Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, virüse karşı ilçede önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, herşeyin bitmediğini vatandaşların özellikle sosyal mesafe, maske ve hijyene dikkat etmesini istedi.
 
Başkan Yılmaz, şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgili genel değerlendirmeler yaptı. Yılmaz, “Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizi, Bölgemizi ve İlçemizi ilgilendiren Pandemi ile ilgili bütün belediyelerimizin çalışmaları oldu. Bu süreç zor bir süreçti, kolay bir süreç değildi.  Bir sürü kısıtlama vardı ve bu kısıtlamalar süresinde vatandaşların yardıma ve desteğe ihtiyaçları vardı. İlçenin dezenfekteye ihtiyacı vardı.  Onun için geldiğimiz süreçte bu çalışmaların hepsi yapıldı. Şükürler olsun ki şu anda Lapseki için İyi durumda diyebiliriz.  Ama yine de her şey bitmiş değil. O yüzden vatandaşlarımıza mesafeye, maskeye ve hijyene dikkat etmelerini  özellikle öneriyorum.  Aldığımız önlemlerle Lapseki’de şu anda çok büyük bir problemimiz yok. “ dedi.

Verdiğimiz Sözlerin Arkasındayız
Pandemi süreci dolayısı ile projelerin hayata geçirilmesinde yavaşlamaların olduğunu ancak vatandaşlara seçimde verilen sözlerin arkasında olduklarını belirten Başkan Tılmaz, şu açıklamalarda bulundu;  “Pandemi sürecinde elbette işlerimizde yavaşlamalar oldu. Ama  hem hükümet, hem belediye, hem de kamu aracılığı ile Özel sektörü de bu işin içine koyacak olursak Lapseki’de yatırımlar devam ediyor.  Lapseki artık özel bir yer.  Burası eski Lapseki değil.  Çanakkale 1915 Köprüsünün burada olması ile beraber , Türkiye’nin en büyük yatırımlarının bir tanesinin Lapseki’de olması ile birlikte  Lapseki değişmeye, gelişmeye ve bundan sonra da hızlı bir şekilde  değişeceğini görüyoruz.  Biz de hazırlıklarımızı hep buna göre yaptık.  Yani geçtiğimiz dönem Köprünün gündeme gelmesi ve temellerinin atılması ile birlikte  Lapseki’de bundan sonra neler olabilir? Ne gibi çalışmalar yapmamız gerekiyor? Alt yapımızı ve diğer çalışmalarımızı hep buna göre  hazırladık. Elbette ki  Pandemi süreci dolayısı ile yavaşlama olsa da bugün çalışmalarımız tekrar hızlandı. Bizler vatandaşa verdiğimiz sözlerin hepsinin arkasındayız.  Ve Çalışmalarımız hızla devam ediyor” dedi.
Lapsekide yapılacak projelere de değinen Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İlçenin en önemli ihtiyaçlarından bir olan Kapalı Pazaryeri ile ilgili son gelişmeleri de aktardı. Özellikle yer konusunda tartışmaları olan Kapalı Pazaryeri ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz “Lapseki’de en büyük eksikliklerimizden bir tanesi Kapalı Pazaryeri projemiz olmuştu. Bu projemiz ile ilgili son kararı da geçtiğimiz Pazartesi günü meclisten geçirdik ve çalıştaya gönderdik. Lapseki Kapalı Pazaryeri yönetmeliği Çalıştayında da onay geldiğinde   çalışmalar ihalesi yapılıp fiziki olarak başlayacak.  Kapalı Pazar yerinin yapılması ile ilgili bir anket başlattık o ankete göre yeri belirledik. Keşke daha iyi yapabileceğimiz ortamlar olsa da oraya yapsak.  Küçük ya da katlı pazaryeri yaptığınızda istediğiniz gibi olmuyor.  Hele hele şehrin içinde teklif edilen bir yer var orası Mümkün değil.  Bu iş tamamen Otopark konusuna da bağlı.  Herkes Pazara aracı ile gelecek ve bu kadar aracı nereye park edeceksiniz?  Hani diyoruz ya ‘Lapseki genişleyecek’ onun için ileriye dönük de düşünmemiz lazım.  Geçtiğimiz dönem Lapseki Belediyesi olarak satın aldığımız 12 dönümlük alana kapalı pazaryerini planladık.  Meyve toplama alanımızın yan tarafında kuracağımız Kapalı Pazaryeri ile Lapsekili hemşehrilerimizi Pazar yerine kavuşturacağız” dedi.
 
