Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu gerçekleştirdiği son toplantıda koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yeni kararlar aldı.
 
22 Nisan Çarşamba günü saat 16:00’da Vali Orhan Tavlı başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, halk sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar ilimizde alınması gereken tedbirleri görüştü. Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamada toplantıda alınan kararlar şöyle bildirildi;
 
“Ramazan ayı boyunca;
1) Vatandaşlarımızın toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmemesine.
2) Özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşlarımızın dışarıya çıkıp sosyal mesafe kuralını göz ardı edebilecekleri değerlendirildiğinden bu hususta gerekli tüm tedbirlerin alınmasına (İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı/kullanabileceği caddelerin kapatılmasına).
3) Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretlerinin kısıtlanmasına.
4) 19.04.2020 tarih ve 4K no’lu Hıfzıssıhha Kararının 3.maddesinin ‘Fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel sipariş alımı (yumurtalı, susamlı, katkılı vb. pide) iftardan 2 saat önce sonlandırılmasına (iftar saatlerinden sonra fırınlarda üretim, satış ve diğer hazırlık işlemleri devam etmesi)’ şeklinde değiştirilmesine.
5) Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlarının ayrı olarak planlanmasına, Arife günü ile Bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümünün Belediye Zabıta Müdürlüğü ve Mezarlıklar Müdürlüğünce yapılmasına, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin denetimlerin yapılmasına.
6) Ramazan ayı süresince özellikle cadde/sokaklarda seyyar satıcılar, bireysel etkinlikler vb. faaliyetlerinin engellenmesine.
7) Ramazan ayını ve bayramı fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma/işletmelere yönelik denetimlerin Ticaret İl Müdürlüğünce arttırılması ve gerekli adli/idari işlemlerin Ticaret İl Müdürlüğünce ivedilikle yapılmasına.
8) Covid-19 salgınının etkisi bitene kadar, İl/İlçemizdeki tüm köy bakkallarının 07:00-21:00 saatleri arasında hizmet vermesine.
9) Covid-19 salgını süresince Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı (Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Halk Eğitim Merkezleri vb.) üretim yapan birimlerde çalışan öğrencilerin/ stajyerlerin 01.01.2020 tarihi sonrasında doğanlar için getirilen sokağa çıkma yasağından; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda yapılacak üretim faaliyetlerinde katılmasına ihtiyaç duyulan öğrenci ya da stajyerlerin meslek okulu belgesini ibraz etmesi şartıyla istisna tutulmasına.
10) Şehir içi toplu taşıma araç ruhsatlarında belirtilen oturan ve ayakta yolcu sayısının %50 azaltılarak yolcu taşımasının sağlanmasına.
11)Toplu taşıma araç sefer sayılarının arttırılmasına yönelik düzenlemeler yapılarak duyurulmasının yerel yönetimler tarafından sağlanmasına.
12)Toplu taşıma araçlarında sürücü ve yolcuların maske kullandırılmasına, bütün toplu taşıma araçlarında ve duraklarda sıvı el dezenfektanı bulundurulmasına.
13) Toplu taşıma araç ve duraklarında, bekleyen yolcuların sosyal mesafeye uymalarını sağlamak için gerekli işaretlemelerin yapılmasına.
Alınan kararlara uymayan işyerleri ve vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verildi."
 


Kaynak: Haber Merkezi