Ülkemizde son zamanlarda 'doğal ürün mağazaları' artış göstermeye başladı. Bu mağazalarda satılan ürünler hiç bir katkı maddesi olmadan el yapımı ürünler olarak raflarda yerlerini alıyor. Vatandaşlardan bazıları sağlıkları  için yapay ürünler kullanmaktansa bu mağazalarda satılan organik ürünleri kullanmayı tercih ediyor. Fakat el yapımı ve doğal ürünlerin yapımı fabrikasyon ürünlerinden daha pahalı olması nedeniyle henüz istenilen müşteri potansiyeline ulaşamıyor.
 
Çanakkale'de doğal ürünler mağazasında çalışan Öznur Güneş, “Bizim mağaza olarak amacımız vatandaşlara  organik, doğal,içinde katkı maddesi olmayan ürünler satmak. Marketlerin bu kadar fazlalaştığı günümüzde, yapay ürünlerde fazlalaştı. Marketlerde satılan tüm ürünlerde katkı maddesi var. Ürünlerin gerçek özleri marketlerde satılan ürünlerde bulunmuyor. Biz tamamıyla hiç bir katkı maddesi koymadan ürünlerimizi yapıyoruz. Vatandaşlarımız en çok bu farkı yağ tadımında fark ediyorlar. Bizim yağlarımızdan alıp kullanmaya başladıklarında marketlerde satılan yağların yapay olduklarını ve hiç tat alamadıklarını belirtiyorlar” şeklinde konuştu.
 
Doğal ürünler mağazasında çeşitli ürünlerin satıldığını belirten Güneş, en çok çeşidin reçellerde olduğunu söylerken diğer çeşitleri, "En çoğunlukta ürün çeşidimiz reçellerimiz. Reçellerden sonra ise yağlarımız geliyor.Zeytinyağı en çok satılan yağ çeşidimiz. Erişte,tarhana gibi kuru gıdalarımızın satışı da mevcut. Bunların dışında kahvaltılık soslarımız,makarna soslarımız ve el yapımı salçalarımız da var." şeklinde sıraladı. Mağaza aynı zamanda el yapımı organik sabun yapıldığını söyleyen Güneş, " Sadece zeytinyağından, kendi el üretimimiz olan sabunlar da satıyoruz. Aynı zaman da doğal tuzlarımız var yine kendimiz yapıyoruz. Ekstra olarak da doğal olarak getirilen bal satışlarımız var." dedi.
Doğal ürünler mağazaların son zamanlarda yaygınlaşması ile yine de düşünülen müşteri potansiyeline ulaşamamasını Güneş marketlerdeki yapay gıdaların daha ucuza satılması olduğunu söyledi ve, "Şuan insanlara doğal ürünler mağazasında satılan ürünler pahalı geliyor. Bunun nedeni ise marketlerde yapay gıdalar çok daha düşük fiyatlara satılması. Bu ucuzluktan dolayı vatandaşlar bu ürünlere alışmış. Ama ürünlerin tadına bakıldıktan sonra tekrar geri dönüp devamlı müşterimiz haline gelen çok vatandaşımız oldu. Sağlık her şeyin başı” olduğunu belirtti.
 
DOĞAL ÜRÜNLER KADIN ELİNDEN ÇIKIYOR
Öznur Güneş, mağazalarının amacının sadece organik ürün satmaktan da öte toplumsal bir projeye de destek sağlamak olduğunu da söyledi. Doğal ürünler mağazasının kadın girişimcileri ile birlikte çalıştığını söyleyen Güneş,"Burada ürettiklerimizin hepsi kadınların üretimi. Kadın girişimciler ile çalışıyoruz. Kadın girişimini arttırmak için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Kadınların da ekonomide yeri olduğunu göstermeye çalışıyoruz.Bu yüzden sattığımız tüm ürünlerin üzerinde üreten kadınların adları var. Hangi kadın hangi ürünü üretiyorsa, üzerine kendi ismi yazıyor. Bu şekilde kadınlarımızın el emeklerine sahip çıkıyoruz” dedi.
 
SATILAN ÜRÜNLER YİNE ÇANAKKALE'DEN
Doğal ürünler mağazasında satılan ürünlerin çok uzaklardan değil yine Çanakkale'den, yerli ürünler olduğunu belirten Güneş, “Ürünlerimiz Ayvacık'ın Tuzla köyünden ve Ezine'den geliyor. Ezine'de reçellerimiz üretilirken geri kalan ürünlerimiz ise Ayvacık'da üretiliyor. Ürünleri yapan kadınlarımızın hepsi bir avluda toplanıyor, hem sohbet hem üretim şeklinde ürünlerini vatandaşlar için yapıyorlar” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi