Kirazlı’daki maden aramaya karşı bir süre önce aniden eylemciler türedi. Kendilerine çevreci adı veren gruplar buraya çadırlar kurarak eylemlere başladı. Eylemlerine sosyal medya üzerinde yalan bilgilerle taraftarlar topladılar. İlk başta maden arama sahası Kazdağlarında hatta Kazdağları Milli Parkı ile ilişkilendirildi. Bu resmi makamlar tarafından yalanlandı. Altın madeni sahasının Kazdağları eteklerinde ve milli parka 45 kilometre uzakta olduğu resmi makamlarca yalanlandı. Daha sonra bu yalan çökünce sözde eylemciler Kazdağları adını kullanmadılar.
Daha sonra eylemciler bu sefer Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan Atikhisar barajına sarıldılar. Maden arama alanının barajın havzasında olduğunu belirten eylemciler, suya sahip çıktıklarını belirterek eylemlerine dayanak aradılar. Bu da iddia da en üst düzeyde yalanlandı. Maden arama sahasının baraj havzasında olmadığı hatta baraja 15 kilometre uzakta olduğu belirtildi.
Gün geçtikçe eylemlerine sarılan grup bölgede kesilen ağaç sayısını bu sefer propaganda malzemesi yaptı. Kesilen 15 bin civarındaki ağaç sayısı 200 bine çıkartılarak bir de bu alanda propaganda malzemesi yapıldı. Sosyal medya da günlerdir hep bu yalan söylemler üzerinde propaganda çalışması yapıldı ve eylemcilere taraftar toplandı.
ÇADIRLARI KİM KURDU
Bölgede bir süredir kurulan çadırlarda bazı gruplar “Su ve Vicdan Nöbeti” adı altında eylemlerine devam ediyor. Buradaki eylemlere öncülük eden Çanakkale Belediyesi, bu grupların kim olduğu ve belediye ile bağlantısı olup olmadığı yönünde resmi bir yazıya şu cevabı verdi, “İlgili yazınıza konu Balaban mevkiinde ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen sivil  toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların belediyemiz ile ilgisi yoktur. Bu yer belediyemizin yetki alanında değildir.
Çanakkale İli, Merkez İlçesi Kirazlı bölgesindeki metalik madencilik faaliyetlerinin yaşam alanları üzerindeki olumsuz etkilerine ve doğa tahribatına dikkat çekmek üzere Sivil Toplum Kuruluşları ve çevre gönüllüleri tarafından Balaban mevkiinde sürdürülen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ ilgili Sivil Toplum Kuruluşları tarafından koordine edilmektedir.”
Belediye bu grupların kendileri ile bir bağlantısı olmadığını açıkladı. Daha çok şehir dışından gelen kişilerin buradaki eylemleri organize ettiği biliniyor. Hata bazı marjinal grupların da işin içine girerek çevre üzerine ülkeye zarar verdiği konuşuluyor. Hatta bazı terör örgütlerine üye oldukları belirlenen kişiler de eylemlere katıldığı öğrenildi. Geçen süre içinde de bunun örnekleri ortaya çıktı.
SİYASET YAPILIYOR
Bölgede çadır kuran ve burada kalanlar, sadece çadır alanı ile kalmıyor köylere kadar gidiyorlar. Özellikle maden arama sahasının çevresindeki köylere giden gruplar, buradaki köylüleri yanlış bilgiler vererek taraftar topladığı gelen bilgiler arasında. Grupların çevreden ziyaden siyaset yaparak devlete zarar verdiği gerekçesi ile suç duyurusunda bulunacağı da konuşuluyor.

Arzu Baladur