Covid-19 salgını sebebi ile alınan tedbirler kapsamında Türkiye genelinde kütüphanelerin gün içerisinde saat 08.30-17.30 aralarında hizmet vermesi kararına bağlanmıştı. Öğrenciler sınavlara hazırlamak için özellikle kütüphanelere gitmesi ve kütüphanelerin erken kapanması sorun oluşturuyordu. Öğrencilerin bu sorunu dile getirmesi üzerine yetkililer çalışma başlattı. Türkiye’nin en yeni ve modern kütüphanelerinden biri haline getirilen Çanakkale İl Halk Kütüphanesi ise 15 Ağustos tarihinden sonra hizmet saatlerini 22.00’a kadar uzatmak için çalışma başlattığı öğrenildi. Bu durum da Çanakkale’ye özel olacağı belirtildi.
 
İçinde bulunulan pandemi sebebi ile yeni normalleşme sürecinde kütüphanelere kısıtlamalar getirilmişti. 1 Haziran itibari ile tekrar açılan kütüphaneler, alınan karar kapsamında kullanıcı hizmet saatlerini belli bir aralıkta kısaltmıştı. 7’den 70’e farklı kullanıcı türlerine ve farklı hizmetlere ev sahipliği yapan halk kütüphaneleri, Genel Müdürlük talimatı ile kendi inisiyatiflerine bağlı olarak hizmet sürelerini uzatacaklarını açıkladı.
Çanakkale İl Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar konu ile alakalı belli açıklamalarda bulundu. Coşar, genel müdürlüğünün saat sınırlamasını kütüphanelerin kendi bünyesine bıraktıklarını söyledi. Bu karar kapsamında Çanakkale İl Halk Kütüphanesi’nin ise Ağustos 15’ten sonra akşam 22.00’a kadar açık olacağını belirten Coşar, “Kütüphanemiz bizim Türkiye’deki 22 kütüphane dahil 24 saat açıktı. Koronadan önce de zaten taşınmıştık biz. Ocak ayının 20’sinde taşınmıştık buraya. Şimdi o arada çok yoğun bir çalışma devam etti. Okuyucular çok güzel alışmıştı. Korona çıktıktan sonra tüm işlemler ona göre ayarlandı. Hatta dün genel müdür yardımcısıyla görüştüm. Hiçbir kütüphane de şu an 17.30’dan sonra açık değil. Genel müdürlük talimatına göre açık değil. Bu esnekliği bize bıraktılar. Çünkü Çanakkale okuyucu bakımından çok farklı. Kütüphanenin de bu anlamda belli bir yere sahip. Bunu yapabilir miyiz? Yapılabilir diye söylendi. 24 saat olmaz saat 22.00’a kadar açılabilir. Onu da dün biz arkadaşımızla zaten görüştüğümüzde personellerin de yaz tatili olduğu için tüm arkadaşların hepsi de izine ayrılma durumları var. Ağustos’un 15’inden sonra bu durumu bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. Yani saat 22.00’a kadar açılsın düşüncesindeyiz. Bu da bizim Çanakkale’ye özel bir durum olacak. Biz kendi inisiyatifimizi bu şekilde kullanacağız. Genel müdürlüğümüzün zaten böyle bir talimatı var, mesai saatlerinde bu şekilde. Onların da bunu bu şekilde yapmalarındaki sebep temizliğin, hijyenin kalan zaman içerisinde yapılması durumu. Çok da haklı bir durum. Kalan zamanda da temizlik ve hijyen çalışmalarının daha düzgün olmasını istiyorlar” ifadelerinde bulundu.

“OKUYUCU KİTLESİNDE AZALMA VAR”
Pandemi süreci sebebi ile genel okuyucu skalasında azalma olduğunu belirten Coşar, vatandaşların korkmaması gerektiğini belirtti. Tüm hijyen tedbirlerini harfiyen yerine getirdiklerini söyledi. Coşar, “Bu pandemi süreci geçtikten sonra biz eskiye döneceğiz. 24 saatse 24 saat Cumartesi, Pazar açık olmamamız gerekiyor onu da açacağız. Dün kendisinden müsaadeyi aldım, riski alabiliyorsan sana kalmış bir şey dendi. Bende o riski alırım dedim. Ağustosun 15’ inden sonra inşallah sayın valimizde uygun görürse yavaş yavaş eskiye döneceğiz. Tabi ki azalma var okuyucu kitlesinde. Okuyucularımızın tedirgin olmasından dolayı da azalma var. Okulların kapanmasından dolayı azalma var. Yaz tatili ve tatile çıkandan dolayı da azalma var. Bu yüzden üçte bir oranında bir okuyucu kitlemiz var. Ders çalışmaya gelen okuyucularımız da var sürekli kitap değiştirmeye gelen okuyucularımız da var. Onlarla da ilgili, üyelerimizden gelen kitapları teslim aldığımız zaman bir bölümümüz var oraya kitapları bırakıyorlar. Kitaplarımız orada üç gün bekletiliyor. Sonra dezenfekte yapıyoruz ve rafa kaldırıyoruz” dedi.
“MAKİNA İLE DEZENFEKTE EDİYORUZ”
Okuyucular tarafından alınan kitapların buhar ile dezenfekte edildiğini ve tüm personelin güvenliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Kütüphane Müdürü Osman Zeki Coşar sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Makinamız ile dezenfekte ediyoruz. Buhar ile dezenfekte ediliyor. Zaten okuyucu kendisi de dezenfekte ediyor kitapları. Üstüne biz de dezenfekte ediyoruz. Makinanın içerisinden geçirdikten sonra dezenfekte ediyoruz kitapları. Zaten bu süreç içerisinde tüm salonumuz ve kitapların hepsi düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Hijyene çok önem veriyoruz çünkü bizde bütün gün buradayız. Okuyucunun da personelimizin de güvenliği çok önemli. Çanakkale’nin okuyucu kitlesi çok kaliteli. Bize verdiği rahatlık veya destek çok önemli. O kaliteye göre de biz burada hiçbir problem yaşamadık. Bizim kurallarımıza okuyucu uyuyor, okuyucunun isteklerine de biz uyuyoruz. Karşılıklı her şey gayet güzel devam ediyor. Buranın ne kadar kaliteli bir kütüphane olduğunu kendileri de söylüyor. Bizde oldukça iddialıyız.”

Çanakkale İl Halk Kütüphanesi
Çanakkale de ilk defa il halk kütüphanesi 23 Nisan 1955 Tarihinde hizmete açıldı. 25 Ekim 1986 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satın alınan binaya taşınmıştır.15 Kasım 2016 tarihinden itibaren mevcut kiralık binaya geçti. Bina iki ayrı bölümden oluşmakta.
Birinci bölümde 380 metrekarelik geniş, modern Çocuk kitapları bölümü ve farklı konularda Araştırma Kitapları, üst katta ise müdür yardımcı ve büro personelleri bulunuyor. İkinci bölüm; edebiyat dalında farklı milletlerden yazarların da bulunduğu roman, hikâye ve eleştiri kitapları bulunuyor. Üst katta ise süreli yayınlar bölümü ve müdürlük makamı bulunmakta.
 
Bünyamin Nami Tonka