Çanakkale  tarımsal ve hayvansal üretim açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Bazı ürünlerde üretim miktarı açısından Türkiye’nin önde gelen illerinden olurken, bazı ürünlerde ise kalitesinden adından söz ettirmektedir. Çanakkale bal üretimi açından da Türkiye genelinde kendini göstermektedir. TÜİK 2018 verilerine göre Çanakkale’de yıllık 79 bin 635 kovandan bin 689 ton bal üretiliyor. Bu sıralamanın başında ise 16 bin 994 ton bal üretimiyle Ordu ili yer alıyor. Üretim açısından Çanakkale üst sıralara göre her ne kadar geride kalasa da kalite bakımından adından söz ettiriyor.
KAZ DAĞLARI’NDA ÜRETİLEN BAL ULUSLARARASI ALANDA ÖDÜL ALDI
Dünyanın en kapsamlı bal yarışması olan ABD'de Kuzey Carolina eyaletinde düzenlenen bir yarışmada Geçen yıl finalist olan bal, bu sene birinci oldu. 'koyu bal' kategorisinde birinci olan bal, Kazdağları'nda 36 değişik endemik bitki bulunduğunu bölgede üretiliyor. Balın özelliği Türkiye'de ve dünyanın herhangi bir bölgesinde yetişmeyen bu endemik bitkilerden kaynaklanıyor.
PÜREN BALI KANSERLE SAVAŞIYOR
Kaz Dağları eteklerindeki meşe ormanlarında yetişen siyah balın kanserli hücreleri tedavi etme potansiyeli olduğu bilim insanlarınca belirlenirken, bu özelliğinden habersiz olan vatandaşların siyah balı renginden dolayı tercih etmediği ortaya çıktı. Rengi koyu olduğu için pekmezle karıştırılıyor. Ayrıca renginden dolayı da pek tercih edilmiyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit liderliğindeki 9 kişilik ekibin 1, 5 yılda tamamladığı araştırma, siyah balın kanserli hücreleri tedavi etme özelliği olduğunu ortaya koydu. Amerika'daki Integrative Cancer Therapies (ICT) adlı tıp dergisinde yayımlanan Koçyiğit’in yazdığı makalede, siyah balın kanseri tedavi etme potansiyeli olduğuna dikkat çekildi.
KAZ DAĞLARI’NIN KUZEY YAMAÇLARINDA YETİŞEN BAL DÜNYA ÜLKELERİNE İHRAÇ EDİLİYOR
Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki ormanlarda ürettiği püren balını, Japonya, Katar, Almanya ve İngiltere’ye ihraç ediyor. ilçesinde Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki ormanlarında ürettiği püren balını 2 yıldan beri başta Japonya olmak üzere Katar, Almanya ve İngiltere’ye ihraç ediyor. Püren çiçeğinin, sonbaharda soğuğa en çok direnen son çiçek. Amerika ve İrlanda’da bulunan bilim insanlarının püren balının dünyanın en popüler balı olan Manuka’dan daha üstün olduğunu belirtti. Püren balının hoş kokusu ve aromasıyla dünyadaki çok değerli birkaç baldan biri olduğu ifade etti. Polen oranı yüksek olduğundan balın çok çabuk kristalize olduğunu ve kaskatı kesildiğini, ancak kokusunu ve aromasını kaybetmediğini belirtildi.
 
Mehmet Kuzey