Düzenlenen program Cumhuriyet meydanında yapıldı. Atatürk heykeline çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Açılış konuşmasını yapan, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan “Ahilik teşkilatı o dönemde sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı toplumun ihtiyacına göre kurulmuş ve şekillenmiştir. Kendisine özel kuraları bulunan ahilik ahlaklı olmanın birlikte yaşamanın, kardeş olmanın, yardımsever olmanın temel esastan kabul edildiği değerleri özünde toplayarak ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir” dedi.
Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı,  AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Gültekin Yıldız, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ve esnaflar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “Çanakkale il genelinde 2 bin 130 iş yeri çalıştıran esnaf ve sanatkârlarımızın seçtiği 32 oda başkanları ile 336 yöneticilerin temsil ettiği üretim, tamirat, bakım ve onarım yolu ve yük taşımasında topluma hizmet veren esnaf ve sanatkarlarımız ve şahsım adına bu yıl 24’cüsünü kutladığımız ahilik haftası açılış törenine hoş geldiniz diyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum. Ahilik 12’nci yüz yılda Hacı Bektaş Veli’nin tavsiyesi doğrultusunda Ahi Evran tarafından Anadolu’da Rum ve Ermeni tüccarlara karşı Türk esnaf ve sanatkarların dayanışması için örgütlenerek kurulmuş bir esnaf ve sanatkar teşkilatıdır. Ahilik teşkilatı o dönemde sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı toplumun ihtiyacına göre kurulmuş ve şekillenmiştir. Kendisine özel kuraları bulunan ahilik ahlaklı olmanın birlikte yaşamanın, kardeş olmanın, yardımsever olmanın temel esastan kabul edildiği değerleri özünde toplayarak ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir” dedi.
ESNAF DEDİĞİMİZ ZAMAN BİR KENTİN OLMAZSA OLMAZIDIR
Belediye olarak kendilerine düşen her konuda esnafla birlikte el birliğiyle çözüm noktasında gayret gösterdiklerini dile getiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “24’nci ahilik haftasında bu törende sizlerle birlikte mutlu olduğum memnuniyeti ifade ederek, hepinizin bu haftasını kutlar, saygılar sunarım. Ahilik ortaya çıktığında o yıllarda karanlık çağ yaşanıyordu. Yani ileri medeniyet seviyesinde var saydığımız ülkeler ve toplumlar karanlık çağını yaşıyorlar. Tam da bu çağda Anadolu’da bir kültür doğdu. Bu kültür tam da bize özgü Türk İslam sentezinin bir ürünüdür. Çünkü temelinde ahlakı barındırır, hak ve hukuku barındırır, insan hakkını barındırır, haramı yasaklar ve dayanışma çevresinde toplumsal barışı ortaya koymak için bu teşkilat konulmuştur. Ben Çanakkale’de ki birliğimizi ayrıca kutlamak istiyorum. Ayrıca geçmiş dönem yöneticilerimizde olmak üzere 2008 yılından beri bütün ilerimizde kutlanan Ahilik haftası Çanakkale’de 24’ncü yılını kutluyor. Dolayısıyla Çanakkale’de ki esnafımız bu ahlakı özümsemiş benimsemiş ve 24 yıldır da bu haftayı kutlamakta ve esnafın ve emeğin değerini bu kentlerde paylaşmaktadır.  Esnaf dediğimiz zaman bir kentin olmazsa olmazıdır. Vazgeçilmez unsurudur. Esnafın var olmadığını var sayalım yarın bir hafta boyunca esnaflar dükkanları kapattığını var sayalım. Hayat durur. Aynı zamanda esnaf kentin sigortasıdır. Emniyet sibobudur. Kentte ki barışı sağlayan ve bu kentte ki huzuru sağlayan önemli bir unsurdur. Esnafın morali iyiyse, iyi bir geçim kaynağı elde ediyorsa, bu durum moral motivasyon olarak müşteriye de intikal edecektir ve barış kültürü tüm kente yayılacaktır. Bu nedenle esnafın sorunlarını üstlenmek görevimizdir. Bir kentteki esnafın huzur içinde olması, iyi kazanç elde ediyor olması son derece önemlidir. Belediye olarak bize düşen her konuda esnafımızla birlikte el birliğiyle çözüm noktasında gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
ÇANAKKALE’NİN DEĞİL TÜRKİYE’NİN VAR OLUŞU ESNAFLARIN SIRTINDA
Mecliste de esnaf kardeşlerini temsil ettiğini söyleyen AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, “Çanakkale’de emeğiyle yıllardık emek veren bu topluma değer veren ahi kardeşlerime öncelikle 24’ncünü kutladığımız ahi haftasına hoş geldiniz. Binlerce yılık bir geleneği aslında geleceğe yönelttiğimiz ve her şey den önce dürüstlüğün, kardeşliğin, paylaşmanın sembolü geleceğine sahip çıkan toplumlar geleneğine sahip çıkan toplumlardan oluşuyor. Bizlerde ham dolsun ki 13’ncü yüzyıllarda başlayan ahilik geleneğini bugün esnaf odamızla, üretenlerimle sahip çıkıyoruz. Bugün başkanımın birçok değeri dile getirdiği gibi aslında Çanakkale’nin değil Türkiye’nin var oluşu bir esnaf olarak esnafların sırtında çünkü kendimi burada ev sahibi gibi hissediyorum. Her şeyden önce eşim, babam, dedem ben ahilik kültüründen gelen bir ailenin temsilcisiyim. Bugün mecliste de esnaf kardeşlerimi temsil ediyorum. Yapığımız çalışmalarda esnaf kardeşlerimizi daha çok ayakta tuta bilmek için bakanımız ile görüştürdüğümüz için neler olacak kısmında umarım bakanımız güzel haberleri verecek” diye konuştu.
TÜRK MİLLETİNE ÖZGÜ SOSYAL- EKONOMİK BİR DÜZENDİR
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “İlkeleri, felsefesi ve değerleri zamanın ötesine geçerek bugüne kadar ulaşan Ahi Evran hazretlerinin kurduğu ahiliğin yaşatmak adına kutlanan Ahilik Haftası kutlama programına hoş geliniz diyor sizleri saygıyla selamlıyorum. Sizlerin de bildiği gibi ahilik sosyal hayatın düzenlenmesinden ve vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Türk milletine özgü sosyal- ekonomik bir düzendir. Esnaf ve sanatkarlığı ve meslek ahlakı olgun kişilik, doğruluk ve tevazu ile harmanlayan ahilik kültürü Selçuklu ve Osmanlı Devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkili rol oynamıştır” dedi.
Konuşmaların ardında halk oyunları gösterisi düzenlendi. Yılın çırağına, kalfasına, ustasına ödül verildi.

Damla Şener Okdaş