Kirliliği ve birçok sorunuyla yıllardır hiç gündemden düşmeyen Sarıçay, masaya yatırılıyor. Çanakkale Belediyesi’ne mi yoksa Devlet Su İşleri’ne (DSİ) mi bağlı sorusuna cevap bulunamadığı için Sarıçay sorun teşkil etmeye devam ediyor. Kimin yetki alanı içinde olduğu sorunu çözülmesi durumunda Sarıçay havzasında kalıcı çalışma yapılması bekleniyor.
 
 
Kentin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajı’ndan gelip şehri ikiye bölen Sarıçay, çıkarttığı bir çok sorunlarla yıllardır gündemde. Çevreye verdiği zarar ve kirlilik Sarıçay’ın en çok konuşulan kısmı. Çay yatağı hiç temizlenmediği için su adeta çamur gibi akıyor. Özellikle yağışlı havalardan dağlardan gelen su beraberinde taşı toprağı ve pisliği de getirip su yatağına aktarıyor. Bu da zamanla suyun akış hızı ile şehir merkezindeki bölüme kadar geliyor. Bu şekilde alan hem kirliliğe neden oluyor hem de su yatağının dolmasına.

BALIKÇILAR DERTLİ
Su yatağının dolması nedeniyle fazla yağışın olduğu zamanda taşkınlar oluşuyor. Bölge aynı zamanda balıkçı kayıklarının bağlandığı yer konumunda. Su yatağının dolması nedeniyle teknelerin altı ve motor pervaneleri biriken toprağa ve çakıllara değdiği için zarar görüyor. Bölgedeki balıkçılar sık sık bu konuyu gündeme getirmesine rağmen bir türlü kalıcı çözüme ulaşılamadı. Su yatağına biriken pislik aynı zamanda kötü koku yaymaya başlıyor. Özellikle hava sıcaklığının arttığı dönemde kötü koku şehrin birçok bölgesine yayılıyor.
 
ULAŞIMDA SORUN ÇIKARTIYOR
Sarıçay sadece kirliliği ile değil kenti ikiye böldüğü için ulaşım alanında da sorun çıkartıyor. Üzerindeki köprüler yeterli olmadığı için bazı yollarda trafiğin kilitlenmesine neden oluyor. En fazla ihtiyaç duyulan kısım ise küçük sanayi ile gençlik merkezi bölgesi. Son zamanlarda cezaevi karşısındaki bölgede yeni yerleşim alanları açıldı. Buradan gelip AVM’ler ve üniversite bölgesine geçmek isteyenler Truva köprüsünü kullanmak zorunda kalıyor. Bu da hem kavşakta hem de Truva caddesi boyunca bulunan ışıklarda araç kuyruklarını oluşturuyor. Burada bir köprü yapılması durumunda bu bölgeden gelecek araçlar direk havaalanı çevresindeki yolu kullanarak AVM’lere, üniversiteye ve adliyeye geçebilecek. Bu da trafiği rahatlatacak.
 
SARIÇAY KİME BAĞLI
Sarıçayla ilgili şimdiye kadar ortaya çıkan sorunların bir türlü çözülmemesinin nedeni havzanın kime ait olduğu. Yıllardır Sarıçay’ın Çanakkale Belediyesi’ne mi yoksa DSİ’ye mi bağlı olduğu tartışılıyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan daha önce yaptığı açıklamada Sarıçay’ın DSİ’ye bağlı olduğunu belirterek bu bölge ile ilgili bir şey yapamadıklarını söylemişti. Bu açıklamada tartışma konusu olmuştu. Daha sonra AK Parti Çanakkale eski il başkanı Gültekin Yıldız, Çanakkale Belediyesi’nin 1992 yılında DSİ ile yaptığı protokol çerçevesinde Sarıçay’ın belediyeye devredildiğini belirtmişti.
 
MASAYA YATIRILACAK
Bu tartışmalar yıllardır devam ederken Sarıçay, bir kez daha masaya yatırılacak. Çanakkale Kent Konseyi’nebağlı Sarıçay Çalışma grubu geniş çaplı bir çalışma başlattı. Barajdan itibaren, Sarıçay’ın mülkiyet sorunları, kullanma hakları, kaliteli su vermesi ve ekonomik yapısı ele alınacak. Bu çalışma ile beraber Sarıçay çok yönlü olarak kent gündemine gelecek.  
 
Bünyamin Nami Tonka