Turizme kazandırılacak
 
Ezine ilçesinde bulunan kalpli pembe göl, pek bilinmeyen ve değerlendirilmeyen yerlerden biri. Çanakkaleliler tarafından bile pek bilinmeyen bu değişik renkteki göl dünyada çok az bulunuyor. Hem deniz kenarında hem pembe renkli olması, göle olan ilgiyi daha da artıyor. Kalp şeklindeki yapısı ile de ayrı bir güzelliğe bürünen gölün turizme kazandırılması için projeler üretilecek.
 
Dünya’da sadece 8 tane bulunan pembe göllerden bir tanesine Ezine ilçesine bağlı Dalyan köyü ev sahipliği yapıyor. Troya Müzesi ve Örenyerine 30 km, Apollon Smintheus’a 35 km, Alexandria Troas Antik Kenti’ne 10 km, Parion Antik Kentine ise 80 km mesafede bulunan bu göl, yeni bir turizm alanının pencerelerini aralıyor. Troya ve Apollon Smintheus antik kentlerinin tam ortasındaki konumu ile iki antik kenti ziyaret edecek olan misafirler için yeni bir çekim merkezi olma pontansiyeline sahip olan Pembe Göl, ziyaretçiler için yeni bir çekim/gezi noktası olmaya aday konumda.
 
Troya, Assos, Alexandria Troas, Apollon Smintheus antik kentlerinin ziyaretçi sayılarını arttırabileceği gibi yeni turizm bölgeleri olarak ivme kazanması beklenen Kadırga Koyu, Sivrice, Sokak Ağzı, Babakale, Gürpınar ve Tuzla gibi turizm bölgelerinin ivme kazanmasında, saklı kalmış bir doğal güzellik olan 'kalp şeklindeki pembe göl' önemli rol oynayacak.
 
Su oranı, iklim ve mevsimsel olarak değişim gösterirken neden böyle bir renk değişimi yaşandığı merak konusu oldu. Bu kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası öncülüğünde kalp şeklindeki pembe göl hakkında incelemeler için hazırlık yapılıyor.
 
Bu gölün pembe rengini güneş ışınlarının açısı ve yoğunluğu, gölün tuz oranının yüksekliği ve sıcaklıkla temas ettiğinde pembe bir renk oluşmasını sağlayan alg ve bakterilerin bulunmasından kaynaklandığı dile getirilmişti. Yapılacak araştırmalar sonunda çeşitli projeler üretilerek yöre halkına ve turizme kazandırılması düşünülüyor.


 
 


Kaynak: Haber Merkezi