‘Çanakkale Proje 17’ projesi tanıtım toplantısı Kolin Otelde düzenlendi. Tanıtım toplantısında 2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı kaynaklarının yüzde 50’sini Çanakkale’ye tahsis edildiğini belirten Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “Çanakkale Valiliği kurum ve kuruluşları bir araya getirirse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Toparlamak, birleştirmek isterse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Özellikle 2017 yılında yine hep birlikte Çanakkale’nin bütün dinamikleri, kamu kurum ve kuruluşları, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, bütün Çanakkale hep birlikte bir yürek olduk” dedi.
Toplantı saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı söylendi. Proje hakkında bilgi verildi. Projeler sunum eşliğinde anlatıldı.

Yapılan tanıtım toplantısında Troya Müzesi Tanıtım siteleri, 2018 Troya Yılı tanıtım çalışmaları, arkeo-köy projesinin tanıtımı, H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması, Troya Tarihi Milli Parkı Karanlık Liman – Bisiklet Yolu ve Çevre Düzenlemesi, Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları, Tarihi Su Kemeri’nin İhyası, Kadırga Sahili Yol ve Aydınlatma Düzenlemesi, Troya Müzesi 3D Projeksiyon Mapping, Zeytinin Tarihsel Serüveni: Gülpınar Zeytinyağı Müzesi, Lampsakos’tan Lapseki’ye Sahil Bandı Düzenlemesi ve diğer projeler hakkında bilgi verildi. Proje tanıtım toplantısına Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kerem Levent Uça, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, Vali Yardımcısı Hasan Ongu ve kurum müdürleri katıldı.
Projeler hakkında bilgi veren Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Güney Marmara Kalkınma Ajansımızın öncülüğünde memleketimizin daha iyiye daha güzele gitmesi konusunda yapılan çalışma toplantısında Tarihi Alan Başkanlığı olarak bizde burada olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Valimizin öncülüğünde Çanakkale yakın zamanda güzel ve başarılı işlere imza attı. İş yapmaya niyetli olan, iş yapmaya hevesli olan memlekete bir değer katma derdinde olan herkes ister özel şirket olsun ister kamu kurumu olsun bu yolculukta beraber yürümeyi her zaman başarabilmiş insanlardır. O yüzden burada ki topluluğu çok önemsiyoruz. Burada ki herkes bu memlekete nasıl bir şeyler katabiliriz, bu memlekete daha ileri nasıl taşıyabiliriz işte burada ki seçkin insanlar hepsi bunun derdinde olmalı sanırım. O yüzden bu toplantıyı çok önemsiyorum. Bu 17 proje ümit ediyorum ki Çanakkale’nin biraz daha ileri taşıyacak ve işte bende temsil ettiğim kurum adına böyle bir şeyin içinde olmaktan bu kurumun bir parçası olmaktan büyük onur ver şeref duyuyorum. Umut ediyorum ki tarih bu güzel günleri bu önemli toplantıları yazacaktır. Gelecekte evlatlarımız torunlarımız bu çalışmaları yapanları saygı ve minnetle yad edecektir. Bu güzel düşüncenin denizde bir damla çorbada bir parça tuz olması hasreti ile bu işin içinde oluyoruz.  Bu işin lokomotifi olarak Çanakkale’de bütün kurumlarda koordinasyon sağlayarak özel teşebbüslerle, özel şahıslarla ilişki kurarak ve Çanakkale’nin daha güçlü yarınlarına bir şeyler katmak için çalışmalara devam etmekte ben bu çalışmaların Çanakkale’nin hayrına olacağına inanıyorum. Tarihi Alan Başkanlığı olarak ta özellikle birazdan arkadaşlarımız sunum yapacaklar geleceğe imza atma anlayışı içerisinde bir dalış turizmin kapılarını aralama gayreti içerisindeyiz. Özellikle turizm sektörünün çok yakından bildiği dalış turizminin Çanakkale’de olan karşılığını, gücünü görmek istedik. Avrupa’da da çok ses bulan batıklara dalma ihtiyacının askeri kanallarımızla hem de valimizle beraber tüm paydaşlarımızla beraber ortada ki ufak tefek engelleri güç birliği ile aşarak, Çanakkale’yi dalış turizmin merkezi haline getirmek istiyoruz. Bizde burada yer almak istedik” diye konuştu.

