Eski İl Kütüphanesi ile Çanakkale Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Sosyal Tesisleri arkasında bulunan alanı da içine alan Yeni Sosyal Tesis ve Kütüphane projesinin kaderi merak ediliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılması için imzalanan protokolün üzerinde 4 yıl geçmesine rağmen alana bir çivi bile çakılmayınca otopark olarak kaldı.
  
Çanakkale Belediyesi’ne ait Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nin arka kısmı ve yıkılan eski il kütüphanesinin yeri ve yanında otoparkları da içine alacak büyük alanın tamamı şimdi toz duman içinde otopark olarak kullanılıyor. Bu büyük alan için dört yıl önce büyük bir projenin adımları atılmıştı. Yeni İl Halk Kütüphanesi ve Belediye Sosyal Tesisleri yapılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yer teslimi yapıldı. Tesisin yapılması için belediye de bu alanı bakanlığa verdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve dönemin İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz arasında imzalanan protokol ile belediyeye ait alan bakanlığa 30 yıllığına devredilmişti. 30 yıl sonra da Bakanlık yine talep ederse, protokolün aynı şartlarının yenilenmesi konusunu protokol içerisine yerleştirildi.

ALTI OTOPARK OLACAKTI
İki binanın yıkılmasının ardından Halk Kütüphanesi ile Sosyal Tesislerin yerine yenisi yapılarak bu binalar birbirine üst geçit ile bağlanacaktı. Ayrıca bu üst geçidin üzerinde seyir terası da olan 200 kişilik toplantı salonu da bulunacaktı. Projede ayrıca Halk Kütüphanesinin alanı toplamda bin metrekare iken yapılacak yeni çalışma ile kütüphane alanı 4 bin metrekareye çıkacaktı. 4 katlı olması planlanan projede Sanat Sokağı olarak bilinen sokakta ise çevre düzenlenmesi yapılmasının dışında herhangi değişiklik yapılmayacaktı. Daha sonra Ankara’da bakanlık tarafından projenin değiştirilmesi gündeme gelmişti. Yeni projede hem otopark hem de seyir terası çıkarılması belediye tarafından itiraz edilmesi ile gündeme gelmişti.

KÜTÜPHANEYE YENİ YER BULUNDU
Proje bir türlü hayata geçirilmeyince daha önce Troya caddesinde bir binanın altında hizmet veren kütüphane, daha sonra eski Arkeoloji Müzesi’nin  olduğu alana taşındı. Yaklaşık 5 milyon TL’ye onarılan binanın kütüphaneye çevrilmesi de tartışma konusu olmuştu. Ayrıca kütüphanenin uzak kaldığı da gelen eleştiriler arasında yer aldı. Kütüphaneye yer bulununca alan iyice unutuldu.
Kentin birçok ihtiyacını karşılaması beklenen bu projenin yerinde otopark olarak kalması tekrar sık sık gündeme geliyor.

Mehmet Kuzey