Propolise Talep Çok Üretim Sınırlı

Doğal antibiyotik olmasıyla pandemi sürecinde Propolisin tüketimi her geçen gün artıyor. Çanakkale Arıcılık Birliği Başkanı Cahit İleri, ‘’Propolis, bal gibi bol bulunan bir ürün değil, üretimi sınırlı’’ açıklamasında bulundu.

1498
Propolise Talep Çok Üretim Sınırlı

Doğal antibiyotik olmasıyla pandemi sürecinde Propolisin tüketimi her geçen gün artıyor. Çanakkale Arıcılık Birliği Başkanı Cahit İleri, ‘’Propolis, bal gibi bol bulunan bir ürün değil, üretimi sınırlı’’ açıklamasında bulundu.
 
Yıllardır bir çok tedavide kullanılan propolis daha çok pandemi döneminde gündeme geldi. Virüsün insan vücuduna girmesini engellediği ve bağışık sistemini güçlendirdiği tavsiyelerinden sonra birçok kişi arıların topladığı bu besin maddesini kullanıyor. Son zamanlarda giderek artan ilgi nedeniyle fiyatları da arttı. Konu hakkında bilgi veren Çanakkale Arıcılık Birliği Başkanı Cahit İleri, Propolis talebinin özellikle son zamanlarda arttığının bilgisini verdi. İleri, ‘’ Propolis bal gibi bol bulunan bir ürün değil, Kovan başı 250gr civarı Propolis çıkıyor. Bilindiği gibi Propolis, arıların kendilerine kadar ürettiği bir ürün’’ açıklamalarında bulundu. İleri, Propolis’in yıl boyunca belli miktarda üretildiğini fazla üretimin mümkün olmadığını ise açıklamalarına ekledi.

FİYATLAR TIRMANIYOR
Arıcılık Birliği Başkanı İleri, Propolis kullanımının giderek arttığını ve bu doğrultuda da fiyatların giderek yükseldiğini paylaştı. Arıcılık Birliği fiyatlarının yüksek olmadığını ekleyen İleri 20 cc Propolis’in 50 lira civarında olduğunu diğer markaların fiyatlarının ise aynı miktardaki ürün için 80-90 lira civarında olduğunu paylaştı. İleri, ‘’ Propolis, Koronavirüs nedeniyle daha göz önünde bir ürün haline geldi. Birliğimizin Propolis fiyatları yüksek değil, fakat talep doğrultusunda ürün az kaldığı için fiyat her geçen gün tırmanıyor’’ dedi. 

PROPOLİS NEDİR
Propolis, arıların iğne yapraklı ağaçlardan, bitkilerin tomurcuk, yaprak, gövde ve salgılarından topladığı maddeleri başlarında bulunan salgı bezlerinden salgıladıkları enzimlerle işleyerek ürettiği, reçine benzeri bir üründür. Antioksidan ve antimikrobiyal özelliği bulunan propolisi arılar, bacillus larvae gibi bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı kovanlarını korumak, peteklerin hijyenini sağlamak, diğer böcek ve hayvanların kovana girişini engellemek için kullanır. Ayrıca kovan içinde yer alan bal peteklerini güçlendirmek ve çatlakları onarmak için de kullanılan propolis sayesinde arılar, kovana koruyucu bir kanaldan girip çıkarlar. Böylece hem kovanın hem de kendilerinin hijyeni sağlanmış olur. Yunanca'da giriş ve savunma anlamına gelen "pro" ve şehir anlamına gelen "polis" kelimelerinin birleşiminden oluşan propolis, arıların kovanlarının güvenliğini ve hijyenini sağlamak için ürettiği bir tür reçinedir. Çoğunlukla koyu kahverengi renkte ve kendine has bir kokuya sahip olan propolis, arı poleninden farklı ve çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Tarih boyunca insanlar tarafından farklı enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak tüketilen bu ürün üzerine günümüzde pek çok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar, insan sağlığına faydasının yanı sıra, farklı bölgelerdeki bitkilerden toplanarak arılar tarafında üretilen propolis içeriğinin, temel bileşenler açısından değerlendirildiğinde birbirine benzediğini ve mevsimler arasında üretilen propolis içeriğinde belirgin bir fark olmadığını göstermiştir.

Muzaffer Cirtel
 

Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.