Olası Marmara depremi konuşulurken, bölgede peş peşe depremler meydana geldi. Gökçeada açıklarında 23 Eylül tarihinde saat 22.25 sıralarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre 3,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sallantının etkisiyle ilçede kısa süreli panik yaşandı. Dün ise İstanbul’da Saat 11.00 sıralarında Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 4.7 şiddetinde sallantı gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve büyüklüğünün 4.6 olduğunu duyurdu. Sarsıntının yerin 5,36 km derinliğinde olduğu bildirildi. Depremin yarattığı sarsıntıyla paniğe neden olurken, sınıflarında bulunan öğrenciler okul bahçelerine çıktı.
Depremle ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, “ İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan bilgiye göre; Marmara Denizi Silivri Marmara Ereğlisi açıklarında, bugün saat 11.00'de 4.6 Mw şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’deki depremleri yakından takip ederek, her deprem sonrasında bir analizini sosyal medya hesabından paylaşan ve bu nedenle de çok sayıda takipçisi bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale ve İstanbul’da meydana gelen depremler hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Doğan Perinçek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul'da olan 4.6 büyüklükteki deprem öncü olabilir mi? Evet olabilir. Olabilir olarak kabul edip (birkaç saat yada artçılar olana kadar beklenmeli) sağlam olmayan binalardan uzak durulmasını öneririm. 4.6 büyüklükteki deprem nerede oldu? Meslektaşlarımın 7 büyüklükte deprem beklediği Orta Marmara fayı üzerinde oldu. Bu deprem Karabiga-Çan-Bayramiç hattındaki fayları tetikler mi? Hayır. Hemen tetiklemez fakat uzun vadede etkisi olabilir. Peki Karabiga-Çan-Bayramiç dolaylarındaki faylar yarın yada sonraki günlerde deprem yaratır mı? Evet Yaratabilir. Zira söz konusu alanda 281-282 yıldır 7 dolayında deprem olmuyor. Bu alanda 7’lik deprem yaratacak enerji birikmiş durumda. Artçı depremler başladı. Şu ana kadar büyüklükleri 1.2 ile 3.3 arasında değişen 7 adet artçı oldu. Artçıların başlaması sevindirici. Bu nedenle 4.6 dan daha büyük bir depremin olma olasılığı azalıyor”  ifadelerini kullandı.
 
Muzaffer Cirtel