Balaban’daki madden aramaya karşı başlatılan eylemlerin arkasındaki uluslararası güç ve yereldeki bağlantıları sınır ötesinde Almanya’da ortaya çıktı. CHP, PKK, HDP, TKP, bazı Alevi ve Kürt dernekleri ile Alman Yeşiller Almanya’nın Mainz şehrinde biraraya geldiler.  Aylardır söylediklerimizin kanıtı gibi afiş bastırdılar.
 
Balaban’da devam eden altın madenine karşı bir anda uluslararası çapta eylem yapılmaya başlandı. Yıllardır bölgede sondaj çalışması devam ettikten sonra üretime geçeceği dönemde gizli bir güç emir vermiş gibi eylem aşamasına geçildi. Balaban’da kurulan çadırlarda Kazdağları, ağaçlar, Atikhisar Barajı gibi milletin değerleri öne sürülerek kampanyalar başlatıldı. Kampanyalar özellikle sosyal medya üzerinde yapılarak taraftarlar toplandı. Bazı ünlüler de yanlış bilgilendirme nedeniyle karalama kampanyalarına katıldı. Karalama kampanyaları öyle bir duruma geldi ki kentin peynir, domates gibi önemli değerleri de zarar görmeye başladı. Bu yüzden herkesim tepki gösterdi.
Özellikle maden arama çalışmalarının yapıldığı bölgedeki köylüler de kandırılmaya çalışıldı. Muhtar ve köylülerin tepki göstermesi ile eylemciler istediklerine ulaşmadılar. Bölgenin gelişmesi için maden aramanın önemli olduğunu vurgulayan bölge halkı, eylemcilere tepki gösterdi.  

BU DA KANITI
Başlatılan karalama kampanyası başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’ye ekonomisine de zarar vermeye başlandı. Bunun arkasında uluslararası ve özellikle Alman Vakıfları olduğunu defalarca dile getirdik. Daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili  Ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’da dile getirdi ve tepki gösterdi.  Bu konu tartışılırken, organizasyonun nereden yapıldığını kanıtlayan bir afiş ortaya çıktı. CHP, HDP, PKK, TKP, BAZI ALEVİ VE KÜRT DERNEKLERİ, ALMAN YEŞİLLER  ve SOL PARTİ  gibi  partilerle birlikte eylem  birliğine girdiler. Bunun için afiş bile bastırdılar.  30 Ağustos’ta Almanya'nın Mainz şehrinde miting düzenlendi. Mitingin ana konusu ise Çanakkale’deki maden arama ve belediyelere atanan kayyım. Buradaki görüntü Çanakkale’deki eylemlerin kimler tarafından desteklendiği ve yereldeki işbirlikçilerinin ise kim olduğunun kanıtı konumunda.  

Mehmet Güler