Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile birlikte idam edilerek şehit edilen Çanakkale Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun isminin yaşatılmaması büyük saygısızlık olarak görülüyor. Şimdiye kadar yapılan tüm girişimlere rağmen ismi yaşatılmayan Zorlu’ya yapılan vefasızlığın giderilmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Çanakkale Kent Şurası Derneği Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Cumhurbaşkanı’ndan Çanakkale Valiliği’ne ve ildeki tüm belediye başkanlarına dilekçe ile başvurarak isminin yaşatılmasını istedi.

Fatin Rüştü Zorlu Çanakkale Milletvekili ve aynı zamanda son Menderes Hükümetinde de dış işleri bakanı olarak görev yaptı. 1959 yılı içinde Londra’da yapılan Kıbrıs görüşmelerinde Türkiye’nin garantör olmasını sağlayarak Kıbrıs’ta bir Türk Devletinin kurulmasına da vesile oldu. Ülke için önemli görevler yaptığı dönemde 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe sonucu Yassı Ada’da yargılandı ve 16 Eylül 1961 tarihinde idam edildi.

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile birlikte idam edilen Zorlu, Çanakkale tarihinde önemli görevlerde bulunan az sayıda kişiden biri. Haince idam edilen Zorlu’nun isminin Çanakkale’de herhangi bir yere verilmemesi saygısızlık olarak görülüyor. Hain darbenin 60’ıncı yılında Zorlu’nun isminin neden yaşatılmadığı tartışılıyor. İstanbul’da ismi bir okula verilmesine rağmen Çanakkale’de hiçbir yerde isminin verilmemesi kentin en gündemine oturdu. Şimdiye kadar birçok kuruma öneride bulunmasına rağmen ismi yaşatılmaması ihmal olarak görülüyor.

CUMHURBAŞKANI’NDAN BELEDİYE BAŞKANLARINA KADAR BAŞVURUDA BULUNULDU
İhmalkarlık kentin gündemine otururken Çanakkale Kent Şurası Derneği Başkanı Bünyamin Nami Tonka, önemli bir girişimde bulundu. Tonka, Cumhurbaşkanı’ndan Çanakkale Valiliği’ne merkez belediyeden tüm ilçe belediyelere kadar dilekçe ile başvurarak vefasızlığın giderilmesini istedi. Tonka verdiği dilekçede şu bilgilere yer verdi; “Fatih Rüştü Zorlu Çanakkale Milletvekili ve aynı zamanda son Menderes Hükümetinde de dış işleri bakanı olarak görev yapmaktaydı. 1959 yılı içinde Londra’da yapılan Kıbrıs görüşmelerinde Türkiye’nin garantör olmasını sağlayarak Kıbrıs’ta bir Türk Devletinin kurulmasına da vesile olmuştur. 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleştirilen ihtilal sonucu Yassı Ada’da yargılanmış ve idamına karar verilerek hüküm 16 Eylül 1961 tarihinde uygulanmıştır. Çok afaki suçlarla mahkum edilen Çanakkale Milletvekilimiz Fatih Rüştü Zorlu bir demokrasi şehidi olarak tarihte yerini almış ve milletin gönlünde yaşamaya devam etmektedir. Ancak Fatih Rüştü Zorlu’nun Çanakkale’de hiçbir yerde adı yaşatılmamaktadır. Bu konuda Çanakkale Belediyesine verdiğim dilekçeme de dört yıldır cevap verilmemiştir. Fatih Rüştü Zorlu’nun Çanakkale’de adının yaşatılması için gereğini arz ederim.” dedi.
                                                                             
Muzaffer Cirtel