Gökçeada’da 3 yıldır Gökçeada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) belge ihtiyacı olan çalışanlara ustalık, kalfalık belgelerini kazandırıyor. 3 yıldan bu yana 27 alana bağlı 118 dalda ve 23 yan dal olmak üzere 141 dalda belgelendirme ustalık, kalfalık yapan Gökçeada MTAL bu konuda ihtiyacı olan Gökçeadalıların başvurularını bekliyor.

Gökçeada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere iki aşamalı sınavdan geçirerek hak sahiplerine belgelerini veriyor.

Verilen eğitim hakkında bilgi veren Gökçeada MTAL Müdürü Zafer Tepeli, “Kurumumuz 2016-2017 yılının ikinci döneminden itibaren Çıraklık Eğitim Merkezi okulumuzun bünyesine alındı. Okulumuzun bünyesine alındıktan sonra çıraklık ii ve işlerinin tamamını bizim kurumumuz yapıyor. Bunların dışında çıraklık eğitimi, kalfalık eğitimi, usta öğreticilik belgelerini biz okul olarak düzenleye biliyoruz. İster kalfalık, ister ustalık sınavına girin sınav iki aşamalı bir tanesi Milli Eğitim Bakanlığının düzenlemiş olduğu eski sınav modülü üzerinden kursiyerlerimiz sınava giriyor. Teorik sınav puanını oradan alıyorlar. İkinci sınavda kurumumuzda uygulamalı sınav yapıyoruz. Kalfa olabilmek için piyasada çalışmış ama belgesi olmayan kişilere ulaşmaya çalışıyoruz. Kişi bu başvurularda bunu belgelendirmesi gerekiyor. Kalfalık için bir günlük sigorta, bir günlük bağkur ya da bir günlük hal eğitim üzerinden belgelendirdiği zaman kalfalık sınavına alabiliyoruz. Biz daha çok sanayi yönelik belgeleri veriyoruz. Toplam 29 alanda ve onların dalları olan yaklaşık 4 katı kalfalık ve ustalık belgesi verebiliyoruz” dedi.

Damla Şener Okdaş