünleri dikmek için çalışma yapıldığının anlaşılması üzerine Maden ve petrol işleri Genel Müdürlüğünden izinsiz bir biçimde çalışma yapıldığı için jandarmaya haber vermiş.” dedi.

DEVLET OLAYA EL KOYDU
Önder durum ile ilgili jandarmanın bilgilendirilmesi üzerine olaya Lapseki Kaymakamlığı’nın el koyduğu bilgisini de vererek durumu şöyle açıkladı: “Olaya Lapseki Kaymakamlığının el koymasıyla Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğünden ekipler izinsiz çalışma yapılan alana giderek şirketin çalışmalarını denetlemişler. Şirketin Çalışmalarını kendi ruhsatının dışında, mevcut izinli ÇED alanının dışında ve İmar izni olmadan yaptığının anlaşılmasının üzerine de yapımı devam eden Şalt Merkezi, ve Tribün inşaatları için gerekli tutanakları tutmuşlar.”
 
Önder Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğünden ekiplerin izinsiz yapılan çalışma alanına giderek tutanak tutması ile görevini yaptığını ancak tutanakların tutulmasının ardından başlayan süreçte ise şirketin hiçbir şey olmamış gibi çalışmalara devam ettiğinin resimler ile tespit edildiğinin altını çizerek “ İlgili kurumlarca tutanak tutulmasının ardından  firma tarafından   bölgede çalışmaların durdurulduğuna dair yazılı beyan vermesine rahmen şirketin bölgede Hiçbir Kamu Kurumundan İzin dahi almaya ihtiyaç duymadan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Çanakkale İl Özel İdaresi İmar Müdürlüğü’nün tuttuğu tutanakları da hiçe sayarak hafta sonunda dahi çalışmalarına son hızla devam ettiği fotoğraflanarak tespit edilmiştir” dedi.
32 KURUMDAN İZİN ALMASI GEREKİYOR
Önder şirketin çalışmaları durdurmak yerine son hızla devam etmesinin “Şirket neye dayanarak bu çalışmayı sürdürüyor? ” sorusunun soruşmasına neden olduğunu da İl Genel Meclisi kürsüsünden ifade ederek “ Çanakkale kimsenin yolgeçen hanı değil. Kim olursa olsun herkes hukuka, kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak hareket etmek durumundadır. Rüzgar santrali kurmak için alınması gereken izinler bellidir. Buna göre ilgili şirket Şalt Merkezi ve tribün kurulacağı yerler ile ilgili tam 32 kurumdan uygunluk görüşü alması ve bütün bu görüşleri almasının ardından da imar izinlerini de aldıktan sonra projenin inşaatına başlaması gerekiyordu.

TEHDİTLE ARAZİ SATIN ALDILAR İDDİASI
Şirketin Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurması ile ilgili olarak sadece bölge köylülerinin arazilerini satın aldığını ve bu satın almalarda da “Satmazsanız Kamulaştırırız” şeklinde bölge köylüleri tehdit ettiklerini de iddia eden Önder “Şirket kurumlardan RES ve imar izni almak yerine izin almak yerine sadece ve bölge köylülerinden yer satın almakla bölgeye rüzgar türbinlerini dikiyor. Şirket köylülere ait arazileri de tehditkar bir tavır ile yaptıklarını Eğer teklif ettikleri rakamdan arazileri satmazlar ise çok kısa bir sürede bu yerleri kamulaştırabileceklerini bu durumda da arazi sahiplerinin çok cüzi bir para ile yetinmek durumunda kalacaklarının ifade edildiği bölge köylüleri tarafından üzülerek anlatılıyor” dedi.  

İL GENEL MECLİSİ KOMİSYONLARI HAREKETE GEÇTİ
RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın ortaklığı olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin Lapseki Çamyurt -  Dumanlı -  Beyçayır köyleri arasındaki alana gerekli izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığını ortaya çıkmasının ardından Çanakkale’ de gözler bu çalışma yapılması için izin alınması gereken kurumlara çevrildi. İzinsiz durumun tespit edilmesinin ardından İl Özel İdaresi ilgili firmaya tutanak tuttu ve izinsiz yapıları mühürledi. İl Özel idaresi ayrıca şirkete 336 bin TL ceza kesti. Şirket İl Özel  İdaresine bölgede yaptığı çalışmalar ile ilgili izin alma sürecini başlatacağına dair ve bu izni alıncaya kadar bölgedeki çalışmaları durduracağını beyan eden bir yazı verdi.  Ancak şirketin hiçbir şey olmamış gibi çalışmalarına devam ettiği fotoğraflar ile CHP İl Genel Meclisi üyesi Nejat Önder tarafından ortaya çıkarılınca bugün İl genel meclisi Çevre ve sağlık  komisyonu, Hukuk komisyonu ve  İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü yetkilileri bölgeye giderek mühürlerin sökülüp sökülmediği ve çalışmaların durdurup durdurulmadığı denetlenerek raporlanacak. Öte yandan il Özel idaresi haricinde şirkete ceza kesmesi gereken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çanakkale Orman bölge Müdürlüğünün bölgede izinsiz çalışma yapan ve bu çalışmada çalışma alanı açmak için ağaçta da kesen şirket ile ilgili ne gibi işlemlerin yapıldığı merak ediliyor. Bugün il genel meclisi komisyonları tarafından sabah saatlerinde yapılacak tespitin ardından saat 17.00’ de başlayacak olan İl Genel Meclisi oturumunda, hazırlanan tespit raporu İl Genel Meclisine sunulacak.

LAPSEKİ’DEN SES ÇIKMADI
Bu skandal olay il genelinde tepkiye neden olurken, olayın yaşandığı Lapseki’de ses çıkmaması ise dikkat çekiyor. Lapseki’de siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları, üst düzey kamu görevlileri ve STK’lardan bir tepki gelmemesine anlam verilemiyor. İlçenin üst düzey yöneticilerinin ve STK temsilcilerinin bu olaya ses çıkarmaması kafalarda bir çok soru işareti bıraktığı ifade ediliyor. Olaya sadece il merkezinden tepki gelmesi dikkatlerden kaçmıyor.

Hülya Öz