LAPSEKİLİLERİN YÜZDE 75’TEN FAZLASI DOĞALGAZI KULLANIYOR
Lapseki için ‘Hayal’ denilen Doğalgazı geçtiğimiz dönem ilçeye getiren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, gelinen süreçte devam eden doğalgaz çalışmaları hakkında da bilgiler vererek Lapsekili vatandaşların yüzde 75’ten fazlasının doğalgazı kullanmaya başladığını söyledi Yılmaz “Lapseki’de doğalgaz çalışmalarımız da devam ediyor ve şu anda Dalyan Bölgesine veriliyor.  Meslek Yüksek Okuluna gitti, o bölgede liselerimiz var o bölgeye çekilecek ve oralardaki  yazlıklara verilecek. Lapseki’nin içerisinde  verilecek olan yerler var. Şu anda doğalgaz çekilen veya devam edilen yerlerde  binalar hep tek katlı veya iki katlı müstakil evler. Şu anda Lapseki vatandaşlarının yüzde 75’ten fazlası doğalgazı kullanıyor. Çünkü ilk başta Apartmanların olduğu bölgelere gelir gelmez çekildi.  Bu yıl da yüzde 10’luk Dalyan bölgesine çekilecek. Elbette doğalgaz işi su işi gibi değil.  Özel sektör bir yatırım yapıyor ve yaptığı yatırımın karşılığını almak istiyor. Onun için bölge bölge yapıyoruz. Yine de Lapsekililerin talep ettiği yerlerden ön dilekçe aldık ve bu dilekçelere istinaden en çok nerden talep geldiyse  o bölgeye yatırımlar devam ediyor.  Bu çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek” dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteği ile yapılacak olan Millet Bahçesi ve Lampsakos’tan Lapseki’ye projelerine de değinen ve detayları hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz “En önemli projelerimizden bir tanesi de Sahil ile ilgili bir projemiz var. Yaklaşık olarak 80 bin m2’de çalışmalar devam ediyor.  Diğer tarafta olan 40 bin m2’lik yerle ilgili de  sağ olsun Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yapılacak olan Millet Bahçesi bölümünü ayırdık.  Millet Bahçesi olarak 40 bim m2’lik alanın da projelendirilmesi bitmek üzere.  Tahmin ediyorum ki Aralık ayında ihalesi yapılacak.  Çınarlı Dere Köprü geçişinden itibaren başlayan Millet Bahçesi Projesi, bizim Çökez mevkiine kadar devam ediyor.  Bunun yarısını biz şu anda yapıyoruz ve çalışmalarımız devam ediyor.  Burada fuaye alanları, etkinlik alanları, spor alanlarınsa halı saha yapıldı, Voleybol sahası yapıldı,  1,5 Kilometrelik yürüyüş alanları yapıldı. Çalışmalar daha devam edecek.  Hedefimiz önümüzdeki yaza kadar bu projeyi bitirmek.  Bunun Lapseki’nin önemli projelerinden bir tanesi olduğunu düşünüyorum.  Çünkü Yeni Lapseki Çökez Mevkiine doğru gitti.  Bu Proje Köprüye kadar gidecek.  Bu projemizin içinde plaj da yer alıyor ve bu plajımızla birlikte  Köprüye kadar gidecek bir proje” dedi.

Gençlik Merkezi ve Kreş Projeleri
Sahil Projesinin içerisinde yer alan Kreş ve Gençlik Merkez projelerine de değinen başkan Eyüp Yılmaz “Sahil Projesinin içerisinde  iki tane daha projemiz var. En başta Gençlik Merkezimiz var.  Gençlik ve Spor Bakanlığımızın da destekleri ile oraya Gençlik Merkezi yapıyoruz.  Çok özel bir bina olacak ve Lapseki’deki bir çok ihtiyacımızı orada gidermiş olacağız. En başta Lapseki’nin içerisinde eski bir Belediye Binamız var.  Belediyemizin altında da bir kütüphanemiz var. Çok kötü şartlarda bir kütüphane.  Bu bina bittiğinde Lapseki kütüphanesini de oradaki 200 m2’lik  alana taşıyacağız. Böylece daha modern bir kütüphane oluşturmuş olacağız.  Yine Lapseki Belediyesi olarak orada bir Kreş projemiz olacak.  100 çocuğumuza bir kreş projemiz var sahil projesinin içerisinde.  Şu andaki kreşimiz Pandemiden dolayı belki kapalı ama kreşe gerçekten ihtiyacımız var.  Çocuklarımızı sabah 08:00’da alıp akşam 17:00 mesai bitimine kadar hizmet veriyoruz.  Lapseki’de bir çok ailemizin ihtiyacı var ve bu ihtiyacın giderilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Hayvan Barınağı Bir Ay İçinde İhaleye Çıkıyor
Lapseki’nin en çok konuşulan konulardan birisi olan Hayvan Barınağı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Eyüp Yılmaz “Bunların Yanında Lapseki’de epeydir konuşulan Lapseki Hayvan Barınağı konusu var.  Şu anda geçici bir hayvan barınağındayız.  Yeni Hayvan Barınağı, Bakanlığın da desteği ile birlikte  projeleri tamamlandı ve her halde bir ay içerisinde ihalesi yapılacak ve bir ay içerisinde yeni hayvan barınağının yapımına başlayacağız.  Bir çok sokak hayvanımız için kapasitesi de fazla olacak.  Hem vatandaşlarımızın talebini karşılamak hem de bir çok hayvanın sokaklarda aç ve susuz kalmaması için özel bir barınak yapacağız” dedi.

Lapseki Hayat Buluyor
Başkan Yılmaz “Bütün bunların yanı sıra ‘Lapseki Hayat Buluyor’ diye bir projemiz var.  Çınaraltı bölgesinin  tarihini koruyacak bir şekilde  bir projemiz var.  Bu projeyi de yine Kültür Bakanlığımız ile beraber yapıyoruz. Yakında ihalesi yapılırken detaylarını da vatandaşlarımızla paylaşacağız.  Bunlar sadece devam eden projeler. Başlayacak olan ve süreci devam eden projelerimiz de var. Lapseki’ye yatırım yapmak isteyen bir çok insan var ve bu yatırımlarla birlikte bizim de kendi projelerimiz var” dedi.

Hülya Öz