2019-2020 YILINDA HAYATA GEÇECEK PROJELER HEPİMİZİ HEYECANLANDIRIYOR
2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı kaynaklarının yüzde 50’sini Çanakkale’ye tahsis ettiğini ifade eden Çanakkale Valisi OrhanTavlı, “Çanakkale Valiliği kurum ve kuruluşları bir araya getirirse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Toparlamak, birleştirmek isterse böyle güzel işlerde bir araya getirir. Özellikle 2017 yılında yine hep birlikte Çanakkale’nin bütün dinamikleri, kamu kurum ve kuruluşları, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, bütün Çanakkale hep birlikte bir yürek olduk, 2018 yılı Troya yılı olsun diye bir yola çıktık. Çanakkale gündemi hareketli, ülkemizin gündemi de hareketli. Burada arkadaşlar 17 proje seçtiler. Bu 17 proje Güney Marmara Kalkınma Ajansının içinde olduğu, desteklemeye çalıştığı kültür ve turizm projesi. Ama Çanakkale’mizde her ilçemizde belki 17 proje hayata geçirilmekte, uygulanmakta. Temsili olarak bu 17 proje, özellikle Troya Müze’mizin açılması nedeniyle Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından seçildi. 2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı Başkanlığı da Çanakkale Valiliği’ndeydi. Özellikle 2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansı kaynaklarının yüzde 50’sini Çanakkale’ye tahsis etti. 2019-2020 yılında hayata geçecek projeler hepimizi heyecanlandırıyor ama ilimizde uygulanan devasa projelerin yanında bu projeler temsili projeler olarak kalmakta. Özellikle saygıdeğer cumhurbaşkanımızın katılımları ile 18 Mart 2017’de temelini attığımız 1915 Çanakkale Köprüsü dünya çapında bir vizyon proje. O proje ile bu tür projeler hayat bulmaya başladı. Çanakkale Ezine Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nden tutun yaklaşık, 8 bin-10 bin iş, aş, istihdam sağlayacak Çanakkale Teknopark ve diğer projeler yapılan bu vizyon projenin Çanakkale’ye getirmiş olduğu, daha köprümüz açılmadan ilimize katmış olduğu değerlerdir. Gelibolu feribot iskelesinin düzenlenmesi bile o vizyon projenin ilimize katmış olduğu değerdir” şeklinde konuştu.
SÖZ KONUSU ÇANAKKALE OLUNCA KONUŞULACAK ANLATILACAK ÇOK ŞEY VAR
Konuşmasına devam eden Vali Tavlı, “17 proje ile ilgili yapılan çalışmaları arkadaşlarımız sunum yapacaklar. Burada yapılan çalışmaları, 2017 yılından bu yana emeği geçen siz değerli katılımcılara şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Ama biz burada projeleri hayata geçirmeye çalışırken Çanakkale milletvekillerimiz, Ankara’da bütün kaynaklarını seferber ediyorlar ve en kısa zamanda en hızlı şekilde yaptığımız başvurular sonuçlandırılmakta, bu yüzden bakanlık bürokrasisine, Çanakkale milletvekillerine, saygıdeğer bakanlarımıza buradan şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Söz konusu Çanakkale olunca, Çanakkale’de yapılan güzel hizmetler bir arada paylaşılması gündeme gelince konuşulacak anlatılacak çok şey var. Ama bugün biz sözün bittiği noktadayız. Nasıl 1915’te şanlı ordumuz, şanlı Mehmetçiğimiz destanlar yazdıysa, Çanakkale ruhu bu topraklarda doğduysa aynı Çanakkale ruhu ülkemizin korunması, ülkemizin terör örgütlerinden kurtarılması, terör örgütlerinin mazlum milletlere insanlığa verdiği zararı bertaraf edilmesi nedeniyle aynı Çanakkale ruhu Barış Pınarı Harekâtı’nda da ayağa kalktı, bütün Çanakkale aziz Türk milleti devleti ile el birliği içerisinde şanlı ordumuz, şanlı Mehmetçiğimiz destan yazmakta. Bu vesile ile vatanımız için, bayrağımız için, devletimiz, milletimiz için, kutsal değerlerimiz için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Kahraman gazilerimize minnet ve şükran duygularımı ifade ediyorum. Cenap Allah’ım yüce Türk devletinin ve aziz Türk milletinin yar ve yardımcısı olsun” dedi.

Damla Şener Okdaş