Gerçekleştirilen etkinliğe Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Çan Belediye Başkanı Bülent Öz, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Genel Başkan Gönül Boran Özüpak, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.  Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.
 
BİZİMKİSİ BİR HAK HİKAYESİ DEYİP EDİRNE’DEN KARS’A YOLLARA DÜŞENLERDİR
Açılış konuşmasını gerçekleştiren EYT Çanakkale Derneği Başkanı Murat Çağlayan,  “8 Eylül 1999 tarihinde bir gecede çıkarılan 4447 sayılı kanunun geriye doğru işletilmesi ile emeklilik hakkı gasp edilenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar. 8 Eylül 1999 tarihi öncesi devlet ile iş ve emeklilik sözleşmesi yapan esnaftır, çiftçidir, işçidir, memurdur. BAĞKUR’lu, SSK’lı emekli sandığı mensubu olanlardır emeklilikte yaşa takılanlar.  Kırmadan, dökmeden demokratik bir mücadele ile kazanılmış yasal hakların iadesi için mücadele verenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar.  Emeklilikte yaşa takılanlar; boş işler değil, türemiş değil, çift dikiş değil, köpük değil, fırsatçı hiç değildir. Devletine karşı yük ve maliyet değil, bilakis üzerine düşen yükümlülüğünü fazlasıyla yerine getirmiş, primini 1.5-2 kat fazla ödemiş, katma değer yaratmış ve yaratmaya devam eden, çalıştıkça, ürettikçe, prim ödedikçe bağlanacak emekli maaşı düşecek olanlardır emeklilikte yaşa takılanlar. 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı kanun ile ABO mağdurudur, bağlanan ve bağlanacak olan bin TL- bin 300 TL emekli maaşı ile açlık sınırı altında yaşam mücadelesi verenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar. Devletinin gençsin diyip emekli etmediği, işverenin yaşlı diyip iş  vermediği işçinin ,esnafın ,memurun çığlığıdır, arafta kalanlardır emeklilikte yaşa takılanlar. Bir gün herkes emeklilikte yaşa takılacaktır. Gelecek kuşaklara örnek olacak demokratik bir hak mücadelesi verenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar. 8 Eylül 1999 yılı öncesi devletiyle yaptığı iş akdinin yerine getirilmesini, mağduriyetlerin giderilmesini isteyenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar.  Bizimkisi bir hak hikayesi deyip Edirne’den Kars’a yollara düşenlerdir. Toplantılarında, mitinglerinde elinden Türk bayrağını, dilinden istiklal marşını düşürmeyenlerdir emeklilikte yaşa takılanlar. Vatan mevzu bahis ise gerisi teferruat diyenlerdir, devletinin ve kahraman Mehmetçiğinin yanında olanlardır, kalbi Mehmetçiği ile çarpandır emeklilikte yaşa takılanlar. Hem vatanına, hem de hakkına sahip çıkanlardır emeklilikte yaşa takılanlar.  Terörle mücadele kapsamında Barış Pınarı Harekatı’nda gece gündüz demeden görev yapan kahraman Mehmetçiğimize, ordumuza şehitler diyarından selam olsun. Cumhuriyetin önsözünün yazıldığı Conkbayırı’ndan selam olsun. Allah yardımcıları olsun, ayaklarına taş değmesin. Çanakkale ruhu ile başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Çanakkale şehitlerimizi, Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan askerlerimizi ve vatandaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun. Gazilerimize ve yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” ifadelerini kullandı.

HİÇ BİR SİYASİ PARTİNİN DE ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ

EYT Çanakkale Derneği Başkanı Murat Çağlayan, hak mücadelesi verdiklerini söyleyerek, “Bizimkisi ‘bir hak hikayesi’ dedik. Edirne’den Kars’a yollara düştük. Türkiye genelinde açılan ve açılacak olan emeklilikte yaşa takılanlar derneklerimizle birlikte haklı mücadelemize devam ediyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşuyuz siyasi parti değiliz. Siyaset yapmıyoruz ama bu sorunun çözüm yeri meclis olduğu için siyasi partilerle ve siyasetçilerle görüşüp derdimizi sorunlarımızı aktarıyoruz. Bizler emeklilikte yaşa takılanlar olarak farklı şehirlerden, farklı işlerden, farklı kültürlerden, farklı siyasi görüşleri olan ama mağduriyeti ve amacı aynı, hak mücadelesi için kenetlenen büyük bir aileyiz. Hiç bir siyasi partinin de arka bahçesi değiliz. Bu haklı mücadelenin sonucunda emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili başlayan çalışmaların takipçisi olacağız. Yeni mağduriyetler yaratılmadan anamızın ak sütü gibi helal olan emeklilik hakkımızın iadesi için, sonuç alana kadar mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından Çanakkale Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, kurdele kesimiyle açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra Çanakkale Şehitleri ve Barış Pınarı Harekatı’nda şehit olan, görevde olan askerler  için kuranı kerim ve mevlid okutuldu. Pişi ve pilav ikramında bulunulmasının ardından etkinlik sona erdi.  

İbrahin Akın Kazancı