Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ilan edilen  "Afetlere Hazırlık Yılı" etkinlikleri kapsamında halkı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığı arttırmak amacıyla 21-25 Ekim tarihleri arasında AFAD’a ait deprem simülasyon TIR İskele-Demokrasi Meydanında yer aldı.
09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açılan deprem simülasyon tırı ile 5  gün boyunca afet  bilinci eğitimleri verecek ve deprem simülasyonları gerçekleştirilecek. AFAD Eğitim Merkezi Eğitmeni Alper Demir tarafından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Acil Yardım Afet Yönetimi (AYAY) Bölümü öğrencilerine depremden sırasında yapılması gerekenler ve deprem sonrasın da yapılacaklar anlatıldı.
Deprem simülasyon tırında öğrencilere konuşan  Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent Yılmaz, “İlimize deprem tırımız bir hafta süre ile hizmet verecek. Değerli hocalarımız bu tırı sizlere hem uygulamalı olarak hem de görsel olarak sizn bu anlamda bölümünü okuduğunuz afet yönetimini nasıl, ne şekilde yapılması gerektiği noktasında size ayrıntılı noktalar sağlayacak. Deprem ne zaman, ne şekilde ve nasıl olduğunu bilemediğimiz bir doğal afet olayıdır. Deprem başımıza geldiğinde bilinçsiz bir şekilde isek toplumun bu anlamda bilinçlenmesini eğitimlerle ve görsel olarak bu tarz deprem tırıdır ya da diğer materyaller ile desteklemeye çalışıyoruz. Ancak korku panik yaratır panik hata yaptırır ve can ve mal kayıplarını arttırır. Geçmiş yıllarda yaşadığımız depremlerde birçok acı sonuçlar ve izlerin bıraktığını görüyoruz. Bunları bugün ki şartlarda değerlendirdiğimizde bu geçmişte yaşanılan acılarında unutulduğunu görüyoruz. Aslında unutmamamız gereken her daim hazır olmamız gereken her şeyden önce kendimizi korumak, çevremizde kileri korumak adına neler yapmamız gerektiğini düşünmemiz gerekir. Hocalarımız size deprem öncesinde ne tür hazırlıklar yapmamız lazım, nasıl tedbirler almamız gerekiyor, deprem sırasında doğru hareket şekillerimiz ne olmalı ve deprem sonrasında panik yapmadan toplanma alanlarına nasıl, ne şekilde tahliye olunacağı, bununla alakalı hepinizin panik yapmadan tüm ailenizin bir araya toplayabileceğiniz ve bu tip afetlerden nasıl korunmanız gerektiğini can ve mal kaybı yaşanmadan bunları nasıl yapacağımızı hep birlikte göreceğiz” dedi.

Damla Şener Okdaş