ÇOMÜ Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, tezkeresi hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Petrol jeolojisi ve jeofiziği alanında 47 yılını harcamış bir vatandaş olarak Doğu Akdeniz’deki petrol ve gaz potansiyelinin Türkiye'miz için önemini biliyorum. Bu nedenle anlaşmayı desteklemeliyiz” dedi.

ÇOMÜ Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek,   deprem tahminleri ile ilgili yaptığı yorumlarla tanınsa da,  petrol jeolojisi ve jeofiziği alanında 47 yılık tecrübesiyle de biliniyor. Doğu Akdeniz’de deniz altında bulunan yer altı kaynakları için verdiği mücadele kapsamında Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanları Mutabakatı mücadeleye yeni bir soluk getirdi. Geçtiğimiz gün ise Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesini öngören tezkere TBMM'de oylanarak kabul edildi. Petrol jeolojisi ve jeofiziği alanında uzman olan  Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, sosyal medya hesabından açıklama yaparak konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

BUNUN GETİRECEĞİ EKONOMİK FERAHLAMAYI BİLDİĞİM İÇİN ANLAŞMAYI DESTEKLEMELİYİZ
 
ÇOMÜ Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, petrol ve gaz potansiyelinin önemine vurgu yaparak,“ Libya’ya gidecek askeri güç çatışmaya doğrudan girmeden Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümete stratejik güç vermekle yetinmelidir. Petrol jeolojisi ve jeofiziği alanında 47 yılını harcamış bir vatandaş olarak Doğu Akdeniz’deki petrol ve gaz potansiyelinin Türkiye'miz için önemini biliyorum. Bu nedenle anlaşmayı desteklemeliyiz. Anlaşma en az 10 yıl gecikmiş olsa da, an itibarıyla hayata geçtiği için gecikme telafi edildiği için anlaşmayı desteklemeliyiz. Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Batısında Antalya Körfezi açıklarında bölgenin petrol potansiyelinin bildiğim için bunun getireceği ekonomik ferahlamayı bildiğim için anlaşmayı desteklemeliyiz. Doğu Akdeniz’de Türkiye MEB’mizde kendi imkanlarımız ile bulacağımız petrol yada gaz Kıbrıs sorununun çözülmesine de de yardımcı olacağı için anlaşmayı desteklemeliyiz. MEB’mizde bulacağımız petrolün sadece para düşünen petrol şirketlerinin saf değiştirip bizim yanımıza geldiğinde elimizin daha güçlü olacağını bildiğim için anlaşmayı desteklemeliyiz. Yunanistan Antalya yakınlarında bulunan Meis Adası’nı kullanarak MEB alanımızın yarıdan çoğuna göz dikmiştir. Avrupa'nın şımarık oğlu Yunanistan'ın bu hamlesini boşa çıkarmak için anlaşmayı desteklemeliyiz. Ege adalarını kaybettik haritalarda görülmeyecek kadar küçük olan Yunanistan'a ait Meis adası yüzünden Doğu Akdeniz’deki ulusal haklarımızı kaybetmemek için anlaşmayı acilen desteklemeliyiz. Doğu Akdeniz’de 20. Yüzyıl Haçlı cephesi kurulmuş, bu haçlı zincirine İsrail ve Amerikan kontrolündeki Arap ülkeleri (Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan) de katılmıştır. Bu zinciri kırmak için anlaşmayı desteklemeliyiz. Biz Libya iç savaşının bir tarafı değiliz. Birleşmiş Milletlerin tanıdığı Libya hükümeti ile yaptığımız yasal Doğu Akdeniz sınır anlaşması ile uyum içinde ülkemizin tarafındayız. Doğu Akdeniz deniz sınırlarımızı korumak için anlaşmayı sonuna kadar desteklemeliyiz.  Trablus Hükümetini kuşatan ABD kontrolündeki General Hafter başarı kazandığında Doğu Akdeniz’de BM tanıdığı Libya Trablus hükümeti ile yaptığımız anlaşmayı yok sayacaktır. Bu nedenle anlaşmayı desteklemeliyiz. Doğu Akdeniz’de MEB deniz sınırlarımızın Misakı Milli sınırlarımız ayarında olduğunu düşünüyorum, değerlendiriyorum. Misakı Milli Sınırlarımızı korumak için anlaşmayı desteklemeliyiz. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus Hükümetini yıkmak için ABD kontrolündeki güçlere yasal olmayan yollarla uçak, tank, silah ve paralı asker gönderen devletlerin Libya ile yaptığımız anlaşmayı yok etmemesi için Libya anlaşmasını sonuna kadar desteklemeliyiz” dedi.

Muzaffer Cirtel