Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) tarafından alınan bilgilere göre Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, Kasım 2019'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azalarak 727 bin 917 tona geriledi. Aynı dönemde, inek peyniri üretimi de yüzde 1,2 azalarak 54 bin 230 tona geriledi. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri üretimi de yüzde 84,5 azalışla 225 ton olarak kayıtlara geçti.

Çanakkale Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, TÜİK verilerinde toplanan inek sütünün azaldığını değil mevsimsel olarak farklılaştığını vurguladı. Başkan Özkurnaz, Büyük ve küçükbaş hayvanların sütlerinin mevsimsel olarak toplanmasında farklılıkların olabileceğini hayvanların yedikleri yiyeceklerden de farklılık göstereceğini dile getirdi.

Mehmet Özkurnaz, “Türkiye İstatistik Kurumu yapmış olduğu açıklamada üretilen sütlerin azaldığını söylemekte fakat bu azalışlar genelde mevsimsel azalışlar olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’de belli bir kesim olduğunu büyük baş hayvan kesiminin olduğunu ve sütte bir azalma olduğunu bir gerçek ancak yer yıl yıllara baktığımızda hava durumu ile ilgili soğuk havalarda Nisan- Mart ayına kadar genel olarak bir mevsimsel azalma olur ve Nisan ve Mart ayından sonra baharda belli, bir yükselişe geçer. Bu yükselişe azalışın aslında böyle bir konu var. Aksi taktirde ciddi büyük bir azalmalar ülkemizde süt üretiminde yoktur” dedi.

Damla Şener Okdaş