Kirazlı’daki altın madeni arama çalışmaların yapıldığı alanda kesilen ağaçlara karşı başlatılan eylemlere destek veren İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren’in altın madenin 12 katı büyüklükteki alanda Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için kesilecek ağaçlar ile ilgili tavrı merak ediliyor. 10 köyde kurulacak ve 20 köyü etkileyecek olan proje ile ilgili izin il genel meclisinde görüşülecek.
 
Çanakkale Merkez’den Çan’a 5 milyon ağacın kesilmesine neden olacak RES, kentin gündemini meşgul etmeye devam ediyor.  Proje, Merkez köylerinden, Bodurlar, Akçalı, Haliloğlu, Dedeler, Alanköy ile Çan ilçesinde Kumarlar, Üvezdere, Kadılar, Dondurma köylerinde hayata geçirilecek. Bu bölgelerde yoğun ağaç kesimi devam ediyor. Yine, bu bölgelere yakın mücavir alan olarak Karacalar, Kirazlı, Ortaca, Serçeler, Terziler, Çiftlikdere, Çamyayla, Karaibrahimler, Cazgirler, Duman, Üçpınar köyleri de etkilenecek. Almanya’nın dünyaca ünlü markası Siemens için hayata geçirilecek RES projesi için Kazdağları’nda adeta ağaç katliamı yapılacak.
 
BUNA DA KARŞI ÇIKACAK MI?
Kirazlı’daki Doğu Biga Madencilik tarafından altın arama çalışmalarının yapıldığı bölgede ağaç kesilmesine karşı sözde çevreciler adeta ayağa kalkmıştı. Aylarca süren eylemlerin ardından izin verilmediği için maden şirketi bölgede çalışmalarına son vererek 300 civarında işçinin işine son vermişti. Çalışmalar sona ermesine rağmen bölgede eylem yapmaya devam ediliyor. Bu eylemcilere destek verenler arasında İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren de yer aldı.
Maden arama bölgesinin tam 12 katı büyüklüğündeki alanda RES çalışması için 5 milyon civarında ağacın kesilmesine Başkan Göğüsgeren’in tavrı bir kat daha önem kazanıyor. Çünkü söz konusu alanda yapılacak RES projesinin izni önümüzdeki ilk İl Genel Meclisi gündemine gelecek. Meclis Başkanı Olan Göğüsgeren’in söz konusu projeyi gündeme getirip getirmeyeceği merak ediliyor.
 
MECLİS ÜYELERİ İLE DİRSEK TEMASI SÜRÜYOR
 
Kanadalı Doğu Biga Madencilik için ayladır eylem yapanların, altın madeni arama bölgesinin tam 12 katı büyüklükteki alanda kesilecek milyonlarca ağaç için ses çıkarmamaları ise dikkat çekmeye devam ediyor. Hatta altın madeni arama bölgesinde kesilen ağaçlar için Türkiye’yi ayağa kaldıranların bu projeye destek verecek açıklamalar yapması ise dikkat çeken bir başka konu. Projenin Alman firması olması büyük rol oynadığı da gelen bilgiler arasında. Aynı şekilde firma çalışanlarının il genel meclisinde izin çıkması için hem CHP’li hem de AK Partili meclis üyeleri ile görüştükleri de ifade ediliyor. Dirsek temasını sürdüren şirket çalışanlarının meclis üyelerini ikna etmeye çalıştığı biliniyor. Bu çalışmaların nasıl bir sonuç vereceği ise konunun il genel meclisi gündemine geldiğinde belli olacak.

Mehmet Güler