Koronavirüs ile mücadele kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, 22 Haziran maske takmak zorunlu hale getirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener,  koronavirüs bulaşının önüne geçmekte maskenin önemi anlatan açıklamalarda bulundu.  Şener, “Toplumda açık alanda sosyal mesafenin korunmadığı durumlarda maske, siperlik dışında bu virüsten başka korunma yolunuz yok, kapalı alanı hiç tartışmıyorum bile” dedi.

Çanakkale Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına kişiler arası mesafe ve kişisel temizlik kurallarına riayet etmenin yanı sıra merkez ilçede tüm vatandaşların zorunlu olarak maske takmasına karar verildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi "22 Haziran Pazartesi gününden itibaren, İl Hıfzıssıhha kararı ile maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanmasına, tedbirlere ilişkin kararların, uygulanmasında herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi."

MASKE, SİPERLİK DIŞINDA BU VİRÜSTEN BAŞKA KORUNMA YOLUNUZ YOK
ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener ise sosyal medyadan yaptığı açıklamayla maske takmanın önemini bir kez daha vurguladı. Şener, “Mesafe 2 metrenin altındaki temaslardır. Maske en iyi virüsün saçılımı ve yakın mesafeden kapalı alanda virüsün alınmasını önler. Toplumda açık alanda sosyal mesafenin korunmadığı durumlarda maske, siperlik dışında bu virüsten başka korunma yolunuz yok, kapalı alanı hiç tartışmıyorum bile. Yüz siperliği toplum için maske yerine en az onun kadar etkin bir yöntemdir daha önce paylaşmıştım. Maske ile ilgili tartışma yaratmanın virüsün yayılmasını sağlamak ve ölümleri arttırmak dışında kimseye yararı olmaz. ‘Maskeye ne gerek var’ diyenlere. Maske mi? Sokağa çıkma yasağı mı? Ben maskeyi tercih ederdim. Bunu yapmazsak sonraki önlemleri biliyoruz, yaşadık” dedi.

Damla Şener Okdaş